Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Πληθαίνουν καθημερινά οι περιπτώσεις γνωστών και φίλων που μου λένε ότι αγόρασαν μια πανάκριβη συσκευή σε μια πολύ χαμηλή τιμή.

Και ότι όλες αυτές οι συσκευές ήταν μέσα στο κουτί τους μαζί με τα καλώδια.

Και ότι δυστυχώς οι .........

περισσότερες από αυτές είχαν βλάβες όταν πηγαίναν να τις λειτουργήσουν.

Θα πρέπει λοιπόν να σας ενημερώσω, πριν διαβάσετε αυτά που ακολουθούν, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις (αν όχι σε όλες) το τηλέφωνο είναι, όπως το αποκαλούμε, μαϊμού και σε καμία περίπτωση δεν σας προτείνουμε να το αγοράσετε εάν δεν συνοδεύεται από απόδειξη αγοράς και βιβλίο οδηγιών στα ελληνικά.

Η αγορά μιας μεταχειρισμένης συσκευής κινητής τηλεφωνίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, έστω και αν φαίνεται τέτοια. Το κινητό τηλέφωνο κρύβει μέσα του πολλά μυστικά τα οποία φυσικά δεν φαίνονται σε αυτόν που πάει να το αγοράσει. Θα σας συμβουλεύσουμε πριν αγοράσετε μια συσκευή να διαβάσετε με προσοχή αυτά που ακολουθούν για να μην βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση να πληρώσετε μια συσκευή που θα σας δημιουργεί μόνο προβλήματα.

Κατ αρχάς θα προτιμήσετε για την αγορά σας ένα κατάστημα που εμπορεύεται συσκευές κινητής τηλεφωνίας και το οποίο θα σας διαβεβαιώσει ότι η συσκευή που θα πάρετε δεν θα παρουσιάσει προβλήματα την επόμενη ημέρα. Φυσικά θα πρέπει να σας δώσει και κάποια εγγύηση καλής λειτουργίας της συσκευής.

Εάν παρόλα αυτά αποφασίσετε να αγοράσετε την συσκευή σας από κάποιον άλλον εκτός καταστήματος, θα πρέπει η προσοχή σας να εστιαστεί σε μερικές βασικές λεπτομέρειες που είναι οι πιο κάτω.

Η πρώτη σας κίνηση, φυσικά, θα είναι να ανάψετε το τηλέφωνο. Παρατηρείστε με προσοχή εάν υπάρχουν λεκέδες η στίγματα μέσα στην οθόνη. Εάν δείτε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι υπάρχει υγρασία στο τηλέφωνο, όποτε σε αυτή την περίπτωση δεν αγοράζετε την συσκευή όσο φτηνή και αν είναι.

Στην συνέχεια, θα βγάλετε την μπαταρία και θα παρατηρήσετε με προσοχή τους πόλους της. Εάν παρατηρήσετε ίχνη σκουριάς η αλλοίωση του χρώματος του χαλκού (πρασινάδα) αυτό σημαίνει ότι και πάλι το τηλέφωνο έχει υγρασία οπότε αποφύγετε την αγορά. Επίσης για τον ίδιο λόγο θα δείτε και τις επαφές που μπαίνει η κάρτα (εάν δηλαδή και εκεί παρατηρείται αλλοίωση του χρώματος).

Η επόμενη κίνηση θα είναι, εάν βέβαια σας το επιτρέψει ο ιδιοκτήτης, να βάλετε μια κάρτα δικτύου στο τηλέφωνο. Εάν δεν σας επιτρέψει κάτι τέτοιο, τότε, χαρίστε του τη συσκευή και δοκιμάστε αλλού την τύχη σας.

Θα βάλετε λοιπόν την κάρτα στο τηλέφωνο, θα το ανάψετε, και θα δείτε εάν υπάρχει δίκτυο. Πραγματοποιήστε μερικές κλήσεις και παρατηρήστε την κατάσταση της μπαταρίας. Εάν μετά από αυτή τη χρήση η μπαταρία έχει χάσει γραμμή η γραμμές, σημαίνει ότι είναι προβληματική, πολυχρησιμοποιημένη, οπότε και σε αυτή τη περίπτωση δεν θα αγοράσετε την συσκευή, εκτός και αν επιθυμείτε να αλλάξετε μπαταρία.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και τα κουδούνια της συσκευής. Πολλοί ξεχνούν να το δοκιμάσουν και αν δεν δουλεύουν οι κλήσεις σημαίνει τις περισσότερες φορές ότι το τηλέφωνο είναι βρεγμένο.

Μετά από όλα αυτά και εφ όσον παρατηρήσετε με προσοχή όλη τη συσκευή από την εξωτερική της μεριά για να δείτε την κατάσταση της από φθορές λόγω χρήσης, η από σπασίματα στα πλαστικά κάνετε και την τελευταία κίνηση: ανάψτε τη συσκευή και πληκτρολογήστε *#06# (δεν χρειάζεται να υπάρχει κάρτα στο τηλέφωνο). Στην οθόνη της συσκευής θα εμφανισθεί ένας δεκαπενταψήφιος αριθμός (το ΙΜΕΙ της συσκευής) ο οποίος θα πρέπει να συμφωνεί με τον αριθμό που υπάρχει γραμμένος κάτω από την μπαταρία του τηλεφώνου. Εάν δεν συμφωνεί αυτό σημαίνει ότι η πλακέτα του τηλεφώνου είναι αλλαγμένη και το τηλέφωνο είναι στην γλώσσα της αγοράς, μαϊμού. Θα πρέπει να προσέξετε αυτός ο αριθμός να αναγράφεται έξω από το κουτί και μάλιστα να υπάρχουν και ταμπελάκια αυτοκόλλητα με τον ίδιο αριθμό, εάν δεν υπάρχει αυτός ο αριθμός στην συσκευασία τότε το τηλέφωνο είναι μαϊμού και ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ όσα χρήματα και αν σας ζητήσουν. Μετά από όλα αυτά και παραβλέποντας το γεγονός ότι το τηλέφωνο μπορεί να είναι κλεμμένο, εφόσον σας αρέσει και έχει και συμφέρουσα τιμή τότε μπορείτε να το αγοράσετε. Καλή επιτυχία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ-ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.