Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Αλλοδαποί έχουν ρημάξει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όσοι φεύγουν από την Ελλάδα επιστρέφουν για ΔΩΡΕΑΝ περίθαλψη διότι έχουν ΑΜΚΑ!

Μαύρη τρύπα στις νοσηλείες και τα ταμεία του ΕΣΥ: μετανάστες που έχουν φύγει από τη χώρα επιστρέφουν για δωρεάν εξετάσεις ή επεμβάσεις καθώς διαθέτουν ΑΜΚΑ – «Δικλείδα ασφαλείας» αναζητά το υπουργείο Υγείας
Ελεύθερα και ......

δωρεάν μπαινοβγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία αλλοδαποί, που δεν διαμένουν στη χώρα μας και ταξιδεύουν επί τούτου από γειτονικές χώρες, με «διαβατήριο» τον ΑΜΚΑ που είχαν αποκτήσει στο παρελθόν, εκμεταλλευόμενοι τον νόμο για την κάλυψη των ανασφάλιστων!

Το γεγονός είναι σε απόλυτη γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που παρακολουθεί ως αδιάφορος παρατηρητής τα «μπες-βγες» των αλλοδαπών στο σύστημα δημόσιας υγείας, ανίκανο να ελέγξει τις εισροές των αλλοδαπών προς τα νοσοκομεία της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζημία των κρατικών ταμείων και μάλιστα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς των δομών υγείας.

Στην απίστευτη παραδοχή ότι υπάρχει αναλυτικά η εικόνα για τους αλλοδαπούς που κάνουν (κατα)χρηση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα έκανε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του πρακτορείου για το αν κάποιοι αλλοδαποί εκμεταλλεύονται το παράθυρο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με την δωρεάν περίθαλψη στους ανασφάλιστους και τυγχάνουν δωρεάν περίθαλψης στην Ελλάδα, ο κ. Ξανθός απαντά πως αυτό ισχύει και περιγράφει την εικόνα που έχει ως πολιτικός προϊστάμενος των δημόσιων νοσοκομείων: «Έχουμε την εικόνα ότι υπάρχει μια μερίδα αλλοδαπών (συνήθως γειτονικών χωρών ) που ενώ δεν διαμένουν πλέον στη χώρα μας, διαθέτουν ΑΜΚΑ από το παρελθόν και «εκμεταλλεύονται» τον νόμο, χωρίς να το δικαιούνται».

Σύμφωνα με καταγγελίες σωματείων εργαζομένων από μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπως το ΑΧΕΠΑ και το «Παπαγεωργίου», πρόκειται για μια πρακτική γνωστή. Οικονομικοί μετανάστες που πλέον δεν ζουν στην Ελλάδα αλλά έχουν ΑΜΚΑ επισκέπτονται συγγενείς τους και δοθείσης της ευκαιρίας πηγαίνουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία επικαλούμενοι διάφορα αιφνίδια προβλήματα υγείας για να εισαχθούν για νοσηλεία. Ο τελικός στόχος συνήθως είναι τσεκ απ ή κάποια επέμβαση ή ο τοκετός σε πολλές περιπτώσεις γυναικών από βαλκανικές χώρες. Η νοσηλεία ολοκληρώνεται και οι ασθενείς επιστρέφουν στις χώρες τους, ωστόσο ο λογαριασμός παραμένει ανεξόφλητος.

Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν 4,5 χρόνια από τότε που βρέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αρχικά ως αναπληρωτής και στη συνέχεια ως υπουργός, ο κ. Ξανθός για να διαπιστώσει ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και υπόσχεται πως θα προωθηθεί και η λύση. «Η δικλείδα ασφαλείας που προωθούμε είναι η πιστοποίηση της μόνιμης παραμονής στη χώρα για κάθε αλλοδαπό δικαιούχο ΑΜΚΑ και άρα δωρεάν περίθαλψης» αναφέρει ο κ. Ξανθός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται πως η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους και την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβασή τους στην υγεία είχε θεσπιστεί επί Άδωνι Γεωργιάδη με όρους για τον έλεγχο της ασφαλιστικής ικανότητας των πολιτών. Με τον νόμο 4368/2016 όσοι Έλληνες ή αλλοδαποί πολίτες διαθέτουν ΑΜΚΑ, δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ για ιατρική παρακολούθηση, εργαστηριακές εξετάσεις και νοσηλεία, ενώ παράλληλα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακα τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία με τις ίδιες προϋποθέσεις με τους ασφαλισμένους.

Το ΕΣΥ άνοιξε για όλους αλλά παράλληλα βρέθηκε και με μία «οικονομική βόμβα» στη λειτουργία του, καθώς ουδέποτε προβλέφθηκε από τον προϋπολογισμό η δαπάνη για την περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών και αλλοδαπών. Με τους ίδιους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς τα δημόσια νοσοκομεία καλούνται να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων. Μόνο για τα νοσοκομεία της Αττικής αυτή η δαπάνη το 2017 ήταν 57,2 εκατ. ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.