Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Μαχαίρι στις παχυλές αμοιβές

Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε γενναίες περικοπές στις προκλητικά παχυλές αμοιβές που απολαμβάνουν κάποιοι τόσο στην ΕΡΤ, όσο και ευρύτερα στο Δημόσιο, δεσμεύτηκε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ηδη όλες οι νέες διοικήσεις που έχει εγκαταστήσει η κυβέρνηση έχουν τοποθετηθεί με μειώσεις μισθών, υπογράμμισε, ενώ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα υπογραφούν αντίστοιχες εγκύκλιοι. Τέτοιες προκλήσεις θα τελειώσουν, υπογράμμισε.

Η ψήφιση ρύθμισης στη Βουλή το βράδυ της ........

Πέμπτης, με την οποία ορίζεται ότι για όσους μεταβιβάζουν ακίνητα από σήμερα και μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος, θα ισχύσει το νέο καθεστώς, αλλά και η άμεση επιβολή της αύξησης της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του Γ.Παπακωνσταντίνου με τους δημοσιογράφους της εκπομπής Κοινωνία Ωρα MEGA την Παρασκευή.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση στο φόρο καυσίμων, αλλά και αύξησης του ορίου ηλίκίας για συνταξιοτηση στα 67 χρόνια ή απώλειας του 14ου μισθού, ενώ παραδέχθηκε ότι εξετάζεται η ενίσχυση του Ασφαλιστικού μέσω επιβολής σχετικού φόρου, αλλά και ένα νέο πλαίσιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει τελική απόφαση για το αν θα αναγράφονται οι τραπεζικές καταθέσεις στις φορολογικές δηλώσεις.

Κέρδος από κάθε απόδειξη

Σχετικά με την χρήση και αξιοποίηση των αποδείξεων από τους φορολογούμενους, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι αφενός θα οδηγούν στην κάλυψη μέρους του αφορολόγητου ορίου, αλλά θα υπάρχουν και άλλες ωφέλειες ώστε κάθε απόδειξη τελικά να είναι χρήσιμη και σημείωσε ότι είναι θετικό ότι ήδη πριν την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου, υπάρχει στην Ελλάδα «κίνημα αποδείξεων».

Επανέλαβε ότι θα μετράνε όλες οι αποδείξεις εκτός από τις πληρωμές ΔΕΚΟ και μεγάλων αγορών που αποτελούν ούτως ή άλλως τεκμήριο, όπως είναι τα Ι.Χ. κτλ.

Με αυτές τις αποδείξεις που θα έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος θα συνδέεται ένα μέρος του αφορολόγητου ορίου που δικαιούται. Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημά του, τόσο θα αυξάνεται και η απαίτηση του Δημοσίου να προσκομίζει ο φορολογούμενος αποδείξεις, για να εξασφαλίζει μεγαλύτερο ποσοστό του αφορολόγητου ορίου που του αναλογεί.

Θα υπάρχει κέρδος για τον φορολογούμενο από όλες τις αποδείξεις που συγκεντρώνει, ασχέτως αν το συνολικό ποσό τους έχει ξεπεράσει το αντίστοιχο ποσοστό του αφορολόγητου που καλείται να καλύψει. Οι λεπτομέρειες για τις ωφέλειες αυτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της διαβούλευσης.

Η μέθοδος συγκέντρωσης των σχετικών στοιχείων θα γίνει με έναν πολύ απλό και πρακτικό τρόπο που θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα και θα περιλαμβάνει την καταγραφή στοιχείων σε σχετικό έντυπο ή έγγραφο. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι περισσότεροι πολίτες θα επιλέξουν τις μεγαλύτερες σε αξία αποδείξεις, ενώ για τα μικρά εισοδήματα ούτως ή άλλως θα χρειαστεί ένα μικρό μόνο ποσοστό των αποδείξεων που θα έχουν συγκεντρώσει.

Προεκκαθάριση και ηλεκτρονική υποβολή από το 2011

Εξάλλου, ο κ.Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το 2010 είναι η τελευταία χρονιά στην οποία το Δημόσιο στέλνει 5 εκατ. έντυπα στους φορολογούμενους, περιμένοντας να τα συμπληρώσουν.

Στο άμεσο μέλλον για αυτούς που το Δημόσιο γνωρίζει ούτως ή άλλως περίπου το εισόδημά τους, όπως είναι οι μισθωτοί, θα γίνεται προεκκαθάριση και στη συνέχεια για την επιβεβαίωση ή τυχόν αλλαγές θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή της σχετικής δήλωσης.

Για τους πολίτες που δεν έχουν την απαραίτηση σχέση με το διαδίκτυο, τα ΚΕΠ που βρίσκονται πλέον σε όλη τη χώρα και οι φοροτεχνικοί θα εξασφαλίσουν την εξυπηρέτησή τους.

Το ίδιο καθεστώς θα ισχύει και για τις επιχειρήσεις και όπως τόνισε ο υπουργός θα υπάρχει ευθύνη και των φοροτεχνικών για το περιεχόμενο και την αλήθεια όσων συντάσσουν.

Φρένο σε όσους «τρέχουν να προλάβουν»

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι πολλοί πολίτες ενόψει της αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος έσπευσε να κάνει μεταβιβάσεις, ειδικά σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως π.χ. το Ψυχικό, η Εκάλη ή η Κηφισιά. Ετσι αποφασίστηκε ότι όσοι σπεύδουν σήμερα να πράξουν κάτι τέτοιο, θα πληρώνουν το σημερινό 1%, αλλά η τελική εκκαθάριση του φόρου του θα γίνει με το νέο σύστημα.

Τόνισε πάντως ότι σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα θα είναι πιο προοδευτικό. Θα έχουν ανεβεί τα αφορολόγητα όρια και έτσι θα πληρώσουν περισσότερο μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία και κληρονομιά. Θα είναι πιο ευνοϊκό για όσους έχουν μικρή ιδιοκτησία και λιγότερο για όσους έχουν μεγάλη, υπογράμμισε ο υπουργός.

Οι αυξήσεις στα τσιγάρα και τα ποτά

Για την αύξηση κατά 20% στη φορολογία των προϊόντων καπνού και αλκοόλ, ο κ.Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι οι αυξήσεις στα τσιγάρα είναι:

* τα πακέτα των 2 ευρώ θα πάνε στα 2,19 ευρώ με αύξηση 9%
* τα πακέτα των 3,2 ευρώ θα πάνε στα 3,61 ευρώ με αύξηση 13%

Αντίστοιχα για τα αλκοολούχα οι αυξήσεις είναι:

* σε μία φιάλη αλκοόλ (ουίσκι), 90 ως 95 λεπτά
* σε μία φιάλη ούζο, τσίπουρο κτλ, κάτω από 50 λεπτά
* σε μία φιάλη μπύρας η αύξηση είναι οριακή
* στα κρασιά δεν υπάρχει αύξηση

Η ταχεία ψήφισή της σχετικής ρύθμισης σημείωσε ότι έγινε για να μην υπάρξουν απώλειες προβλεπόμενων εσόδων για τον τρέχοντα προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ετοιμάζει να στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες.

Διπλασιάστηκαν οι δαπάνες σε έξι χρόνια

Σύμφωνα με τον κ.Παπακωνσταντίνου, σε σχέση με το 2003, το 2009 οι δαπάνες του Δημοσίου είχαν διογκωθεί υπέρμετρα:

* μισθοί και συντάξεις περίπου 80%
* κοινωνική ασφάλιση και προστασία πάνω από 100%
* λειτουργικές δαπάνες περίπου 80%

Σημείωσε ενδεικτικά ότι μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 14.000 συνταξιοδοτήσεις και 29.000 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, ενώ υπάρχουν και πολλοί ακόμη συμβασιούχοι, stagiers κτλ.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.