Το Νεολιθικό Μουσείο που υπάρχει θα δώσει τη θέση του σε καινούργιο κτίριο που θα αποτελεί καύχημα για την περιοχή καθώς και για την παλαιοανθρωπολογία-σπηλαιολογία.Η μελέτη θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, λέει στο «Εθνος» η έφορος Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος κ. Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα. Η προμελέτη εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.
Τα Σπήλαια Αλεπότρυπα, Καταφύγι και Γλυφάδα βρίσκονται στη νότια πλευρά του κόλπου Διρού Μάνης, 83 χλμ. νοτιοανατολικά της Σπάρτη.
Στο σπήλαιο Αλεπότρυπα η αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων 40 ετών υπό τον Γ. Παπαθανασόπουλο έχει αποκαλύψει πλούσιες ανθρωπογενείς επιχώσεις της Νεότερης και Τελικής Νεολιθικής περιόδου (5300-3200 π.Χ.).Ο πλούτος των...
ευρημάτων οδήγησε στη δημιουργία χώρων αποθήκευσης, εργαστηρίων συντήρησης και μικρού μουσείου στον χώρο εισόδου του σπηλαίου. Αυτό ακριβώς πρόκειται να αντικατασταθεί τώρα.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ και το μουσείο θα είναι έτοιμο περίπου ενάμιση χρόνο από την έναρξη των εργασιών, σημειώνει η κ. Κυπαρίσση. Οι παρεμβάσεις στο σπήλαιο θα γίνονται παράλληλα, με σκοπό την αναβάθμιση και ολοκλήρωση των εργασιών της τουριστικής αξιοποίησης του συνόλου.
Ετσι, θα δημιουργηθούν τμήματα διαδρόμων για άτομα μειωμένης κινητικότητας σε δύο αίθουσες του σπηλαίου, θα συντηρηθούν και θα αποκατασταθούν οι υφιστάμενες διαδρομές στο κεντρικό τμήμα και στην αίθουσα λιμνών και θα αντικατασταθούν τα κιγκλιδώματα.
Επίσης, θα κατασκευαστεί προθάλαμος στην είσοδο, για την προστασία του μικροκλίματος και θα γίνει αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
Στο σπήλαιο Αλεπότρυπας αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο γενικά έχουν γίνει και άλλες επεμβάσεις μέσα από προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.
Υπολείπονται, σύμφωνα με την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, οι εργασίες που αναφέραμε, καθώς και εκπόνηση βραχομηχανικής μελέτης για το υπόλοιπο τμήμα του σπηλαίου έως τη λίμνη, όπου παρατηρούνται έντονα φαινόμενα αστάθειας και διαχρονικές καταπτώσεις.
Το Νεολιθικό Μουσείο Διρού, που θα αντικατασταθεί με πληρέστερο κτίσμα, παρελήφθη πρόσφατα από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος.
Η κ. Κυπαρίσση τονίζει: «Αυτήν τη στιγμή όλο το αρχαιολογικό υλικό βρίσκεται καθαρισμένο, συντηρημένο και καταγεγραμμένο, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στο Νεολιθικό Μουσείο Διρού και τις αποθήκες του χώρου, ενώ ψηφιοποιημένα αντίγραφα των καταλόγων υπάρχουν στην Εφορεία μας».
ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Το σπήλαιο Αλεπότρυπα βρίσκεται στον κόλπο του Διρού, 220 μ. ανατολικά του σπηλαίου Γλυφάδα και περίπου 20 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Εντοπίστηκε τυχαία από το ζεύγος Πετροχείλου το 1958 και είναι από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα σπήλαια του Διρού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μάνης. Είναι μεγάλο επίμηκες σπήλαιο με ευρύχωρες αίθουσες και πολυδαίδαλους διαδρόμους, συνολικού μήκους 280 μ. Στο βάθος της μεγαλύτερης αίθουσας βρίσκεται λίμνη με καθαρό πόσιμο νερό.
Η ανασκαφική έρευνα στο σπήλαιο άρχισε το 1970 και έφερε στο φως ευρήματα που πιστοποιούν τη χρήση του σπηλαίου από τον άνθρωπο κατά τη Νεώτερη και Τελική Νεολιθική Εποχή (έως το 3000 π.Χ., περίπου). Σε αυτά περιλαμβάνονται χρηστικά αγγεία, αποθηκευτικά πιθάρια, λίθινα και οστέινα εργαλεία, υφαντικά βάρη, κοσμήματα κ.λπ.
* ΜΕΛΕΤΗ
Η δημιουργία νέου μουσείου θα απαιτήσει και ανάλογη μουσειολογική μελέτη, με βάση την οποία θα γίνει η επανέκθεση.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.