Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 ψηφίζουμε 22 ευρωβουλευτές για την Ελλάδα

Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τους 22 Έλληνες ευρωβουλευτές. Δεδομένου ότι οι προσεχείς ευρωεκλογές θα διεξαχθούν βάσει της Συνθήκης της Νίκαιας, ο συνολικός αριθμός των ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν από όλη την ΕΕ είναι 736.
Αν, όμως, μεταξύ των ευρωεκλογών του 2009 και του 2014 η Συνθήκη της Λισαβόνας κυρωθεί, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν.


Σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να απαρτίζεται από 751 ευρωβουλευτές. Ωστόσο, αν η εν λόγω Συνθήκη τεθεί σε ισχύ το 2010, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαθέτει 754 μέλη!

Ο λόγος είναι ο εξής:
Εν αντιθέσει με την Συνθήκη της Νίκαιας που θέτει .....


στους 99 τον μέγιστο αριθμό των ευρωβουλευτών ενός κράτους μέλους, η Συνθήκη της Λισαβόνας θέτει στους 96 τον αντίστοιχο αριθμό. Μέχρι στιγμής, ως το πολυπληθέστερο κράτος μέλος η Γερμανία είναι αυτή που διαθέτει 99 ευρωβουλευτές. Τόσοι Γερμανοί ευρωβουλευτές αναμένονται, εξάλλου, να εκλεγούν και στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

Σε περίπτωση κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, η αύξηση του αριθμού των ευρωβουλευτών ορισμένων κρατών μελών συνδυασμένη με το γεγονός ότι είναι αδύνατο να καθαιρεθούν οι 3 υπεράριθμοι Γερμανοί ευρωβουλευτές θα έχει ως συνέπεια ότι για την περίοδο από την θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας ως τις ευρωεκλογές του 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαθέτει 3 ευρωβουλευτές περισσότερους από όσους θα προβλέπεται επίσημα.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν τροποποιεί τον αριθμό των Ελλήνων ευρωβουλευτών (22) που προβλέπει η Συνθήκη της Νίκαιας.

Πηγή: Μakelio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.