Στη διάθεση φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία θα προχωρήσει η Πολιτεία, σε περίπτωση άρνησης πώλησης φαρμάκων εκ μέρους των φαρμακοποιών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΚΚΕ για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
«Δεν θέλουμε τη σύγκρουση. Δεν θα ασχοληθούμε με μέτρα βίαια και συγκρουσιακά.
Θα πάρουμε, όμως, μέτρα κοινωνικής ...........
διαβίωσης, αν αποφασίσουν να μην χορηγούν φάρμακο τις ημέρες του αγώνα τους. Θα το αντιμετωπίσουμε με προσφυγή στα δημόσια νοσοκομεία. Να σκεφτούν αυτοί που μετέρχονται τέτοιες μορφές αγώνα ότι θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Σε περίπτωση που οι φαρμακοποιοί ζητήσουν άμεση πληρωμή των φαρμάκων εκ μέρους των ασφαλισμένων, το δημόσιο θα ανταποκριθεί με άμεσες πληρωμές, πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.
Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε ακόμη τις πρωτοβουλίες του υπουργείου του για το προσεχές εξάμηνο, ενώ δεσμεύτηκε να καταβληθεί προσπάθεια για να ικανοποιηθεί το αίτημα περίπου 7.000 οικογενειών να μπουν τα παιδιά τους σε προγράμματα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ
Από την πλευρά του το ΚΚΕ, αναπτύσσοντας την επερώτησή του κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ακολουθεί, μαζί με τη ΝΔ, μια πολιτική σταδιακής εμπορευματοποίησης της υγείας, χρησιμοποιώντας εξαγγελίες, όπως αυτή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με μοναδικό στόχο την περικοπή των δαπανών.
«1000 σκευάσματα ευρείας χρήσης αφαιρέθηκαν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. Γιατί υπάρχει αποκλειστικότητα στα αντίγραφα φάρμακα για τους άστεγους και τους ανέργους; Εξηγείστε την περικοπή του διαβητικού παπουτσιού από την κάλυψη των ταμείων», ανέφερε πρώτος επερωτών του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου.
Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής κατήγγειλε ότι «πάνω από 21.000 είναι τα κενά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ ενώ την ίδια στιγμή, η εμπορευματοποίηση της υγείας γενικεύεται».
«Οι στόχοι της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένοι: Μείωση των δαπανών, μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ταμεία, ενίσχυση του επιχειρηματικού τομέα της υγείας (με διπλάσιο ποσοστό κέρδους από άλλους τομείς). Πενήνταεννιά μονάδες του ΙΚΑ κλείνουν και οι ασφαλισμένοι θα πηγαίνουν στα κέντρα υγείας που δεν υπάρχουν παντού. Απολύθηκαν χιλιάδες συμβασιούχοι, αλλά αυξήθηκαν οι πληρωμές σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, κέτερινγκ κλπ. Εξοργιστική είναι και η κατάσταση με τις λίστες αναμονής. Αποτελεί προσβολή της ανθρώπινης προσωπικότητας, να περιμένουν έως και 300 μέρες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για να εξεταστούν», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. «Δεν είναι σκληρή ταξική πολιτική αυτή;» αναρωτήθηκε.
«Η Ελλάδα είναι η 6η χώρα στον πλανήτη σε ιατρικές δαπάνες. Το σύστημα πρέπει να αυτοματοποιηθεί και να αυτοχρηματοδοτηθούμε, να αντλήσουμε πόρους, χωρίς να μειώσουμε την παροχή ιατρικών υπηρεσιών», απάντησε ο κ. Λοβέρδος.
Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κ. Μαρκόπουλος τάχθηκε κατ΄ αρχήν υπέρ των πρωτοβουλιών του υπουργείου, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι «οι πολίτες δεν θα νοιώσουν ότι μειώνεται η προστασία της ομπρέλας υγείας».
Η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη, υπερασπίστηκε το κόμμα της απέναντι σε επίθεση που δέχθηκε από το ΚΚΕ, για σύνταξή του με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ στη εξυπηρέτηση της «εμπορευματοποίησης της υγείας», αναφέροντας πως οι θέσεις του κόμματός της «βρίσκουν ευτυχώς καθημερινή δικαίωση και αγκαλιάζονται απ΄ όλους τους πολίτες».
Τέλος, ο κ. Κριτσιωτάκης από το ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με το ΚΚΕ στην καταγγελία της κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης της κυβέρνησης, διαφώνησε ωστόσο στην - κατά την γνώμη του - απαξίωση εκ μέρους του ΚΚΕ των ζητημάτων διαχείρισης, όπου είναι δυνατόν να υπάρξουν εναλλακτικές πολιτικές.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.