Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

Από το Γιάννη Πετσέλη

Τα περισσότερα νοικοκυριά εκτός από τη βασική τηλεόραση η οποία βρίσκεται στο σαλόνι, διαθέτουν τουλάχιστον άλλη μια, στην κουζίνα η στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού. Ακόμα πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν ακόμα αλλάξει την παλιά 14 ιντσών καθοδικού σωλήνα και το σκέφτονται, καθώς πλέον οι διαθέσιμες για την κατηγορία αυτή LCD τηλεοράσεις είναι αρκετά οικονομικές και πολύ αξιόλογες.

Η επιλογή τηλεόρασης δεν είναι καθόλου εύκολη ........

υπόθεση. Διάφορες τεχνολογίες (CRT, LCD,Plasma κι έπονται κι άλλες) διάφορες διαστάσεις και κατηγορίες τιμών, καθώς και εκατοντάδες μοντέλα συνθέτουν ένα δύσκολο παζλ για τον υποψήφιο αγοραστή.

Μια πρώτη προσέγγιση στην αγορά κατάλληλης τηλεόρασης για το σπίτι είναι να διαλέξει κανείς τη τεχνολογία που ταιριάζει στις ανάγκες του και το μέγεθος της οθόνης. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά σπάνια είναι αρκετά και του λόγου το αληθές αποδεικνύουν οι τεράστιες διαφορές που υπάρχουν στις τιμές φαινομενικά παρόμοιων μοντέλων. Στη συνέχεια, σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να πάρετε την καλύτερη δυνατή απόφαση και να επιλέξετε το μοντέλο που ταιριάζει στην περίπτωση σας.

Βασικά κριτήρια.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει πριν προχωρήσετε στην αγορά μιας καινούργιας, συνήθως επίπεδης τηλεόρασης είναι ότι το μέγεθος δεν είναι πάντα το πιο σημαντικό στοιχείο για την επιλογή σας. Στην περίπτωση μας, τα ποιοτικά δεδομένα είναι κατά κανόνα πιο κρίσιμα και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα πιο μικρό και φθηνό μοντέλο προσφέρει τελικά μεγαλύτερη απόλαυση από μια τεράστια Plasma.

Ανάμεσα στα στοιχεία που θα πρέπει να προσέξετε πρέπει αρχικά να σημειώσουμε τη φωτεινότητα, την αντίθεση, την ποιότητα του δέκτη, τη σταθερότητα της εικόνας κ.α.

Ειδικά η φωτεινότητα είναι από τα πιο κρίσιμα στοιχεία για ευχάριστη τηλεθέαση στο σπίτι, ειδικά όταν υπάρχει πολύ φως στο δωμάτιο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει τις περισσότερες ώρες του 24ωρου, όποτε καλά είναι να επιλέγουμε μοντέλα που τα καταφέρνουν καλά στο σημείο αυτό (χωρίς να είναι εύκολο να ποσοτικοποιησουμε το βέλτιστο). Στην ίδια κατεύθυνση, αξίζει να εξετάσουμε την ανακλαστικοτητα των διαφόρων μοντέλων, κατά πόσο δηλαδή το φως από τα παράθυρα αντανακλάται στην οθόνη σαν να ήταν καθρέφτης.

Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι η αντίθεση, η οποία επηρεάζει την απόδοση των χρωμάτων (αν και δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας). Όσο πιο μικρός είναι ο λόγος αντίθεσης που μπορεί να αποδώσει μια οθόνη τόσο το καλύτερο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στην αντίθεση του μαύρου χρώματος, το οποίο αποδίδεται πιο δύσκολα από όλα και τελικά καθορίζει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ακριβό και ένα φθηνό μοντέλο. Επίσης σημαντικό στοιχείο (που μπορούμε να διαπιστώσουμε μόνο διαβάζοντας ειδικά τεστ) είναι και το αν η φωτεινότητα κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την οθόνη, κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Η ευαισθησία του δέκτη μας επιτρέπει να έχουμε καλή ποιότητα εικόνας, ακόμα και σε εκπομπές με ασθενέστερο σήμα, όχι σπάνιο φαινόμενο στην ελληνική αγορά. Επί πλέον η ύπαρξη ενός ενσωματωμένου ψηφιακού δέκτη μας επιτρέπει να βλέπουμε τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ και μελλοντικά όποια άλλα κανάλια πρόκειται να εκπέμψουν ψηφιακά.

Ένα τελευταίο στοιχείο που δεν θα πρέπει να ξεχάσετε είναι τις διαθέσιμες θύρες σε μια τηλεόραση. Η ύπαρξη SCART και S-Video πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ αν σας ενδιαφέρει η υψηλή ευκρίνεια μια HDMI είναι εκ των ουκ άνευ, ενώ μια DVI δεν θα σας καλύψει απόλυτα

Ανεξάρτητα από την τηλεόραση που τελικά θα επιλέξετε θα πρέπει να φροντίσετε για την κατάλληλη τοποθέτηση της μέσα στο σπίτι σας. Η επιλογή του κατάλληλου σημείου, ώστε να μην βρίσκεται πολύ κοντά η πολύ μακριά από το σημείο που συνήθως κάθεστε αλλά και να μην αντανακλάται ο ήλιος από το παράθυρο επηρεάζει δραματικά την οπτική εμπειρία. Το κατάλληλο τραπεζάκι, με το οποίο θα εξασφαλίσετε ότι η τηλεόραση βρίσκεται στο κατάλληλο ύψος (και όχι κρεμασμένη ψηλά στον τοίχο, γεγονός που θα σας προξενήσει σύντομα αυχενικό )και θα μπορείτε να τη γυρίσετε εύκολα προς την κατεύθυνση που θέλετε είναι επίσης απαραίτητο. Ούτως η άλλως θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι η τελική σας επιλογή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει συγκρίνοντας χαρακτηριστικά η διαβάζοντας τα διάφορα τεστ που υπάρχουν στα περιοδικά, αλλά στο κατάστημα όπου θα μπορείτε να δείτε τα μοντέλα που σας ενδιαφέρουν εν λειτουργία. Η εικόνα είναι πάνω από όλα θέμα γούστου, ενώ οι αριθμοί λίγα μπορούν να σας αποκαλύψουν για το αν κάποιο μοντέλο σας κάνει πραγματικά.

Μην αγοράσετε σε καμία περίπτωση τηλεόραση χωρίς πρώτα να την δείτε εν λειτουργία. Η εικόνα που θα δείτε στο κατάστημα μπορεί να σας βοηθήσει πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε συγκριτικό τεστ.

LCD εναντίον Plasma

Οι οθόνες LCD και λιγότερο οι Plasma υστερούν σημαντικά σε σχέση με τις CRT στην προβολή εικόνων που εναλλάσσονται γρήγορα, όπως λ.χ. οι ποδοσφαιρικοί αγώνες. Αυτό οφείλεται στη σχετικά χαμηλή ταχύτητα απόκρισης, η οποία πάντως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά σε σημείο που σπάνια να γίνεται αισθητή. Στην ίδια λογική, μειωμένη ποιότητα εικόνας προκαλεί και το τρεμόπαιγμα της εικόνας, ειδικά σε εικόνες με πολλά έντονα χρώματα. Το πρόβλημα αυτό έχει εξαφανιστεί εντελώς σε τηλεοράσεις που υποστηρίζουν συχνότητα προβολής 100 Hz (διπλάσια δηλαδή από αυτή που υποστήριζαν τα παλαιοτέρα μοντέλα).

Αν θελήσουμε να εντοπίσουμε μερικές βασικές διαφορές που μπορούν να μας βοηθήσουν στην επιλογή μας όχι γιατί σημαίνουν υψηλότερη η χαμηλότερη ποιότητα, αλλά επειδή μπορούν να μας δείξουν ποια τεχνολογία ταιριάζει πιο πολύ στις ανάγκες μας, αξίζει να σημειώσουμε τις ακόλουθες:

Οι LCD προσφέρουν καλύτερη σχέση αξίας /τιμής σε διαστάσεις έως 37 ίντσες και οι

Plasma από 42 ίντσες και πάνω.

Οι LCD είναι συνήθως οριακά πιο φωτεινές και σαφώς πιο ευκρινείς.

Οι Plasma προσφέρουν μεγαλύτερη ομοιομορφία στη φωτεινότητα.

Σε επίπεδο αντίθεσης απόδοσης του μαύρου χρώματος και απόκρισης οι Plasma υπερέχουν σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.