Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Εξανεμίζεται το πακέτο των 500 εκατ. Ευρώ

Ασαφή η απόφαση Χατζηγάκη για τις αποζημιώσεις στους αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ.

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Νίκο Κατσαρό, απέστειλε χθες ο νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος. Το θέμα της επιστολής ήταν η εφαρμογή κατ’ εξαίρεση ασφαλιστικών καλύψεων σύμφωνα με την ΚΥΑ 262037/29-01-09 των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα κύρια αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου.

Στην επιστολή του ο κ. Δράκος αναφέρει τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 1085/23-02-2009 απόφαση σας με θέμα:
Εφαρμογή της υπ’ αριθμόν 262037/29-01-09 ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας και ...........

Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσον αφορά στον ελαιοκομικό τομέα, γίνονται οι εξής αναφορές:
στο σημείο 5 παράγραφος ζ’ “Σοβαρή μείωση της παραγωγής των καλλιεργειών βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς όλης της χώρας οφειλόμενη σε παρατεταμένη ξηρασία, παγετό Φεβρουαρίου 2008 μετά από έναν ήπιο χειμώνα, υψηλές σχετικά θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας των δένδρων” και στο σημείο 8 όπου μετά την ανάκληση της 861/16-02-2009 Απόφασης σας, ισχύει ότι: η κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008-2009 αποζημίωση της μειωμένης παραγωγής σε καλλιέργειες βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς όλης της χώρας, που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ΄ όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Ο ακριβής προσδιορισμός της μείωσης αυτής κατά περιοχή θα καθορισθεί από ειδική Επιστημονική Επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό».
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή αναφέρει ο κ. Δράκος ότι, δεν ικανοποιούνται οι υποσχέσεις τις οποίες έλαβε η Παμπελοποννησιακή Συντονιστική Επιτροπή από τον κ. Χατζηγάκη στη διάρκεια των αγροτικών πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Αιχμηρά σημεία

Συγκεκριμένα δεν αναφέρει η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ποσό της αποζημίωσης της ελαιοκαλλιέργειας και δεν εξειδικεύει και στο ύψος της αποζημίωσης, που κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων είχε ζητηθεί να αυξηθεί στα 75 από τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον δεν αναφέρεται ούτε ο χρόνος, ούτε ο τρόπος που θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί.
Επίσης από την Παμπελοποννησιακή Συντονιστική Επιτροπή είχε ζητηθεί να συμπεριληφθούν και οι υπόλοιπες βασικές καλλιέργειες του Νομού στο πακέτο μέτρων του Υπουργείου ως εξής: Για την απώλεια παραγωγής της κορινθιακής σταφίδας να διατεθούν 3-4 εκατομμύρια ευρώ. Για τα εσπεριδοειδή, να συμπεριληφθούν στα μέτρα των αποζημιώσεων. Τέλος ο κ. Δράκος αναφέρει κλείνοντας την επιστολή του:
«Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 417/3-03-2009 επιστολή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας σε εμένα προσωπικά καθώς και τους κ.κ. βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας, οι προαναφερθείσες δεσμεύσεις δεν αναφέρονται ούτε και στο Εισηγητικό Σημείωμα του ΕΛΓΑ (υπ’ αριθμόν 3338/24-02-2009) προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Κατσαρό, με τον οποίο προτείνεται η καταβολή αποζημιώσεων σε δικαιούχους παραγωγούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.