Το μέγεθος της κομματικής αντοχής αλλά και της κοινωνικής συνοχής δοκιμάζεται σήμερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, με τη βοήθεια του υφυπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη θα παρουσιάσει την πολυσυζητημένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Πολλές από τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, είναι σκληρές, αλλάζουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς παρεμβαίνουν σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή και στο ύψος συντάξεων, ασφαλισμένων που βρίσκονται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση.
Παράλληλα, υπό την πίεση των δανειστών .........
του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και την τελευταία στιγμή «παίζεται» εάν οι λεγόμενες δομικές αλλαγές, που αφορούν στη θεσμοθέτηση ενός νέο συστήματος ασφάλισης, θα εφαρμοστεί τελικά για όσους συνταξιοδοτηθούν (θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, για την ακρίβεια) μετά το 2018 ή όπως επιμένει η Ε.Ε., μετά το 2015. ανάλογα με την απόφαση θα καθοριστούν και οι συντελεστές αναπλήρωσης, καθώς και το έτος βάσει του οποίου θα υπολογίζεται η σύνταξη με ένα μικτό σύστημα.
Ένα ακόμη είναι το «σκοτεινό» σημείο, όσον αφορά στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας: εάν τελικά έχουν ενσωματωθεί με τη μορφή διατάξεων, οι ρητές και άκρως δεσμευτικές για τη χώρα μας, δεσμεύσεις που εμπεριέχονται στο μνημόνιο χρηματοδότησης, που εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και τους δανειστές μας. Δεσμεύσεις τόσο σκληρές, που ήδη έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Και μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να εμφανίζει τα όσα εμπεριέχονται στη μνημόνιο ως θέματα υπό διαπραγμάτευση, όμως, όποιος διαβάσει το μνημόνιο, αντιλαμβάνεται ότι μέχρι τον Ιούνιο ακόμη και οι ασφαλισμένοι πριν από το 1993, όλες οι γυναίκες και οι άνδρες που υπηρετούν στο δημόσιο αλλά και οι ασφαλισμένοι υπό το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, θα υποστούν δραματικές αλλαγές, πολύ πριν από το 2018.
Η δέσμευση είναι ξεκάθαρη «κανείς δεν θα βγαίνει στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του, έως το 2015». Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να ψηφιστούν νομοθετικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να αυξηθεί ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για πλήρη σύνταξη, χωρίς όριο ηλικίας, από τα 37 έτη που ισχύει σήμερα, στα 40. Όλα αυτά θα ξεκινήσουν το 2011 ώστε να ολοκληρωθούν το 2015 και μάλιστα χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση σε όσους έχουν ασφαλιστεί πριν από την 1η Ιανουαρίου του 1993 (λεγόμενοι παλαιοί ασφαλισμένοι).
Επίσης, προβλέπεται ότι εάν τα έτη ασφάλισης δεν φθάνουν τα 40, από του χρόνου, θα εφαρμόζεται πέναλτι -6% για κάθε χρόνο έως και τη συμπλήρωσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο που μπορεί να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι να δεσμευτεί ότι οι αλλαγές δεν θα αφορούν όσους έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1983.
Για να χρυσώσει το χάπι μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση που να προβλέπει πως για τους συνταξιούχους μέχρι 700 ευρώ, τα ήδη μειωμένα δώρα και επιδόματα (13η και 14η σύνταξη) αυξάνονται κατά 200 ευρώ.
Από το 2011 θα ξεκινήσει και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο, με σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Βέβαια, στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, υπάρχουν διατάξεις που αφορούν και τους δημοσίους υπαλλήλους.
Αναλυτικά οι κυριότερες αλλαγές που προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:
1. Καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία, με στόχο για όσους προσληφθούν από το 2013 και μετά, ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Επίσης, θα ισχύσουν και νέοι συντελεστές αναπλήρωσης. Στο μνημόνιο αναφέρεται πως ο μέσος συντελεστής δεν θα ξεπερνά το 1,2%, όταν σήμερα είναι 2%. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα ξεπερνούν το 2% για τα έτη ασφάλισης από τα 37 έως τα 40.
Μέχρις ότου ωριμάσει το νέο σύστημα, και για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1 Ιανουαρίου 2018 (ή 2015) και μετά, η σύνταξη θα υπολογίζεται με ένα μικτό σύστημα. Το πρώτο κομμάτι θα αφορά στα έτη ασφάλισης από την αρχή του εργάσιμου βίου και μέχρι τις 31/12/2012, και θα υπολογίζεται με το ισχύον σήμερα, σύστημα. Το δεύτερο θα αφορά στα έτη ασφάλισης από την 1/1/2013 και μετά και θα υπολογίζεται βάσει των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, για το σύνολο των ετών αυτών. Το τρίτο, θα αφορά στη βασική σύνταξη.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η βασική σύνταξη για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, θα υπολογίζεται επίσης αναλογικά, με βάση τα έτη ασφάλισης από την 1/1/2003 και εφεξής, προς το συνολικό χρόνο ασφάλισης.
2. Προβλέπεται μείωση των ποσοστού αναπλήρωσης, για τους παλαιούς ασφαλισμένους, σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, Ειδικά Ταμεία και πρώην ΤΕΒΕ, που θα συνταξιοδοτηθούν πριν από το 2018. Αναλυτικά, όσοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση για πρώτη φορά μέχρι τις 31/12/1992 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, μέχρι τις 31/12/2017, ο υπολογισμός της σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης από το 2013 και μετά, θα γίνεται με ποσοστό αναπλήρωσης 2%, παρ’ ότι στα συγκεκριμένα ταμεία για τους παλαιούς ασφαλισμένους ισχύουν ποσοστά ακόμη και 3,5%.
3. Από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους θα θεσπιστεί Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ο νέος ΛΑΦΚΑ δηλαδή, που θα παρακρατείται κάθε μήνα από τις συντάξεις κύριας ασφάλισης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για ποσά μέχρι 1.400 ευρώ δεν θα υπάρχει παρακράτηση. Από 1.401 μέχρι 2.000 η εισφορά αναμένεται να καθοριστεί στο 3%, στο 5% θα φθάσει για συντάξεις μέχρι 2.500 ευρώ, από 2.501 έως 3.000 θα παρακρατείται εισφορά της τάξης του 7%, ενώ για πάνω των 3.000 συντάξεις, η παρακράτηση θα είναι της τάξης του 9%.
4. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας σε άνδρες και γυναίκες, ώστε η συνταξιοδότηση με 35 έτη ασφάλισης να πάει στο 60ο έτος. Το μέτρο αυτό θα αφορά στο Δημόσιο, καθώς αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο Πετραλιά. Το πιθανότερο είναι, οι αυξήσεις στο όριο ηλικίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να ξεκινήσουν από το 2011.
5. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμόζονται ανά δεκαετία, αρχής γενομένης από το 2021, κατά 1/3 του μέσου όρου μεταβολής του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών.
6. Μέχρι το τέλος του 2017, όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην εργασία τους και μετά τη συμπλήρωση των 35 ετών ασφάλισης και του 60ου έτους ηλικίας τους, θα λαμβάνουν πριμ της τάξης του 3,5% για κάθε επιπλέον έτος παραμονής. Μετά το 2018 το πριμ καταργείται.
7. Θα αναστέλλεται η σύνταξη σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, του δημοσίου αλλά και σε στρατιωτικούς – ένστολους που εργάζονται, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Μετά τα 55, το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης που ξεπερνά τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%.
8. Καταργείται η συνταξιοδότηση των άγαμων θυγατέρων (διατηρείται το δικαίωμα για όσους ήδη λαμβάνουν σύνταξη) ενώ μπαίνουν περιορισμοί στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης επιζώντος συζύγου.
9. Οι επικουρικές συντάξεις μπορεί να μειωθούν ακόμη και κάτω από το 20% των συντάξιμων αποδοχών, με υπουργικές αποφάσεις και μετά από αναλογιστικές μελέτες.
10. Από το 2011 θα υπάρξει δραματική περικοπή (κατά 90%) της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι οι αλλαγές θα αφορούν τους νεοπροσληφθέντες.
11. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα προσληφθούν από το 2013 και μετά, εντάσσονται στο ΙΚΑ, ενώ μέχρι το τέλος του 2017, τα ταμεία θα πρέπει να έχουν μείνει τρία. Μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών.
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.