Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Η Ελλάδα δεύτερη ακριβότερη χώρα διεθνώς στα καύσιμα!

Στη δεύτερη θέση των υψηλότερων τιμών των καυσίμων σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το νέο ΙΝΚΑ, ενώ παράλληλα καταγράφονται τα μεγαλύτερα έσοδα στην Ευρώπη για το σύστημα παραγωγής - διακίνησης.
Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ ο μέσος όρος των τιμών της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης της Ελλάδας ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη και παγκοσμίως (1,433 ευρώ ανά λίτρο) με την Ολλανδία μόνο να μας ξεπερνά.
Επιπλέον αναφέρεται ότι τα έσοδα των εταιρειών παραγωγής - διακίνησης και εμπορίας καυσίμων στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα σε όλη την Ευρώπη: 0,58 ευρώ ανά λίτρο για την αμόλυβδη, 0,72 για τη σούπερ αμόλυβδη και 0,64 για το πετρέλαιο κίνησης. Το ΙΝΚΑ κάνει λόγο για έλλειψη κανόνων...
-
στην τιμολόγηση για όλους τους παράγοντες της αγοράς, ενώ σημειώνει ότι η άκριτη αύξηση των φόρων στα καύσιμα έφερε σοβαρές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, το ΙΝΚΑ κάνει λόγο για ανακρίβεια των στοιχείων που δίνουν οι ελληνικές στατιστικές υπηρεσίες προς τον ελληνικό λαό και συνεπώς προς την Ε.Ε., τονίζοντας ότι είτε η σκοπιμότητα είτε η ασυνεννοησία και ο γενικός αποσυντονισμός αποτελούν αιτίες συνέχισης μιας εσφαλμένης τακτικής.

Αναφέρει δε ότι από το Παρατηρητήριο Καυσίμων η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1,46 ευρώ ανά λίτρο για την αμόλυβδη ενώ στην Ε.Ε. δίνεται τιμή 1,45 ευρώ, ενώ η μέση τιμή της σούπερ αμόλυβδης δεν είναι 1,52 αλλά 1,633 ευρώ. Επίσης, σημειώνει το ΙΝΚΑ, οι μέσες τιμές εξήχθησαν με εισαγωγή στο σύστημα ελάχιστων τιμών πώλησης 0,71 ευρώ ανά λίτρο για την αμόλυβδη και 0,73 ευρώ για τη σούπερ αμόλυβδη για τον Μάρτιο (που διορθώθηκαν χθες σε 1,17 και 1,15 αντίστοιχα, ενώ σε 0,67 παραμένει η ελάχιστη τιμή στο πετρέλαιο κίνησης). Στην αντλία η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά φτάνει να προσεγγίζει πλέον το 1,50 ευρώ ανά λίτρο.
Ζούντα Αντιγόνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.