Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010.

Με οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το έλλειμμα ξέφυγε μεν κατά το 2009, «αλλά δεν θα ξεπερνά το 9,7% του ΑΕΠ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το ανέβασε στο 12,7% με «λογιστικές αλχημείες» με σκοπό να χτυπήσει τη ΝΔ.

«Έχει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση της ........

Νέας Δημοκρατίας που της ξέφυγε το έλλειμμα; Αναμφίβολα έχει. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι δεν τα πήγε χειρότερα ούτε καλύτερα απ' ότι ο μέσος όρος των κυβερνήσεων της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΝΔ «δεν μπορεί να ζητά να κάνουμε αλχημείες για να καλύψουμε ευθύνες της τής προηγούμενης περιόδου».

«Επιτέλους ζητάμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν για τη διαχείριση του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ πως «πήγε την Ελλάδα πίσω» και πως «εγκατέλειψε το σκάφος όχι επειδή το ήθελε αλλά επειδή βρέθηκε μπροστά στον ύφαλο της αλλαγής πορείας που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Το μεγαλύτερο έλλειμμά μας είναι έλλειμμα αξιοπιστίας και το μεγαλύτερο χρέος μας να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, την εμπιστοσύνη του πολίτη αλλά και των εταίρων μας. Αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο του προϋπολογισμού που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε».

«Το πρώτο βήμα της αξιοπιστίας και της ελπίδας είναι ο προϋπολογισμός», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Μετα το πέρας των ομιλιών και των πολιτικών αρχηγών ακολούθησε φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση του προϋπολογισμού:

Αναλυτικά

Ψήφισαν 299 Βουλευτές
Απόντες: 1 (Δημήτρης Αβραμόπουλος)

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν: 160 Βουλευτές

Κατά του προϋπολογισμού ψήφισαν 119 βουλευτές

Για τις Δαπανές της προεδρίας της Δημοκρατίας υπέρ ψήφισαν 250 βουλευτές και κατά 50 βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απουσίαζε στο Εξωτερικό και απέστειλε επιστολή με την οποία δηλώνει ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό εκτός από τις δαπάνες της προεδρίας της Δημοκρατίας. Θέση δηλαδή που είχαν λάβει και όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Η επιστολή δεν προσμετρήθηκε στις ψήφους καθότι όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κος Φίλιππος Πετσάλνικος ο Κος Αβραμόπουλος δεν ήταν σε επίσημη αποστολή της βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.