Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Τριφυλία - Καρπούζι Με 50-52 λεπτά ξεκίνησε η συγκομιδή του

Ικανοποιημένοι είναι οι καλλιεργητές καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς η συγκομιδή του προϊόντος και οι εξαγωγές έχουν ξεκινήσει, ενώ οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 50 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί ελπίζουν να κάνει καλό καιρό στο εξωτερικό, ώστε το καρπούζι να έχει ζήτηση και η τιμή του να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Παναγιώτης Λεβεντογιάννης, Κυπαρισσία

«Η συγκομιδή από τα ...........

θερμοκήπια έχει αρχίσει, ενώ τώρα ξεκινάνε και τα χωραφίσια» μας είπε χθες ο κ. Παναγιώτης Λεβεντογιάννης, παραγωγός καρπουζιού στην περιοχή της Κυπαρισσίας. «Σήμερα, βέβαια, ο καιρός εδώ δεν ήταν καλός για συγκομιδή, επειδή ψιχάλιζε. Η τιμή είναι στα 52 λεπτά το κιλό, υπάρχει ζήτηση, όλες οι χώρες θέλουν καρπούζι, αλλά δεν υπάρχει πολύ, γιατί έχουμε βροχές και δεν έχει γίνει ακόμη καλά».
Σε σχέση με τις περσινές τιμές, ο κ. Λεβεντογιάννης σχολίασε: «Και πέρυσι στην αρχή οι τιμές ξεκίνησαν καλά, αλλά μετά δεν είχε καλό καιρό έξω, έβρεχε, οπότε δεν υπήρχε ζήτηση. Φέτος, αν ο καιρός έξω πάει καλά, η τιμή θα κρατηθεί».
Για τη μείωση στην εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, που αποφασίστηκε για τους καρπουζοπαραγωγούς, μετά από σχετικό αίτημα, ο κ. Λεβεντογιάννης παρατήρησε: «Έπρεπε να γίνει, ήταν ακριβό που το είχαν βάλει 61 ευρώ ανά στρέμμα, οπότε πήγε 41. Αυτή η μείωση είναι κάτι».

Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, Φιλιατρά

«Tώρα ξεκινά η συγκομιδή, οι τιμές είναι ικανοποιητικές, αλλά είχαμε αρκετά προβλήματα λόγω καιρού, βροχοπτώσεων κ.λπ. Και σήμερα ψιχαλίζει» σημείωσε στο «Θ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και παραγωγός καρπουζιού κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος. Σχετικά με τις τιμές, εξέφρασε αισιοδοξία: «Είναι γύρω στα 50 λεπτά το κιλό για τις πρώιμες ποικιλίες. Έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε καλή ποιότητα, παρά το ότι είχαμε άσχημες καιρικές συνθήκες, οπότε περιμένουμε καλές τιμές βάσει του ό,τι βλέπουμε μέχρι τώρα. Ποτέ δεν ξέρουμε, όμως, μέχρι τελευταία στιγμή τι θα γίνει. Επειδή εξάγουμε στην Ευρώπη, το θέμα είναι τι καιρό θα κάνει εκεί. Οι καιρικές συνθήκες έξω είναι καλές, υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια. Προς το παρόν έχουμε ξεκινήσει με πολύ μικρές ποσότητες».

Από Σουηδία μέχρι Ρωσία

Μερικές από τις χώρες εξαγωγής του καρπουζιού Τριφυλίας είναι η Αγγλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Ρωσία. «Πέρυσι δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού, γιατί ο καιρός δεν ήταν ζεστός, οπότε οι τιμές, ενώ είχαν φτάσει σε ένα επίπεδο, έπεσαν ραγδαία. Αυτό για μας ήταν πρόβλημα, γιατί έχουμε τεράστιο κόστος παραγωγής. Δε βλέπουμε και στήριξη από την Πολιτεία. Πληρώνουμε 23% ΦΠΑ για το νάιλον που είναι πρώτιστο υλικό σε αυτή την καλλιέργεια, η οποία θεωρείται πολύ σημαντική για τις εξαγωγές του κράτους. Το κόστος ανεβαίνει, το κέρδος μειώνεται και υπάρχουν φορές που μπαίνουμε μέσα» συμπλήρωσε ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

Σχετικά με την εισφορά στον ΕΛΓΑ: «Με τη μείωση που έγινε, είναι πιο υποφερτά τώρα τα πράγματα, γιατί ήταν υπέρογκο το ποσό που μας είχαν βάλει. Σε σχέση, βέβαια, με τις τιμές στο σύνολο της παραγωγής, γιατί μπορεί τώρα να είναι υψηλές οι τιμές, αλλά να φτάσουμε να πουλήσουμε και 10 λεπτά το κιλό, όπως έχει γίνει άλλες χρονιές ή να μείνουν τα καρπούζια αδιάθετα. Γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, καλύτερο θα ήταν να μας κρατούσαν το 4% κατά την υποβολή των τιμολογίων για να πάρουμε πίσω το ΦΠΑ, ώστε να είναι σύμφωνα με τα τιμολόγια που έχουμε κόψει. Για να μη χάνει ούτε ο παραγωγός, ούτε η Πολιτεία».

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.