Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Νέα σενάρια για κεφαλικό φόρο και πετρέλαιο θέρμανσης

Την «κατά Βενιζέλο» εκδοχή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εξετάσουν σήμερα οι απεσταλμένοι της Τρόικας που από το πρωί θα έχουν απανωτές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν και τι μπορεί να αλλάξει από τα μέτρα που συμφώνησαν προ δεκαπενθημέρου με τον πρώην «τσάρο» κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Το βελτιωμένο σχέδιο Βενιζέλου που ........

φαίνεται να κερδίζει έδαφος, θέλει τον κεφαλικό φόρο να επιβάλλεται από τα 12.000 ευρώ εισόδημα και άνω, αλλά να με πιο χαμηλούς συντελεστές (1% - 3%) και το κλιμάκιο με φόρο 1% να ξεκινά από τα 30.000 ευρώ, αντί τα 20.000 που αρχικά σχεδιαζόταν. Από εκεί και πάνω θα ισχύσουν οι κλίμακες που είχαν αρχικά προταθεί. Μειώνεται έτσι η επιβάρυνση από την έκτακτη εισφορά, για όσους έχουν μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα υπολογίζεται επί του συνόλου του εισοδήματος. Δηλαδή ο φορολογούμενος που έχει εισόδημα 40.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με εισφορά 800 ευρώ και όχι με 360 ευρώ όπως θα προέκυπτε αν η εισφορά υπολογιζόταν με αφορολόγητο 12.000 ευρώ.

Τέλος… το τέλος ακινήτων

Εγκαταλείπεται όπως όλα δείχνουν και το σχέδιο για επιβολή νέου ειδικού τέλους ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ωστόσο, πιστοποιήθηκε η απόφαση για μείωση του αφορολογήτου ορίου του φόρου ακίνητης περιουσίας από τα 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ.

Tο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ως αντιστάθμισμα στις απώλειες εσόδων από την μη εφαρμογή της εξίσωσης των φόρων την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 4,1 λεπτά το λίτρο. Από την αύξηση αυτή και την πρόσθετη επιβάρυνση του ΦΠΑ η μέση πρόσθετη επιβάρυνση ανά λίτρο θα είναι 5 λεπτά

Now24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.