Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Αφορολόγητο €7.000 για μισθωτούς, ενιαίος συντελεστής για ελεύθερους επαγγελματίες

Στους ελεύθερους επαγγελματίες στρέφει το βλέμμα η κυβέρνηση, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως προκύπτει από έρευνες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι εκείνοι που φοροδιαφεύγουν περισσότερο μεταξύ των φορολογούμενων. Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να σχεδιάζει την κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την αυτοτελή φορολόγηση για το σύνολο του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή που μπορεί να φθάσει ακόμα και το 30%, καθώς και αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μισθωτούς και τους ..........

συνταξιούχους, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει (σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες) την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 7.000 ευρώ.

Παράλληλα, εξετάζεται επίσης η κατάργηση ή μείωση των φοροαπαλλαγών και νέα φορολογική κλίμακα με τέσσερα κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα φέρει ελαφρύνσεις στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, στην περίπτωση που θα εφαρμοστεί ο ενιαίος συντελεστής, θα φορολογούνται με συντελεστή 30% από 25% που είναι σήμερα και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Ωστόσο, στις προθέσεις του υπουργείου είναι η κατάργηση ή μείωση των φοροαπαλλαγών, όπως αυτές που σχετίζονται με την υγεία (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και τις οικογένειες με παιδιά (το ΔΝΤ προτείνει αντικατάσταση με κάποιο επίδομα). Μελετάται επίσης η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για την πρώτη κατοικία.

Σημειώνεται, επίσης, ότι όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αρχίζουν οι διασταυρώσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν στις τράπεζες για δάνεια, ώστε να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή των προηγούμενων ετών και να επιβληθούν οι αναλογούντες φόροι.

Η δημοσίευση της έρευνας, με βάση την οποία μόνο για το 2009 οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέκρυψαν εισοδήματα 28 δισ. ευρώ στερώντας από το Δημόσιο έσοδα 11,2 δισ. ευρώ, προκάλεσε κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υφυπουργό, Γιώργο Σταϊκούρα, να εξετάζουν με προσοχή τις προτάσεις που έχουν διαμορφώσει τους προηγούμενους μήνες υπηρεσιακοί παράγοντες. Οι αποφάσεις αναμένονται σύντομα προκειμένου να ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.