Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Όλο το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Εμπλοκή με το Ασφαλιστικό του Δημοσίου - Κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις.

- Σε δόσεις καταθέτει η κυβέρνηση το Ασφαλιστικό
- Εκτός έμεινε το ασφαλιστικό του Δημοσίου λόγω ένστολων και Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου.
- Νωρίτερα εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο - Παράθυρο από τον Παπανδρέου για το Εργασιακό


Μέσα σε τρία χρονια έως το 2013 θα αυξηθεί σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα και το οποίο θα φτάσει στα 65 χρόνια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το όριο το 2011 θα ανέβει στα 52 χρόνια, το 2012 στα 55 χρόνια και το 2013 στα 65 χρόνια.

Η μεταβατική περίοδος για την εξίσωση των ........

ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στο δημόσιο τομέα αρχίζει από 01-01-2011 και θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31-12-2013. Το όριο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τι 65ο έτος της ηλικίας.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως και οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά θα εξισωθούν τα όρια συνταξιοδότησής τους.

Αλλαγές για άνδρες και γυναίκες που έχουν προσληφθεί μέχρι 31/12/1982

Αυτοί εξοιμοιώνονται σταδιακά ως προς τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τα οποία ορίζονται στα 25 χρόνια απο 17,5 που ισχύει μέχρι τώρα. Η εξίσωση αυτή θα πραγματοποιηθεί σταδιακά σε μία τριετία. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες παντρεμένες με παιδιά στο δημόσιο από 17,5 χρόνια αυξάνεται σε 20 χρόνια το 2011, σε 22,5 χρόνια το 2012 και σε 25 χρόνια το 2013. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θίγει τις γυναίκες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31-12-2010.

Αυξάνονται από 01/01/2011 σταδιακά από 20 σε 25 χρόνια τα έτη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος για άνδρες και γυναίκες που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Καταργείται εδώ η προϋπόθεση που υπήρχε για τους άνδρες να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.

Δικαίωμα θεμελίωσης σύνταξης από 1η Ιανουαρίου 1998 και μετά

Όσοι έχουν τέτοιο δικαίωμα ή προσλήφθηκαν στο δημόσιο για πρώτη φορά από 01-01-1983 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 υπάρχουν τα εξής όρια ηλικίας:

1. Το 65ο έτος ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ένα παιδί ανήλικο κατά τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας.
2. Το 50ο έτος ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο και με 25 χρόνια υπηρεσίας. Μέχρι τώρα οι άνδρες έβγαιναν στη σύνταξη στα 65 έτη, αλλά τώρα θα βγαίνουν στο 50ο έτος ηλικίας. Ωστόσο, θα γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ανικανότητας.
3. Το 65ο έτος ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που δεν έχουν τα παραπάνω ή θεμελίωσαν δίκαιωμα σύνταξης από 01-01-1998 και μετά ή έχουν διοριστεί από 01-01-1983 και μετά.

Επίσης, γίνεται εξομείωση μέσα σε τρία χρόνια του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που εργάζονται στο δημόσιο που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη.

Για τους ασφαλισμένους από 01-01-1993

Για αυτούς τους ασφαλισμένους η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών θα υπάρχει μόνο στην περίπτωση της ύπαρξης ανήλικων, πολύτεκνων ή ανάπηρων. Όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2010 δεν θα θίγονται από τις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Ενιαίο ασφαλιστικό καθεστώς

Από 01/01/2015 καθιερώνεται για τους ασφαλισμένους του δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη οι οποίες θα δίνονται με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις που χορηγούνται και στους ασφαλισμένους άλλων φορέων.

Στο ενιαίο καθεστώς ασφάλισης που θα είναι στο ΙΚΑ θα ενταχθούν μόνο οι νέοι διοριζόμενοι από 01/01/2011 και αφορά τους υπαλλήλους και τους λειτουργούς του δημοσίου, οι υπάλληλοι της Βουλής, όλοι οι υπάλληλοι στους ΟΤΑ και οι ιερείς.

Από την 1η Αυγούστου 2010 θεσπίζεται και στο Δημόσιο Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400 ευρώ με κλιμακούμενο συντελεστή από 3% έως 10%.

Εκτός του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό μένει τελικά το ασφαλιστικό του Δημοσίου, αφού τρείς υπουργοί, (Αμυνας, Απασχόλησης και Οικονομικών), αρνούνται να βρουν έναν κοινό τόπο για το θέμα των ενστόλων, δημιουργώντας έτσι εμπλοκή στην κατάθεσή του και παρατείνοντας την αγωνία για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης, εκκρεμεί η τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και την Τρίτη αρχίζει η συζήτηση στην Ολομέλεια. «Όποιος θέλει να προσφύγει στα δικαστήρια ας το κάνει, δική μας υποχρέωση είναι να σώσουμε τη χώρα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας», διεμήνυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα εργασιακά, τονίζοντας ότι υπάρχει μια ελπίδα οι κοινωνικοί φορείς να βρουν σημεία επαφής κατά τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και συμφωνίες οι οποίες θα καλύπτουν τόσο τα εργασιακά όσο και τα μισθολογικά ώστε να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση για τα επόμενα έτη.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου εφόσον υπάρξουν παρόμοιες συμφωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται στο πλαίσιο του μνημονίου, θα τις υιοθετήσει και θα τις περιλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει.

Γι΄αυτό και δίνει ένα περιθώριο χρόνου προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.

Το υπουργικό συμβούλιο ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα στον απόηχο της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απέφυγε να κάτσει πολλή ώρα με τους συναδέλφους του και απομονώθηκε σ' ένα γραφείο. Μιλώντας στην συνέχεια σε κάποιους είπε οτι έχασε έναν δικό του άνθρωπο, οτι αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο και οτι πιθανότατα η βόμβα προοριζόταν για κείνον.

Οι υπουργοί μουδιασμένοι δήλωναν ταυτόχρονα ιδιαίτερα θορυβημένοι γι αυτό το σοβαρό πλήγμα αλλά και για τα κενά ασφαλείας που υπάρχουν σε τόσο καλά φρουρούμενα κτίρια.

Το υπουργικό συμβούλιο ήταν ως φαίνεται μια εντελώς τυπική διαδικασία αφού η συνεδρίαση κράτησε μόλις 1.30 ώρα.

Κατεβάστε από εδώ ΟΛΟ το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού.

Πηγή: Newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.