Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Μέχρι και ποινές φυλάκισης για όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες

Όπως ειδικότερα ενημέρωσε ο κ. Κουτρουμάνης, όταν εντοπιστεί κάποιος εργοδότης που παρανόμως απασχολεί μετανάστη, προβλέπεται η καταβολή όλων των δεδουλευμένων και όλων των ασφαλιστικών εισφορών.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, το υπουργείο Εργασίας θα είναι έτοιμο να καταθέσει στη Βουλή και το νομοσχέδιο με το οποίο θα ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο, η κοινοτική οδηγία για την παράνομη εργασία.
Οι διατάξεις θα είναι πολύ σκληρές για όσους .........

απασχολούν παρανόμως μετανάστες, καθώς προβλέπεται ακόμη και ποινή φυλάκισης από 3 έως 6 μήνες σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης παράβασης.

Όπως ειδικότερα ενημέρωσε ο κ. Κουτρουμάνης, όταν εντοπιστεί κάποιος εργοδότης που παρανόμως απασχολεί μετανάστη, προβλέπεται η καταβολή όλων των δεδουλευμένων και όλων των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, προβλέπεται έως και διακοπή λειτουργίας επιχείρησης, αφαιρείται η δυνατότητα σύναψης σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο, ενώ σε επαναλαμβανόμενη παράβαση τα χρηματικά πρόστιμα θα είναι υψηλά, περα από τις ποινές φυλάκισης. Και όλα αυτά, όπως επισήμανε ο υπουργός, πέραν των κυρώσεων που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις από το ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ.

Για τα υπόλοιπα μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι εκκρεμεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα μειώνονται σε 120, από 200 που είναι σήμερα, τα απαιτούμενα ένσημα για την άδεια παραμονής. Το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει και στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος όπου να προβλέπει τη δυνατότητα να εργαστούν όσοι μετανάστες βρίσκονται σε καθεστώς μη απομάκρυνσης από τη χώρα, καθώς αυτή η κατηγορία αλλοδαπών "θα στραφούν στην εγκληματικότητα για να ζήσουν", όπως είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε, ότι είναι υπό εξέταση το καθεστώς των μετακλήσεων, ώστε να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιφέρειας. "Πρέπει το καθεστώς των μετακλήσεων να γίνει αυστηρότερο. Πρέπει να δούμε γιατί σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας, χρειάζεται το καθεστώς των μετακλήσεων", είπε. Ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε την επιτροπή, ότι προκηρύχθηκε ήδη μεταναστευτικός χάρτης για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, "για να δούμε ποια είναι τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των μεταναστών και να ασκήσουμε τις αναγκαίες πολιτικές". Επίσης στη διαδικασία της υλοποίησης είναι το Μνημόνιο που είχε υπογραφεί με την Εκκλησία για τον ξενώνα μιας νύχτας και τα συσσίτια.

"Το να έχουμε εικόνα τι ακριβώς γίνεται στη χώρα μας και πόσοι και ποιοι μετανάστες βρίσκονται εδώ είναι πολύ σημαντικό. Γι΄ αυτό προβληματιζόμαστε στην κατεύθυνση σύνδεσης της εργασίας με την προσωρινή παραμονή όσων βρίσκονται σε καθεστώς μη απομάκρυνσης", ανέφερε ο υπουργός προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη, που προειδοποίησε ότι, αν δοθεί τέτοια δυνατότητα, τότε ισοδυναμεί με προσκλητήριο σε παράνομους μετανάστες που θα βλέπουν τη χώρα μας ελκυστική. Τον κίνδυνο να μετατραπεί το μέτρο σε προσκλητήριο μεταναστών επισήμανε και ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Νάκος, ενώ για το ενδεχόμενο αλλαγών επί το αυστηρότερο του καθεστώτος των μετακλήσεων, ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλαν, ότι οι εργοδότες ζητούσαν από τους βουλευτές να σβήσουν τις εγγυητικές που είχαν υπογράψει όταν οι οικονομικοί μετανάστες που απασχολούσαν σε αγροτικές δουλειές, δεν επέστρεφαν στην πατρίδα τους.

"Το εργόσημο είναι μια καλή ιδέα αλλά δεν ξέρω πόσο θα περπατήσει. Στο χωριό μου για παράδειγμα, δεν ξέρω αν θα ανταποκριθούν όσοι απασχολούν μετανάστες σε αγροτικές δουλειές", σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Μανωλάκης.

Να νομιμοποιηθούν όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου και ζήτησε να δοθούν και ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν όσοι είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.

4 σχόλια:

  1. Κυρ κουτρουμάνη μου για στείλε κανένα κλιμάκειο ελέγχου στα Φιλιατρά να δείς τι γίνεται εδώ με τους αράπηδες λαθρομετανάστες.....

    Να δεις ποιοί απασχολούν, πόσους απασχολούν χωρίς να εχουν χαρτιά, χωρίς να τους ασφαλίζουν.
    Επίσης βάλτε να κάνουν έλεγχο στους αραπάδες που ειναι στα Φιλιατρά σε ποια ονόματα έχουν καταχωρημένα τα κινητά που χρησιμοποιούν και τους βλέπεις να μιλάνε με τις ώρες....

    Επιτέλους ας υπάρξει ένας έλεγχος. Κοντέβουμε οι Έλληνες να γίνουμε ξένοι στην χωρα μας.
    Εκτός και αν πρέπει να ξεκινήσει άλλη ιστορία εκαθάρισης της πόλης απο τους αράπηδες.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βρειτε πρωτα τους μςταναστες και απελαστε τους και μετα μιλαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καιρός ήταν...
    Παιδιά, κατανοώ τον θυμό και την αγανάκτησή σας, αλλά μη λέτε για αράπηδες και τέτοια, δεν είναι όλοι οι μετανάστες ίδιοι, οι σάπιες κυβερνήσεις ευθύνονται για αυτό το χάλι.
    Έχετε δίκιο, αλλά το χάνετε με αυτό το τρόπο, η πολιτεία με την αβελτηρία της πέταξε σε ένα καζάνι έλληνες και λαθραία εισερχόμενους μετανάστες, και το μίγμα ήταν φόβος, ξενοφοβία, οργή, αηδία.
    Το ξαναλέω, έχετε δίκιο, αλλά ας μείνουμε ψύχραιμοι.
    Πρέπει οι παράνομοι να απελαθούν και να μην δίνονται κίνητρα να έρθουν και άλλοι, ή παραμονής σε αυτούς που ήδη υπάρχουν, γιατί δυστυχώς η φέρουσα ικανότητα της Ελλάδας να δέχεται και άλλους μετανάστες έχει προ πολλού εξαντληθεί.
    Ας παραμείνουν όσοι νόμιμοι βρίσκονται πάνω από 10 χρόνια στην Ελλάδα και κανείς άλλος, τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θέμα ξεκινάει απο παλιά όταν τα Φιλιατρά μας γέμιζαν με αγρεργάτες παράνομους οι οποιοι δούλευαν χωρίς ασφάλεια και τελικά τα ταμεία άδειασαν.
    Ήλελα να ήξερα αυτοί που τους χρησιμοποιούν μόλις θα έρθει η ημέρα και οι γονείς τους δεν θα υπάρχουν χρήματα να πάρουν σύνταξη τότε τι θα λένε φταίνε οι κυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.