Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

«Καλλικράτης»: ο «χάρτης» των αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα

Με την ανακοίνωση του χάρτη των νέων δήμων άρχισε και ο χορός των αντιδράσεων από δήμους που χάνουν την αυτονομία τους. "Αγκάθι" αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις και η συνένωση υγιών δήμων με υπερχρεωμένους όπως για παράδειγμα στο Ρέντη και τους Θρακομακεδόνες στην Αττική.

Ο "χάρτης" των αντιδράσεων είναι ο εξής:


Αττική: Αντιδράσεις υπάρχουν από τους δήμους Υμηττού Ελληνικού, ο δήμαρχος του οποίου πραγματοποιεί απεργία πείνας Ρέντη (για τη συνένωσή του με την υπερχρεωμένη Νίκαια) όπου έχει προγραμματίσει λαϊκό δημοψήφισμα για τις 9/5, Θρακομακεδόνων για την συνένωση με τον υπερχρεωμένο δήμο Αχαρνών, καθώς και Μαραθώνα και Κηφισιάς που έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις. Στην άλλη πλευρά, αν και είχε ταχθεί υπέρ της αυτονομίας του δήμου ο δήμαρχος Άνω Λιοσίων Χρήστος Παππούς με δηλωσή του ζητά από τους συμπολίτες του τόσο στα Άνω Λιόσια όσο και το Ζεφύρι και τη Φυλή με τους οποίους πλέον θα αποτελέσουν για ιστορικούς λόγους τον δήμο Ευπιρίδων να αφήσουν τις δικαιολογημένες πικρίες και προχωρήσουν μπροστά.

Θεσσαλονίκη: Ενστάσεις έχουν διατυπωθεί και από δημάρχους της Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όπως τον δήμαρχο των Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου που αντιδρά στη συνένωση με τη Μενεμένη την ώρα που η μικρότερη Νεάπολη μένει ανέπαφη. Στη Β΄Θεσ/νικης στη συνένωσή του αντιδρά ο δήμος Αγίου Αθανασίου, οι δήμοι Λαχανά και Ευόσμου και ο δήμος Σοχού.

Ηράκλειο: Αντιδρά ο δήμος Αλικαρνασσού

Χανιά: η Ασή Γωνιά επιμένει να παραμείνει κοινότητα, ενώ αντιδράσεις καταγράφονται και για τον χωρισμό των δύο τουριστικών δήμων Νέας Κυδωνίας και Πλατανιά.

Κοζάνη: Η Σιάτιστα αντιδρά στη συνένωση με τους Δήμους Νεάπολης και Τσοτυλίου και την Κοινότητα Πενταλόφου στον Δήμο Βοΐου με έδρα τη Νεάπολη. Ο δήμος Αιανής αντιδρά στη συνένωση με την Κοζάνη, ενώ ο δήμος Βελβεντού επιδιώκει αυτονομία.

Φλώρινα: Τόσο η κοινότητα Νυμφαίου όσο και ο δήμος Πρεσπών επιδιώκουν αυτονομία.

Σέρρες: Η Πρώτη Σερρών επιδιώκει αυτονομία και αντιδρά στη συνένωση με άλλους τρεις ΟΤΑ υπό το όνομα δήμος Αμφίπολης και έδρα το Ροδολίβος.

Χαλκιδική: Υπάρχουν ενστάσεις για την έδρα του δήμου Αριστοτέλη, ο οποίος προκύπτει από τη συνένωση των δήμων Αρναίας, Παναγίας και Σταγείρων- Ακάνθου. Η έδρα ορίστηκε στην Ιερισσό.

Ημαθία: Προβληματισμό έχει προκαλέσει η αυτονομία του δήμου Νάουσας, την ώρα που η Βέροια, πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας όχι μόνο συνενώνεται με άλλους τέσσερις ΟΤΑ σε ενιαίο δήμο αλλά και αλλάζει όνομα (δήμος Βεργίνας). Τα δημοτικά συμβούλια Βεργίνας, Μακεδονίδος και Μελίκης, που συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση, ζητούν να συγκροτηθεί ο δήμος Αιγών, με έδρα την Βεργίνα, αποτελούμενος από τους σημερινούς δήμους Βεργίνας, Μακεδονίδος και Μελίκης.

Έβρος: Ο δήμος Φερών αντιδρά στη συνένωση με την Αλεξανδρούπολη. Ο δήμος Διδυμοτείχου αντιδρά στη συνένωση του Δήμου Ορφέως με το Σουφλί, αντί με το Διδυμότειχο. Οι δήμοι Κυπρίνου, Ν. Βύσσας και Τριγώνου αντιδρούν στη συνένωσή τους με την Ορεστιάδα και ζητούν να αποτελέσουν μεταξύ τους ενιαίο δήμο με την ονομασία δήμος Άρδα.

Ροδόπη: Ο δήμος Μαρώνειας αντιδρά στη συνένωση με τον δήμο Σαπών, επιθυμεί συνένωση με την Κομοτηνή. Ο δήμος Ιάσμου ζητά να περιληφθεί στα όριά του και ο δήμος Αιγείρου, που όμως συνενώνεται με την Κομοτηνή.

Ξάνθη: Οι παραλιακοί δήμοι Βιστωνίδας και Αβδήρων ζητούσαν τη μεταξύ τους συνένωση σε ενιαίο δήμο μαζί με τον δήμο Τοπείρου. Συνενώνονται όμως η Βιστωνίδα, τα Αβδηρα και ο μειονοτικός δήμος Σελέρου στον ενιαίο δήμο Δημοκρίτου με έδρα τα Αβδηρα. Ο δήμος Σταυρούπολης αντιδρά στη συνένωσή του με την Ξάνθη- επεδίωκε αυτονομία.

Μεσσηνία: Ο δήμος Αίπειας αντιδρά στη συνένωση με τον δήμο Μεσσήνης. Ο δήμος Αρφαρών αντιδρά στη συνένωση με τον δήμο Μελιγαλά- επιθυμεί συνένωση με την Καλαμάτα. Οι δήμοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών αντιδρούν στη συνένωσή τους με τον δήμο Κυπαρισσίας.

Βόλος: Ο δήμος Νέας Αγχίαλου αντιδρά στη συνένωσή του με το δήμο Βόλου. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο για την Κυριακή, 2 του Μάη, στην πλατεία της πόλης. Στο χορό των αντιδράσεων έχει μπει και η Πορταριά.

Αργολίδα: Υπογραφές συγκεντρώνουν οι κάτοικοι των Μυκηνών προκειμένου να δείξουν την αντίθεσή τους στη συνένωση του δήμου τους με το Άργος, αποστέλλοντας και σχετική επιστολή στον Γιάννη Ραγκούση.

Αρκαδία: Ναι στο νέο δήμο Μαινάλου λέει ο δήμος Λεβιδίου, ωστόσο ζητά τη μεταφορά της έδρας από την Βυτίνα στο Λεβίδι.

Φωκίδα: Όχι στην συνένωση τους με την Άμφισσα λένε οι δήμοι Ιτέας, Δελφών, Γαλαξειδίου και Δεσφίνας.

Εύβοια: Ναι στην συνένωση με τους δήμους Νηλέως και Ελυμνίων λέει ο δήμος Κηρέως, ωστόσο ζητά αφενός αλλαγή του ονόματος του νέου δήμου Λίμνης και αφετέρου να υπάρξει η δέσμευση ότι εκτός των υπηρεσιών που ήδη υπάρχουν σε κάθε δήμο, οι νέες υπηρεσίες που θα προκύψουν με τον «Καλλικράτη» θα εγκατασταθούν αναλογικά στις έδρες των παλαιών δήμων και σε όποια δημοτικά διαμερίσματα υπάρχει κατάλληλη κτιριακή υποδομή.

Κορινθία: ο δήμος Κορινθίων αντιδρά στη μη συνένωση με το Λουτράκι. Ήδη έχει παραιτηθεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ενώ με απόφασή του το δ.σ. καλούνται οι βουλευτές του νομού σε νέα συνεδρίαση στην οποία θα αποφασισθούν κινητοποιήσεις.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

3 σχόλια:

  1. ΦΙΛΙΑΤΡΑ -ΓΑΡΓΑΛΛΙΑΝΟΙ
    ΕΔΡΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
    ΟΝΟΜΑ :ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άκουσα ότι στους Γαργαλιάνους έχει κατάληψη σε σχολείο για το Δήμο ισχύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΜΟΣ ΕΡΑΝΗΣ ΠΡΟΤΕΥΟΥΣΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.