Στις 21 Απριλίου του 1967, το Πραξικόπημα των Συνταγματαρχών οδήγησε στην κατάλυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος από την πρώτη ημέρα κιόλας του πραξικοπήματος, προσπάθησε να εδραιώσει τη στρατιωτική χούντα και επιδίωξε να εξαφανίσει κάθε ίχνος αμφισβήτησής της. Κατέστρωσε σχέδια για τη δίωξη προσωπικοτήτων του πολιτικού χώρου και πολιτών με αριστερές ή φιλελεύθερες πεποιθήσεις και δημοκρατική δράση.
Οι Συνταγματάρχες, για να επιτύχουν την πλήρη συμμόρφωση με τις «αρχές του καθεστώτος», προχώρησαν σε εκκαθάριση του δημόσιου τομέα και του στρατεύματος. Οι πολιτικοί τους αντίπαλοι απολύθηκαν, εξορίστηκαν ή οδηγήθηκαν στη φυλακή. Αρκετοί από τους έγκλειστους βασανίστηκαν, καθώς η διαφορετική ιδεολογία που ασπάζονταν θεωρούνταν απειλή για την διατήρηση και την ομαλή λειτουργία του χουντικού καθεστώτος.
Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού αντέδρασαν και ..........
στις 13 Δεκεμβρίου του 1967 στήριξαν το Αντικίνημα του Βασιλιά. Το κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού είχε οργανωθεί από την τάξη του 1948 με σκοπό την εξέγερση του λαού και κατ’ επέκταση την απαλλαγή από τη χούντα. Σύμφωνα με το σχέδιο που είχαν καταστρώσει, το κίνημα θα εκδηλωνόταν στις 23 Μαΐου 1963. Στις 21 Μαΐου ωστόσο, οι αξιωματικοί του Ναυτικού αντιλήφθηκαν πως είχαν προδοθεί και το σχέδιό τους δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Στις 23, έγιναν οι πρώτες συλλήψεις στελεχών αφού προηγουμένως είχαν τεθεί υπό περιορισμό.
Μία άλλη κοινωνική ομάδα, δυσαρεστημένη από την αυταρχικότητα της χούντας, ξεκίνησε να εκφράζει την απέχθειά της προς το κράτος. Το Φεβρουάριο του 1973 οι φοιτητές κατέλαβαν τη Νομική. Πραγματοποίησαν και δεύτερη κατάληψη στις 14 Μαΐου. Ενώ πλησίαζε η ημερομηνία για το μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου, όλα έδειχναν πως δεν θα αργούσε να ξεσπάσει μία γενικευμένη εξέγερση.
Στις 14 Νοεμβρίου του 1973, οι φοιτητές έπειτα από συνέλευση πορεύτηκαν προς τη συμβολή των οδών Σόλωνος και Πατησίων. Αγνόησαν τον αστυνομικό διευθυντή Δασκαλόπουλο και τον εισαγγελέα Σαμήτα που τους διέταξαν να διαλυθούν και ύστερα από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής, προχώρησαν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου. Το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου εξέπεμψε ο σταθμός των «Ελεύθερων Πολιορκημένων». Στις 16, αστυνομικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα συγκεντρώθηκαν γύρω από το Πολυτεχνείο. Ο κόσμος που συμπαραστεκόταν στο κίνημα των φοιτητών, τους προμήθευε τρόφιμα, φάρμακα και έστηνε οδοφράγματα. Τα μεσάνυχτα της 17ης Νοεμβρίου, το πλήθος των πολιτών άρχισε να διαλύεται βίαια από τα δακρυγόνα που έκαναν την ατμόσφαιρα μη υποφερτή.
Οι φοιτητές, αρνήθηκαν να φύγουν από το Πολυτεχνείο, μη λαμβάνοντας υπόψη τη διορία που τους είχε δώσει ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων. Στις 2:50 μετά τα μεσάνυχτα ένα τεθωρακισμένο άρμα γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου. Άντρες του Λόχου Ορεινών Καταδρομών μπήκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου και ξεκίνησαν να χτυπούν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Παρόλο που η εξέγερση των φοιτητών δεν οδήγησε στην κατάρρευση της χούντας, τόνωσε το ηθικό των Ελλήνων.
Στις 20 Ιουλίου 1974, Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, εισέβαλλαν στην Κύπρο. Οι Συνταγματάρχες, παραπλανημένοι από τους Αμερικανούς, απέτυχαν να προασπιστούν το νησί και ηττήθηκαν από τους Τούρκους.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφτασε την ίδια ημέρα στην Αθήνα από τη Γαλλία, όπου βρισκόταν αυτοεξόριστος. Σαν σήμερα, στις 26 Ιουλίου συγκρότησε κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Σε αυτή δε μετέχουν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και εκπρόσωποι της Αριστεράς. Πρώτη προταιρεότητα αποτέλεσε η διαχείριση της κρίσης που είχε ξεσπάσει στη μεγαλόνησο και κατόπιν η διενέργεια των πρώτων ελεύθερων κοινοβουλευτικών εκλογών.
Αν ήξεραν αυτοί που υποστήριζαν αυτά τα τέρατα της γενιάς του Πολυτεχνείου για το μεγάλο κακό που θα έκαναν μετέπειτα στην Ελαδίτσαμας όχι τρόφιμα και φάρμακα θα τους έδιναν αλλά φωτιά θα τους έβαζαν να ξεβρώμιζε ο τόπος
ΑπάντησηΔιαγραφή