Σε Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης με την Υπουργό Υγείας Κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου της Υφυπουργού κας Φόφης Γεννηματά και φορείς της Α/θμιας και Β/θμιας Αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΚΕ & ΕΝΑΕ, από την επιστημονική κοινότητα και τους εκπροσώπους των φορέων, συμμετείχε χθές ο Νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Κος Δημήτρης Δράκος.
Σκοπός της σύσκεψης αυτής ήταν να δοθεί ένα καινούργιο πρόγραμμα το οποίο καταρτίστηκε στην βάση νέων δεδομένων για τον εμβολιασμό και γενικότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης.
Στην σημερινή συνάντηση με τους Δημοσιογράφους ο Κος Δράκος αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε χθες, η Υπουργός και η Υφυπουργός του .........
Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.κ. Ξενογιαννακοπούλου και Γεννηματά, είχε καλέσει ευρύτατη σύσκεψη από Υφυπουργούς, από εκπροσώπους της Α/θμιας και Β/θμιας Αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΚΕ & ΕΝΑΕ, από την επιστημονική κοινότητα και τους εκπροσώπους των φορέων, από τους παράγοντες των δομών υγείας όλων των επιπέδων, προκειμένου να μας δοθεί το καινούργιο πρόγραμμα, έτσι όπως προσαρμόστηκε επί τη βάση κάποιων καινούργιων δεδομένων, για τον εμβολιασμό και γενικότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης.
Ξεκινάει άμεσα από τις 10/11 ο εμβολιασμός, πρώτα των υγειονομικών, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που θα ασχοληθούν με την υπόθεση της αντιμετώπισης του φαινομένου της πανδημίας της γρίπης, καθώς επίσης και δε δεύτερο άμεσα στάδιο, θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός όλων των ατόμων υψηλού κινδύνου και υψηλής προτεραιότητας, προκειμένου να θωρακιστούν έναντι της επερχόμενης και αναμενόμενης επέλασης του ιού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η επέλαση αυτή θα είναι ηπιοτάτη και μετριοπαθής για την χώρα μας, έτσι τουλάχιστον εξελίσσεται, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις προσεγγίσεις που έκαναν παράγοντες των επιστημονικών φορέων, επιφορτισμένοι με τα ζητήματα αυτά, δεν αποκλείεται να έχουμε και μια ένταση της εκδήλωσης του φαινομένου. Για αυτήν την ένταση προετοιμαζόμαστε. Γι’αυτό λοιπόν άλλαξε ο πυρήνας της συνολικής αντιμετώπισης του συστήματος του εμβολιασμού.
Μετατίθεται από τις Δνσεις Υγείας των Ν. Αυτοδιοικήσεων, που κατά νόμο ήταν και είναι υπεύθυνες, στις δομές του συστήματος υγείας. Γι’ αυτό λοιπόν οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μέσα από τα Νοσοκομεία και ακολούθως μέσα από τα Κέντρα Υγείας και μετά μέσα από την διαδικασία του ΙΚΑ και όλων των δομών υγείας όλων των επιπέδων. Ακολούθως, και από την 1η Δεκεμβρίου θα εμπλακούν οι Δνσεις των Ν.Α. με τα εμβολιαστικά κέντρα που θα επιλέξουν να ενεργοποιήσουν και που θα αφορά τις ομάδες του υγιούς πληθυσμού, οι οποίες πρέπει να εμβολιαστούν. Πρέπει να σας πω επίσης ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται αυτήν την στιγμή από το οργανωμένο κράτος και τις δομές υγείας, είναι πρώτα απ’ όλα να πειστούν και να εμβολιαστούν οι παράγοντες που ασχολούνται με την υγεία δηλαδή ιατροί, νοσηλευτές κλπ. Στη συνέχεια, θα δοθεί έμφαση στις ομάδες κινδύνου και φυσικά ακολούθως και στους υγιείς.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα όπως μας κατατέθηκαν στην σύσκεψη, επιβάλλεται να γίνει η διαδικασία του εμβολιασμού. Μας είπαν ότι άφοβα πρέπει να προχωρήσουν οι συμπολίτες μας προς αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένου ότι αυτά τα οποία έχουν ως στάνταρντς αυτή τη στιγμή, επί τη βάση των δεδομένων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, αλλά και του Υπουργείου Υγείας και της επιστημονικής κοινότητας γενικότερα, είναι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι πρέπει να εμβολιαστούν άπαντες, συμβουλευόμενοι φυσικά το γιατρό τους και απευθυνόμενοι κάθε φορά στις σωστές δομές υγείας. Εμείς από την πλευρά μας, ως Ν.Αυτοδιοικήσεις καταθέσαμε στην Υπουργό την βούλησή μας να βοηθήσουμε ανοικτά, συστηματικά και υπεύθυνα, με την εφαρμογή και του καινούργιου προγράμματος το οποίο κατατέθηκε, δώσαμε όμως έμφαση σε τρία πράγματα. Πρώτον να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός μας σε ευαίσθητες και δυσπρόσιτες περιοχές της πατρίδας μας, που οι συνάδελφοί μας έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά.
Δεύτερον και ίσως το σημαντικότερο, να υπάρχει ορθολογική κατανομή των εμβολίων σε όλη τη χώρα, επι τη βάση επιστημονικών δεικτών και προτεραιοτήτων και αν θέλετε περιστατικών τα οποία έχουν στην διάθεσή τους οι υγειονομικές αρχές, προκειμένου να μην λείψει σε καμία φάση εμβόλιο από καμία περιοχή της χώρας. Τρίτον, επειδή εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο ισχυρής πανδημίας, να δοθεί έμφαση στην λειτουργία των ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής θεραπείας). Είναι γνωστά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στα Περιφερειακά Νοσοκομεία και στις δομές υγείας γενικότερα της ελληνικής περιφέρειας και θεωρούμε επιβεβλημένη την προσοχή του όλου συστήματος υγείας σε αυτήν την κατεύθυνση. Αν λάβει υπόψη κανένας ότι είναι περίπου 200 οι ΜΕΘ στη χώρα, αντιλαμβάνεται κανένας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ότι θα απαιτηθούν κλίνες εντατικής θεραπείας για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις αυτές.
Πρέπει να σας πω και ένα τέταρτο το οποίο προέκυψε από το γενικότερο κλίμα της συνάντησης και είναι η συστηματική, υπεύθυνη, καθημερινή και πλατιά ενημέρωση του λαού για το ζήτημα αυτό.
Εμείς, εδώ θα επανέλθουμε με την ενημερωτική καμπάνια και ήδη έχει λάβει εντολή και η Δνση Υγείας, την επόμενη εβδομάδα να συνεργαστούμε πάλι με τους Διοικητές, τους Δ/ντές των δομών υγείας για να έχουμε μια οργανωμένη και συστηματική ενημέρωση και πληροφόρηση του κόσμου. Είναι ανάγκη να συμβεί αυτό, διότι υπάρχει μία πρόβλεψη την οποία θα καταθέσω, ότι πιθανότατα, το 20% του πληθυσμού να προσβληθεί από τον ιό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.