Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΦΑΠ και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια

Επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους φυσικά πρόσωπα και τέσσερις ακόμη ανατροπές στη φορολογία ακινήτων με στόχο την είσπραξη επιπλέον 2 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Πρόκειται για αυξομειώσεις στους ...........

συντελεστές του φόρου μεταβίβασης, ψαλίδισμα του αφορολόγητου ορίου στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές και πλήρη κατάργησή του για ακίνητα μεγάλης αξίας, καθιέρωση φόρου υπεραξίας για τους πωλητές και μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές για τα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα με στόχο την εξομοίωσή τους με τις αγοραίες τιμές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης για την ακίνητη περιουσία, καταργείται η απαλλαγή από τον ΦΑΠ που ισχύσει σήμερα και αφορά στα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικόπεδα και αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.

Θα συνυπολογίζεται
Ετσι σε φόρο θα υπάγεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων, στην οποία θα συνυπολογίζονται και τα αγροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες, που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητοι, θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο.Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το μέτρο θα συμβάλει καθοριστικά στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δίκαιο κάποιοι να πληρώνουν φόρο ακόμα και για την πρώτη κατοικία και κάποιοι άλλοι με αγροτεμάχια τεράστιας αξίας να μένουν στο απυρόβλητο μόνο και μόνο γιατί τα ακίνητά τους βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου.

Θέτουν μάλιστα το ερώτημα γιατί να φορολογείται κάποιος που έχει εξοχική κατοικία σε νησί και να απαλλάσσεται αυτός που στο ίδιο νησί έχει αγροτεμάχιο-φιλέτο.

Και για του λόγου το αληθές παραπέμπουν σε αγγελίες για τις τιμές πώλησης εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων σε τουριστικές περιοχές όπου ο ιδιοκτήτης τους ζητά μέχρι και 300.000 ευρώ για έκταση 4 στρεμμάτων. Το σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση ένταξη στον ΦΑΠ των αγροτεμαχίων που είναι άρτια και οικοδομήσιμα και βρίσκονται σε περιοχές με έντονη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη και υψηλές τιμές πώλησης ακινήτων (νησιά ή άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας κ.λπ.).

Το μέγα ζητούμενο είναι ο εντοπισμός και ο διαχωρισμός των αγροτεμαχίων από τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με το σύστημα υπολογισμού των τιμών για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, ο εντοπισμός και διαχωρισμός των αγροτεμαχίων, που είναι αξιοποιήσιμα εμπορικά, μπορεί να γίνει με την επεξεργασία των κωδικών για το είδος των αγροτεμαχίων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9.

Υπάρχει και σκέψη να κληθούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τα συγκεκριμένα ακίνητα σε ένα νέο έντυπο με περισσότερα και ακριβέστερα στοιχεία για το ακίνητο (είδος, έκταση, περιοχή, αποστάσεις από πόλεις ή οικισμούς κ.ά.).

Κλειδί για την ένταξη των εκτός σχεδίου στο ΦΑΠ είναι η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών, διαδικασία χρονοβόρα και περίπλοκη.

Γι' αυτό προτείνεται μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης με υπουργικές αποφάσεις να χωρισθούν οι περιοχές αυτές σε μεγάλες ζώνες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα περικλείουν τα όρια ενός νομού και να αναπροσαρμοστούν οι τιμές αφετηρίας ανά τετραγωνικό μέτρο, οι λεγόμενες Αρχικές Βασικές Αξίες (ΑΒΑ) και Ειδικές Βασικές Αξίες (ΕΒΑ).

Με βάση το σχέδιο αυτό υπολογίζεται ότι στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα υπαχθούν για πρώτη φορά πάνω από 500.000 φυσικά πρόσωπα που σήμερα είναι αφορολόγητα.

Μεταβιβάσεις
Νέα κλιμάκια και σενάρια για φόρο υπεραξίας

Ανατροπές έρχονται και στον φόρο μεταβίβασης με καθιέρωση νέων κλιμακίων που θα ελαφρύνουν τα ακίνητα αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και θα επιφέρουν δραστική αύξηση του φόρου για ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα εξετάζεται η μείωση ή και η κατάργηση του ΦΠΑ 23% για τις μεταβιβάσεις νεόδμητων κατοικιών σε συνδυασμό με τις γενικότερες αλλαγές που θα γίνουν στον κώδικα του ΦΠΑ.

Παράλληλα με τις αλλαγές στον φόρο μεταβίβασης μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων που θα είναι κλιμακωτός με συντελεστές 5%-15% ανάλογα με την αξία και θα υπολογίζεται επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής απόκτησης και της τιμής πώλησής του. Για παράδειγμα να κάποιος αγόρασε ένα ακίνητο στην τιμή των 250.000 ευρώ και το πούλησε 300.000 ευρώ επί της διαφοράς των 50.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει φόρο.

Δεν είναι δυνατόν οι πωλητές να αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη διαφορά τιμών και να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για το εισόδημά τους λένε οι υποστηρικτές του μέτρου.

Πρώτη φορά 500.000 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
Επιπλέον 2 δισ. € είναι ο στόχος του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος

Αφορολόγητο
Σενάρια 2 ταχυτήτων για τις απαλλαγές

Με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προωθούνται από το υπουργείο Οικονομικών και αλλαγές στα αφορολόγητα όρια.

Το σενάριο προβλέπει το ατομικό αφορολόγητο για τον ΦΑΠ, που σήμερα είναι 200.000 ευρώ, να ισχύει μόνο για την πρώτη κύρια κατοικία και συνεπώς οι δευτερεύουσες και τα εξοχικά να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Ακόμα σχεδιάζεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές που κυμαίνεται από 30.000 μέχρι και 150.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας.

Οσον αφορά το αφορολόγητο όριο για απόκτηση πρώτης κατοικίας, που σήμερα ανέρχεται στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, δεν έχει τεθεί θέμα εκτός της πρότασης για πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για αγορές πρώτης κατοικίας που η αξία της υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ.

Οι αντικειμενικές
Ομως το μέτρο που θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στη φορολογία ακινήτων είναι η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες σταδιακά μέχρι το 2013.

Κι αυτό γιατί θα προκαλέσει εκρηκτικές αυξήσεις μέχρι και 300% στους φόρους κατοχής, μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών και ταυτόχρονα θα φέρει στο φως μαύρα εισοδήματα στο κύκλωμα της οικοδομής που σήμερα δεν φορολογούνται, καθώς στα πωλητήρια συμβόλαια κρύβονται κάτω από το χαλί των αντικειμενικών τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν επεξεργασθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να εξομοιωθούν οι αντικειμενικές τιμές με τις αγοραίες θα πρέπει να αυξηθούν μέχρι και 200%, πράγμα που θα έπληττε την κτηματαγορά και γι' αυτό επιλέχτηκε η λύση της σταδιακής προσέγγισης σε βάθος τριετίας.

Επιπρόσθετα, θα καθιερωθεί ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στις αγοραίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις εξελίξεις στην κτηματαγορά.

Δεν αποκλείεται πάντως μέχρι την ολοκλήρωση του νέου συστήματος να εφαρμοστούν αντικειμενικές τιμές δύο ταχυτήτων: άλλες για τους φόρους κατοχής και άλλες για τους φόρους μεταβίβασης.

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.