Ο «Καλλικράτης» εισέρχεται στην τελική ευθεία με πολλές αναταραχές. Ειδικά η χωροταξία των δήμων προκαλεί συχνά ένα παιχνίδι φημών, άλλοτε από άγνοια, άλλοτε από σκοπιμότητα. Θεωρώ σημαντικό στη κρίσιμη αυτή φάση να διευκρινίσω ορισμένες θέσεις μου.
Ο «Καλλικράτης» είναι μια από τις βασικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που με πολιτικό σθένος και χωρίς καθυστέρηση ανέλαβε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Αποτελεί τεράστιο θετικό βήμα για την χώρα μας.
Στον πρώτο γύρο της διαβούλευσης έκανα και ........
εγώ, όπως πολλοί άλλοι, παρατηρήσεις και προτάσεις.
Τις συνοψίζω:
1. Να ενοποιηθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου ως απαραίτητος αναπτυξιακός όρος.
2. Οι «Καποδιστριακοί» δήμοι να κρατήσουν την ονομασία τους ως δήμοι και να οριστούν οι «Καλλικρατικοί» με μια άλλη ονομασία (π.χ. Δημοτικές Περιφέρειες), αναλαμβάνοντας βέβαια όλες τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο νέος νόμος.
3. Να οριστεί η δυνατότητα για τους πρώην «Καποδιστριακούς» δήμους ή για δημοτικά διαμερίσματα, να αλλάξουν χωροταξία, υπό προϋποθέσεις, μετά την εφαρμογή του νέου νόμου.
Η τρίτη πρότασή μου εισακούστηκε, οι δυο πρώτες παραμένουν στον τραπέζι.
Όσον αφορά την χωροταξία των δήμων, τονίζω ότι δεν υπάρχει μια «μαγική εξίσωση» η οποία να βγάζει την μια και μοναδική σωστή λύση. Υπάρχουν αρκετές λύσεις, οι οποίες έχουν η κάθε μία τα συν και τα πλην τους. Αρμοδιότητα και ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών είναι, έχοντας καταγράψει απόψεις και προτάσεις προερχόμενες από τους ίδιους τους δήμους και τους δημότες, να διαμορφώσει μια πρόταση. Αυτό ακριβώς έπραξε και αυτή την πρόταση την θέτει σε δημόσια διαβούλευση. Προφανώς αυτή η πρόταση επιδέχεται τροποποιήσεις και βελτιώσεις.
Οι προτάσεις όμως, για να είναι συζητήσιμες, πρέπει να πληρούν δυο απαράβατους όρους:
1. Να εντάσσονται στο πνεύμα του νέου νόμου.
2. Να έχουν συναινετικό χαρακτήρα.
Είναι αυτονόητο ότι προτάσεις που δεν πληρούν τους παραπάνω όρους θα αποτελέσουν στην παρούσα φάση αντικείμενο αποκλειστικά θεωρητικής συζήτησης, χωρίς καμία πρακτική πιθανότητα υλοποίησης. Επίσης, προτάσεις που δεν βασίζονται σε ισχυρό ρεύμα αφενός των διαφόρων εμπλεκόμενων δημοτικών αρχών, αλλά κυρίως των ίδιων των δημοτών, δεν θα τελεσφορήσουν.
Σε αυτή την διαδικασία, ο ρόλος του βουλευτή είναι διπλός. Στην πρώτη φάση, δηλαδή την διαμόρφωση του νομοσχεδίου που θα υποβάλλει το Υπουργείο προς ψήφιση, ο ρόλος του είναι να βοηθήσει το Υπουργείο στην κατανόηση των τοπικών θεμάτων.
Στην δεύτερη φάση, όταν το Υπουργείο εκτιμήσει ότι το νομοσχέδιο είναι ώριμο για να υποβληθεί στην Βουλή, ο ρόλος του βουλευτή είναι να ελέγξει ότι πράγματι ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου μας. Αυτόν τον ρόλο έχω εκπληρώσει μέχρι τώρα και με αυτό το σκεπτικό θα πορευτώ, μέχρι την νομοθετική ολοκλήρωση του «Καλλικράτη».
Οδυσσέας Βουδούρης
Βουλευτής Μεσσηνίας
ΣΧΟΛΙΟ
Θα θέλαμε μια ξεκάθαρη απάντηση απο τον κο Βουδούρη σχετικά με τον παρόντα Δήμο Τριφυλίας όπως σχεδιάστηκε.
Κε Βουδούρη βάλατε και εσείς το χεράκι σας γι αυτόν τον ΔΗΜΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ???
ΜΑΣ ΕΠΙΣΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΟΡΙΣΤΙΕΣ ΣΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι αοριστίες λέτε ρε παιδιά ο άνθρωπος είναι ξεκάθαρος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛεει ο άνθρωπος " Επίσης, προτάσεις που δεν βασίζονται σε ισχυρό ρεύμα αφενός των διαφόρων εμπλεκόμενων δημοτικών αρχών, αλλά κυρίως των ίδιων των δημοτών, δεν θα τελεσφορήσουν."
Για την δημιουργία δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους, υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων ;
Όχι, και στα δύο είναι κατά πλειοψηφία. Άρα δεν υπάρχει "ισχυρό ρεύμα".
Οπότε ; Δεν αλλάζει τίποτα θα μείνει η πρόταση του Καλλικράτη όπως είναι.
o κος Βουλευτής με τις ασάφειές του δηλώνει πολλά και δεν είναι ειλικρινής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι θετικό, αν και για κυνισμό το παίρνω, ότι αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν "αντικειμενικά κριτήρια διαίρεσης των δήμων, σε αντίθεση με τον κο Υπουργό και τα ¨παπαγαλάκια" του, όμως
μοιάζει πολύ πολιτικάντικο όταν το κόμμα του συνεισέφερε και σε επίπεδο Μεσσηνίας και σε επίπεδο τοπικών της περιοχής (κορυφαίο παράδειγμα η τοπική Φιλιατρών) σε διαλυτικές καταστάσεις, όπου το μόνο που επικράτησε ήταν τα λομπυς και οι μηχανισμοί.
ο κος βουλευτής οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του αν συμμετείχε σε λομπυς και μηχανισμούς
Να ενοποιηθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου ως απαραίτητος αναπτυξιακός όρος.Αυτή και μόνο η πρόταση αποδεικνύει πως τα κίνητρα του κ.Βουλευτή ,απέχουν μακράν του ενδιαφέροντος για τον τόπο που τον εξέλεξε στο τιμητικό αξίωμα του βουλευτή, αλλά έχουν να κάνουν με την κομματική κοπτοραπτική.Συμφέρον της Μεσσηνίας , δεν είναι η ενσωμάτωση με το Δυτικό άξονα , αλλά η ανάδειξη του Νομού μας ως αυτού που υπερέχει μέσα στην υπάρχουσα περιφέρεια , με τα πολλά συγκριτικά του πλεονεκτήματα.Συμφέρον της Μεσσηνίας, είναι η περαιτέρω ανάδειξη του αερολιμένα Καλαμάτας , των λιμανιών μας , του τουρισμού μας , των αγροτικών μας προίόντων κ.λ.π. Υποχρέωση του βουλευτή ,είναι να αναδεικνύει και να επιλύει τα προβλήματα του τόπου , μέσω παρεμβάσεων και να συμβάλει με τις ενέργειές του στην ανάπτυξη του τόπου. Γι ΄αυτό άλλωστε βρίσκονται οι κ.βουλευτές στο κοινοβούλιο.Δυστυχώς η πραγματικότητα, προσγειώνει ανώμαλα τους πολίτες, διότι βλέπουν πως οι περισσότερες ενέργειες αποσκοπούν στην προσωπική προβολή και ελάχιστα από τα χρονίζοντα προβλήματα του τόπου μας,έχουν ακουμπήσει οι βουλευτές μας και ακόμη περισσότερο έχουν επιλύσει.Ακόμη και για τη βεβιασμένη εν μέσω οικονομικής κρίσης , κυβερνητική πρωτοβουλία , να προχωρήσει τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ μιάς και λανθασμένα τον ενέταξε στο σύμφωνο σταθερότητας , έχω να δηλώσω απερίφραστα τον προβληματισμό μου , διότι επιχειρείται να περάσει το άσπρο ως μαύρο στους πολίτες που βιώνουν στο μέγιστο αυτή την περίοδο , την αναποτελεσματικότητα του κράτους. Αντωνία Μπούζα -Νομαρχιακή Σύμβουλος
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκάθαρος ο Κος Βουδούρης.Μπράβο που υπάρχουν και πολιτικοί που λένε ξεκάθαρα την άποψή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορεί ρε παιδιά η Δημοτική αρχή του Δήμου
Φιλιατρών του 42% να παίρνει στον λαιμό της τις τύχες της περιοχής για μικροκομματικούς σκοπούς. Δεν μπορεί άνθρωποι εβδομήντα χρονών να παίρνουν αποφάσεις έχοντας οι ίδιοι κόμπλεξ απέναντι στην Κυπαρισσία (έχουν πει για την Κυπαρισσία ότι όταν οι Φιλιατρινοί χόρευαν ταγκό οι Κυπαρίσσιοι χόρευαν τσάμικο)λες και η Κυπαρισσία φταίει για όλα τα κακά.
Οι ίδιοι έχουν κάνει ποτέ αυτοκριτική.
Απορώ βέβαια πως οι νέοι άνθρωποι των Φιλιατρών έχουν παρασυρθεί. Σιγά ρε παιδιά μην γυρίσουμε στο 1949.
Εάν τελικά ισχύσει ως έχει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που το εύχομαι ολόψυχα, τι θα λέμε τότε ότι κάναμε λάθος για αυτά που λέγαμε ή ότι παρασυρθήθκαμε από κάποιους οι οποίοι το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν οι θεσούλες.