Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Απελευθέρωση για τις «καταλήξεις» των ιστοσελίδων

MIA νέα επανάσταση θα ξεκινήσει το 2012 στον παγκόσμιο ιστό (Web), καθώς η διοίκηση της Διαδικτυακής Εταιρίας Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης (ICANN) ανακοίνωσε χθες την πλήρη απελευθέρωση των καταλήξεων στις διευθύνσεις του διαδικτύου. Μέχρι σήμερα η κατάληξη μιας ιστοσελίδας μπορούσε να είναι «.com», «.org», «.net» και συντομογραφίες χωρών (.eu, .gr κ.ά.).

Από τώρα και στο εξής η κατάληξη ...........

θα μπορεί να είναι οποιαδήποτε λέξη επιλέξει κάποιος οργανισμός, εταιρία ή φορέας. Για παράδειγμα «.τράπεζα» ή «.εστιατόριο». «Είναι η αρχή μιας εντελώς νέας φάσης για το διαδίκτυο» δήλωσε ο Πίτερ Ντανγκέιτ Θρας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ICANN. Η απόφαση, που ανακοινώθηκε σε συνάντηση της ICANN στη Σιγκαπούρη, θεωρείται η σημαντικότερη αλλαγή στο διαδίκτυο από τα εγκαίνια του ονόματος χώρου .com, το 1984. Μόνο ένα από τα 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ICANN ψήφισε κατά της αλλαγής.

Σύμφωνα με την ICANN: α. τα νέα ονόματα χώρου θα μπορούν να καταχωρούνται σε οποιαδήποτε γλώσσα, β. οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις για 90 ημέρες, αρχίζοντας από τις 12 Ιανουαρίου 2012, γ. αιτήσεις μπορούν να καταθέτουν εταιρίες, οργανισμοί και φορείς, όχι όμως και ιδιώτες. Οι κανονισμοί για την έγκριση νέων ονομάτων χώρου έχουν έκταση 360 σελίδων και το κόστος για την κατάθεση κάθε αίτησης, ανεξαρτήτως του αν θα γίνει τελικά δεκτή, ανέρχεται σε 185.000 δολάρια.

Το υψηλό τίμημα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τις νέες καταλήξεις. Θα αποτρέπει επίσης τους καιροσκόπους που σπεύδουν να κατοχυρώσουν πολύτιμες διευθύνσεις για να τις πουλήσουν αργότερα σε όσους πράγματι ενδιαφέρονται.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.