Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Η συζήτηση βαίνει προς το τέλος της και δεν θα επαναλάβω επιχειρήματα που έχουν ήδη ειπωθεί. Θα αναφερθώ σε 3 ειδικά σημεία.
1. το κρίσιμο σημείο της φοροδιαφυγής,
2. αυτό που δικαιολογημένα μπορούμε να ονομάσουμε το σκάνδαλο της 5ης εξουσίας,
3. τα οφέλη του αναπτυξιακού μοντέλου, βασισμένο στην πράσινη οικονομία, για Περιφέρειες όπως η Μεσσηνία.
Το πρώτο σημείο αφορά την φοροδιαφυγή. Είναι η .........
χρόνια πληγή του συστήματός μας. Αν δεν επουλωθεί αυτή η πληγή, όλα τα μέτρα πέφτουν στο κενό. Τι διαφορετικό, τι καινούργιο λοιπόν προτείνει η Κυβέρνηση;
Αγαπητοί Συνάδελφοι, το πιο καθοριστικό και καινούργιο στοιχείο που προτείνει η Κυβέρνηση δεν βρίσκεται μέσα στο σχέδιο του προϋπολογισμού. Εξηγώ τι εννοώ.
Η φοροδιαφυγή είναι χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα όχι διότι οι Έλληνες έχουν το γονίδιο της παραβατικότητας. Αλλά διότι η όποια παραβατικότητα τροφοδοτείται από έναν κρατικό μηχανισμό, που λειτουργεί αυταρχικά, εκβιαστικά, και δυστυχώς συχνά διεφθαρμένα.
Ένα μικρό, πολύ μικρό παράδειγμα, σαν ανέκδοτο ακούγεται, αλλά είναι πραγματικό. Πριν κάποιους μήνες, στον Νομό μου, την Μεσσηνία, ένας εστιάτορας απειλήθηκε με πρόστιμο 10.000 € διότι δεν έκοψε απόδειξη για… 6 γλυκά, που κέρασε σε φίλους πελάτες. Δεν χρειάζεται να το αναλύσω, όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό…
Συνεπώς, η θεραπεία της φοροδιαφυγής βρίσκεται αφενός στην βελτίωση της ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά τελικά κυρίως στην μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού, όπως έχει δεσμευτεί η νέα Κυβέρνηση και όπως ήδη την δρομολογεί. Μεταρρύθμιση που θα την καταστήσει αξιόπιστη, δίκαιη, και ταυτόχρονα φιλική προς τον πολίτη και αποτελεσματική για το δημόσιο συμφέρον..
Δεύτερο σημείο: η 5η εξουσία. Όλοι γνωρίζαμε ότι εκτός των τριών θεσμικών εξουσιών, τα ΜΜΕ αποτελούν και αυτά μια εξουσία, την 4η εξουσία. Ποιος γνώριζε όμως ότι υπάρχει και μια 5η εξουσία, εξωθεσμική και πανίσχυρη, σε βαθμό που μπορεί να ανεβάσει και κατεβάσει κυβερνήσεις. Είναι κάτι καινούργιο; Όχι και τόσο.
Ακούστε τι έγραφε ο Thomas Friedman, τρεις φορές βραβευμένος με το Pulitzer, το 1966: "υπάρχουν δυο υπερδυνάμεις στον κόσμο: οι ΗΠΑ και… η εταιρεία αξιολόγησης Moody’s".
Μάλιστα αγαπητοί Συνάδελφοι, οι λεγόμενες "εταιρείες αξιολόγησης" είναι συγκροτήματα που σήμερα ασκούν εξουσία, και όχι αξιολόγηση.
Και για όσους από μας δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, αρκεί να διαβάσουμε τις εφημερίδες: Τίτλος της "Καθημερινής": Τελεσίγραφο της S&P: "πάρετε μέτρα, άμεσα!".
Ποια μέτρα; Εφόσον η Κυβέρνηση παίρνει ήδη μέτρα.
Όχι αυτά που παίρνει η εκλεγμένη Κυβέρνηση, λέει η S&P!
Τα μέτρα που μας λέει ο κ. Μίρσνικ, ο εν Ελλάδι εκπρόσωπος της S&P.
Και τι λέει συνοπτικά ο κ. Μίρσνικ; "Πάρετε αυτά τα μέτρα που λέω εγώ, τώρα άμεσα, ειδάλλως θα δείτε τι έχετε να πάθετε, θα σας υποβαθμίσω πάλι!"
Αν αυτό δεν είναι εκβιασμός, τι είναι;
(καταθέτω το απόκομμα της εφημερίδας για τα πρακτικά της Βουλής)
Και αν ο κ. Μίρσνικ ήταν ένας απλός πολίτης, λίγο το κακό. Αλλά η S&P έχει την δυνατότητα με την λεγόμενη "αξιολόγηση", που βασίζεται και σε υποκειμενικά κριτήρια, να μεταβάλει τους όρους δανειοδότησης στο ελληνικό κράτος.
Ίσως πείτε: ναι, δρα εκβιαστικά, αλλά για το καλό μας. Διότι αυτοί ξέρουν, είναι γνώστες και αντικειμενικοί.
Το πόσο γνώστες είναι μπορούμε να το κρίνουμε από το εξής: λίγες μόνο μέρες πριν να καταρρεύσει η JP Morgan και να βυθιστεί η Αμερική στην κρίση που πλήτει τώρα και μας, η αξιολόγησή της ήταν ΑΑΑ.
Και τόσους μήνες που σιγοβράζει η δική μας κρίση στην Ελλάδα, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο η προηγούμενη κυβέρνηση, η βαθμολόγησή της ήταν και αυτή ΑΑΑ.
Πάνω στην νέα Κυβέρνηση του Πασοκ εξαντλούν καθυστερημένα την αυστηρότητά τους. Και δεν είναι τυχαίο. Διότι αυτές οι εταιρείες κατ' επίφαση είναι αντικειμενικές. Στην πραγματικότητα προάγουν συγκεκριμένες πολιτικές. Και δεν είναι τυχαίο ότι σταθερά λείπουν από το λεξιλόγιό τους οι έννοιες:
• αναδιανομή του πλούτου,
• κοινωνική πολιτική,
• αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας,
• ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Θα σας πω ειλικρινά τι νοιώθω αγαπητοί Συνάδελφοι. Η εκβιαστική παρέμβαση του κ. Μίρσνικ μου θυμίζει, σε άλλη κλίμακα ευτυχώς, αυτό που ζούσαμε την δεκαετία του '50, όταν ο περίφημος Πιουριφόυ, ο τότε Αμερικανός πρέσβης, υποδείκνυε δημοσίως τι έπρεπε να κάνει η Ελληνική κυβέρνηση, αν δεν ήθελε να κοπεί η αμερικανική βοήθεια.
Από το βήμα αυτό, καταγγέλλω την απαράδεκτη και βλαβερή προσπάθεια χειραγώγησης των λεγόμενων εταιρειών αξιολόγησης.
Και φτάνω στο τρίτο σημείο, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο του ΠΑΣΟΚ, που θα στηριχθεί:
1. στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ,
2. στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4,2% του ΑΕΠ,
3. στο Ταμείο Αναχρηματοδότησης της οικονομίας, που θα συγχρηματοδοτεί, μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια, βιώσιμα αναπτυξιακά σχέδια.
Αυτό το σχήμα δίνει στην Περιφέρεια, και ειδικά σε νομούς όπως ο δικός μου, η Μεσσηνία, μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, επενδύοντας στοχευμένα στους τομείς:
• της αγροτικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης,
• και του τουρισμού, ιδιαίτερα του ποιοτικού και θεματικού τουρισμού, που είναι το μέλλον της Μεσσηνίας.
Συνεπώς αγαπητοί Συνάδελφοι, ψηφίζω τον προϋπολογισμό για 2 λόγους:
1. διότι είναι η σωστή πρόταση και θα παλέψουμε για την πλήρη υλοποίησή της,
2. διότι πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η εθνική βούληση ασκείται και στην οικονομική πολιτική. Ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Οι εταιρείες αξιολόγησης θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα, δεν θα επιβάλλουν την πολιτική τους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.