Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΤΕΔΚ Αντιδράσεις στην πρόταση Νίκα για 9 Δήμους

«Ανοιχτούς λογαριασμούς» ως προς τη συνολική πρόταση που θα διατυπωθεί για τον αριθμό των νέων Δήμων στη Μεσσηνία, άφησε η προχθεσινή συνεδρίαση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Κι αυτό γιατί δεν λήφθηκε απόφαση, δεδομένης της χθεσινοβραδινής συνάντησης μεταξύ των Δήμων Αίπειας, Κορώνης και Πεταλιδίου, αλλά και μιας νέας πρότασης που διατυπώθηκε από τον πρόεδρό της, δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα για τη δημιουργία ορεινού Δήμου στην κεντρική Μεσσηνία μεταξύ των Δήμων Αριστομένη, Βουφράδος, Παπαφλέσσα, Χιλιοχωρίων και, ενδεχομένως, της Κοινότητας Τρικόρφου.

Ωστόσο, η συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από .......

ένταση, κατέληξε στο να επικροτήσει την «υπέρβαση» των Δήμων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, που ομονόησαν στη δημιουργία του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ διατύπωσε την πρόταση για δημιουργία εννέα Δήμων (2 ανά επαρχία και του ορεινού Δήμου της κεντρικής Μεσσηνίας), εντάσσοντας μέσα σε αυτή και τον προτεινόμενο δεύτερο Δήμο στην Τριφυλία.
Διατυπώθηκε επίσης άλλη μία πρόταση, από το δημοτικό σύμβουλο Αρφαρών Γιάννη Αργυράκη, για 7 Δήμους (τους έξι που έχουν προταθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους), ενώ, όσον αφορά στο Δήμο της Ανατολικής Πυλίας, είπε ότι θα συμφωνήσει όταν το ζητήσουν οι ίδιοι. Τάχθηκε επίσης υπέρ των μετακινήσεων από ένα Δήμο σε άλλο (π.χ. Αρφαρά προς Δήμο Καλαμάτας, Δώριο προς Δήμο Τριφυλίας και Ιθώμη προς Δήμο Οιχαλίας), όταν υπάρχουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Τα μέλη του Δ.Σ.

Ο κ. Νίκας επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν γειτονικοί νομοί, με αισθητά λιγότερο πληθυσμό από τη Μεσσηνία, να έχουν περισσότερους Δήμους. Πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ επαίνεσε δημόσια «υπερβάσεις», όπως αυτή των Δήμων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών και της δημιουργίας «ενός ορεινού Δήμου στην κεντρική Μεσσηνία, εκεί που είναι ορεινός και όχι όπως στο Δήμο Λεύκτρου και με το ζόρι της Αβίας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλουμε να μείνει και να πετύχει ο ‘Καλλικράτης’. Να σηματοδοτήσει μια μόνιμη και δίκαιη αλλαγή για τον τόπο μας».
Να είναι πιο συγκεκριμένη η πρόταση και με τις έδρες των προτεινόμενων Δήμων, αξίωσε ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Νικ. Τζώρτζης, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει έντονο πρόβλημα. Αναρωτήθηκε αν έχουν καταλήξει στην έδρα οι Δήμοι της Ανατολικής Πυλίας και αυτοί της κεντρικής Μεσσηνίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας 2 Δήμων ανά επαρχία, δηλώνοντας ταυτόχρονα, πως σέβεται τις αποφάσεις των όμορων Δήμων της Μεσσήνης.

Να υπάρχει συναίνεση, τόνισε ο δήμαρχος Θουρίας Γ. Σκαλαίος, δηλώνοντας πως το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πως θα πρέπει να προκύψουν όσοι Δήμοι είναι αναγκαίο. Τάχθηκε, ανάμεσα σε άλλα, υπέρ της δημιουργίας Δήμου στην ανατολική Πυλία, αφού υπάρχει σχετική συμφωνία, παραπέμποντας για το όνομα και την έδρα την αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΚΕ. Συμφώνησε επίσης υπέρ του ορεινού Δήμου στην κεντρική Μεσσηνία, αν υπάρχουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και πληρούνται τα κριτήρια ορεινότητας. Ζήτησε τη σύγκληση νέας Γενικής Συνέλευσης, που θα επικυρώσει την απόφαση της ΤΕΔΚ, προτείνοντας ταυτόχρονα τη μη λήψη απόφασης, μέχρι να σταλούν οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των προτεινόμενων νέων ΟΤΑ.

Ο κ. Αργυράκης είπε επίσης, ότι συμφωνεί με το αίτημα για νέο Δήμο μεταξύ Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, ενώ, για την ανατολική Πυλία παρατήρησε πως «θα περάσει ένας χρόνος μέχρι να τα βρουν μεταξύ τους και να στήσουν την έδρα».
Ο δήμαρχος Παπαφλέσσα Περ. Ψώνης, παρατήρησε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ορεινός Δήμος στην κεντρική Μεσσηνία και πρόσθεσε ότι αυτός θα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Συμφώνησε με τον επιπλέον Δήμο στην Τριφυλία και ζήτησε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του «Καλλικράτη», που δεν προβλέπει ορεινό Δήμο.
Ζήτησε και αυτός να μη ληφθεί απόφαση, αλλά να μετατεθεί ο χρόνος λήψης της την Τρίτη.

Με την πρόταση του προέδρου της ΤΕΔΚ, συμφώνησε ο δήμαρχος Αριστομένη Γιάννης Μπρατσιάκος, δηλώνοντας πως είναι «εν λευκώ» το ζήτημα του ονόματος και της έδρας του ορεινού Δήμου στην κεντρική Μεσσηνία.
Δυσλειτουργική και ανεφάρμοστη χαρακτήρισε την πρόταση Νίκα για 2 ΟΤΑ ανά επαρχία η δήμαρχος Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις αλλαγές που θα επέλθουν στην περίπτωση εφαρμογής της. Ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε να «περπατήσει» αν είχε διατυπωθεί πριν την ανακοίνωση του χωροταξικού. Ζήτησε παράταση χρόνου για να διατυπωθούν οι όποιες προτάσεις και σημείωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση από το Δ.Σ. Μελιγαλά για την πιθανότητα μετακίνησης των Δήμων Δωρίου και Αρφαρών.

Υπέρ της πρότασης του δήμαρχου Καλαμάτας, τάχθηκε ο αντιδήμαρχος Νικ. Μπασακίδης, εκφράζοντας ενδοιασμούς ως προς τη συμμετοχή του Δήμου Χιλιοχωρίων στον ορεινό Δήμο της κεντρικής Μεσσηνίας, του οποίου πρότεινε ως έδρα τον Αριστομένη.
Έξι έως δέκα Δήμους, πρότεινε ο αντιδήμαρχος Μεθώνης Παν. Καρβέλας, χαρακτηρίζοντας πολύ εφικτή την πρόταση των 9 Δήμων (οι 6 που προτάθηκαν από την κυβέρνηση μαζί με Δήμο Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους, το Δήμο Ανατολικής Πυλίας και τον ορεινό Δήμο της κεντρικής Μεσσηνίας).
Ο δήμαρχος Αρφαρών Ανδ. Καραγιάννης χαρακτήρισε ως κεραυνό εν αιθρία τη μετακίνηση του Δήμου στο νέο Δήμο Οιχαλίας, ενώ μια αναφορά του για την Πηγάδα του Μελιγαλά, προκάλεσε την αντίδραση της κας Αλειφέρη, η οποία αποχώρησε προσωρινά από τη συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενη. Ζήτησε τα Αρφαρά να ενταχθούν στο Δήμο Καλαμάτας, προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις σε αντίθετη περίπτωση, με πρώτη από αυτές τη διακοπή του νερού.

Τη διαφωνία του με την πρόταση του κ. Νίκα, κατέθεσε ο δήμαρχος Αετού Δημ. Δριμής, σημειώνοντας πως αν ισχύσει, έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Δήμου Νέστορος. Ζήτησε επίσης να τεθούν τα κριτήρια που υπάρχουν, ενώ, ανάμεσα σε άλλα, ζήτησε να γίνει σεβαστό από την κυβέρνηση το αίτημα συνένωσης των Δήμων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών.

Άλλες απόψεις

Από τα μη μέλη του Δ.Σ., ο δήμαρχος Αίπειας Νικ. Αναστασόπουλος υπογράμμισε τη θέληση που υπάρχει για τη δημιουργία Δήμου στην ανατολική Πυλία. Ζήτησε αναβολή της απόφασης, λόγω της συνάντησης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες.
Ο δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, ανάμεσα σε άλλα, εξέφρασε την άποψη πως «τορπιλίζεται η δυνατότητα συγκρότησης Δήμου ανατολικής Πυλίας», αναφερόμενος, προφανώς, στις αποφάσεις του Δήμου Κορώνης για τη δημιουργία Δήμου Κορώνης με έδρα την Κορώνη, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει τους όμορους Δήμους που διεκδικεί, αποκλείοντας έτσι το Πεταλίδι από αυτή τη διαδικασία. «Η τοπική κοινωνία του Πεταλιδίου προτιμά να πάει στη Μεσσήνη αν πρόκειται να δημιουργηθεί Δήμος με έδρα την Κορώνη», προειδοποίησε.

«Ναι» στη γεωγραφική ενότητα της ανατολικής Πυλίας ,με απόφαση του υπουργείου για την έδρα (μεταξύ Πεταλιδίου ή Κορώνης), δήλωσε ο δήμαρχος Κορώνης Θοδ. Σαλαντής. Τις απόψεις τους εξέφρασαν επίσης οι δήμαρχοι Νέστορος, Ιθώμης και Γαργαλιάνων, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος Φιλιατρών Χαρ. Παγάνης.
Ακολούθησαν δευτερολογίες και ανάμεσα στους άλλους ομιλητές, ο δήμαρχος Αετού Δημ. Δριμής, ζήτησε να εξαιρεθεί από την πρόταση Νίκα ο Δήμος Γαργαλιάνων και Φιλιατρών.
Τελικά, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο το βράδυ, κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ.

Πηγή: Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
Όπως βλέπουμε υπάρχουν σήμερα Δήμαρχοι που βλέπουν μπροστά και βλέπουν το αυτονόητο. Οτι το έκτρωμα (συγνώμη Κε Σωτηρόπουλε γιατί διαφωνείτε με τον χαρακτηρισμό) που ονομάστηκε δήμος Τριφυλίας δεν μπορεί να περπατήσει.
Άνθρωποι με διορατικότητα και όχι κοντόφθαλμοι.

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ.

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.


1 σχόλιο:

  1. Νεγάλη Αγάπη έχει αυτός ο ΝΙΚΑΣ για τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους.Πρέπει να του φτιάξουμε ένα άγαλμα στο Ποτάμι του ΛΑΓΓΟΥΒΑΡΔΟΥ. Ακόμη αν διαβάσουμε διαχρονικά τις δηλώσεις του για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ θα δούμε ότι πάντα ο άνθρωπος αυτός έχει σταθερή άποψη.Την μία μέρα λέει άλλα και την άλλη άλλα.
    Όσο για τους Φιλιατρινούς να κάνουν το σταυρό του που έχουν ανθρώπους σαν τον Κο ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ
    που έχει σοβαρές και σταθερές απόψεις.
    Όσο για τον ΕΘΕΛΟΝΤΗ Δήμαρχο Φιλιατρών Κο ΞΥΓΚΑ πού λιώνει για τα Φιλιατρά και την ανάπτυξή τους ακούγεται ότι έχει και πολυκατοικία στην Κυπαρισσία μαζί με συγγενικό του πρόσωπο που διαμένει εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.