Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Το εμβόλιο της Γρίπης Α [ Η1Ν1 ] στα αζήτητα....

Πυκνώνουν καθημερινά οι ασθενείς με λευκό ιατρικό ιστορικό που νοσούν βαριά από τη νέα γρίπη με αποτέλεσμα να αυξάνεται καθημερινά και η λίστα των θυμάτων.

Παρ΄ όλα αυτά, οι πολίτες επιμένουν να αντιστέκονται στο πανδημικό εμβόλιο με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να αναζητεί λύσεις με στόχο να παγώσουν τις παραγγελίες.
Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας οι ......

θάνατοι έφτασαν τους 52, καθώς ακόμη ένας ασθενής (54 ετών) που δεν αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα υγείας απεβίωσε χθες.

Ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες και για άλλους τέσσερις ασθενείς, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη Α και παρουσίασαν σοβαρή επιδείνωση. Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί έκριναν απαραίτητο να διασωληνωθούν ένας 82χρονος άνδρας με χρόνιο καρδιαγγειακό και αναπνευστικό πρόβλημα, μία 68χρονη γυναίκα με τετραπληγία, ενώ εσπευσμένα στην Εντατική εισήχθησαν ένας άνδρας 41 ετών και μία γυναίκα 34 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Όμως, παρά την έξαρση κρουσμάτων, το τελευταίο διάστημα σημειώνεται βουτιά στους εμβολιασμούς με το πανδημικό εμβόλιο. Είναι ενδεικτικό πως χθες σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ αφού χρησιμοποιήθηκαν μόλις 7.236 δόσεις, την ώρα που στις αποθήκες υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια δόσεις.
Πονοκέφαλο προκαλούν τις τελευταίες ημέρες στους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Υγείας και οι παραγγελίες πανδημικού εμβολίου που δεν έχουν παραδοθεί ακόμη- η συνολική παραγγελία αφορούσε 8 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες όπως φαίνεται βάσει των σημερινών δεδομένων θα μείνουν στα... αζήτητα. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες επαφές με τους εκπροσώπους και των τριών φαρμακευτικών εταιρειών όπου μελετήθηκαν τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και έγινε σαφές πως η χώρα μας δεν επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις που εκκρεμούν.

«Πρόκειται για πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Ε.Ε, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» η αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Μένη Μαλλιώρη, η οποία σημειώνει πως τα στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα περιμένουν κατευθυντήριες οδηγίες από τις μητρικές εταιρείες.
«Τα ποσοστά των εμβολιασμών στη χώρα μας δεν αποκλίνουν από αυτά που έχουν καταγραφεί στην Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία- περίπου το 3% του πληθυσμού εμβολιάστηκε με το πανδημικό εμβόλιο. Και παρά την αύξηση των θανάτων και των σοβαρών κρουσμάτων, το κλίμα της αβεβαιότητας όσον αφορά τις παρενέργειες δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται», προσθέτει η κ. Μαλλιώρη. Η έρευνα έδειξε τους γιατρούς
Οι επιστήμονες σε μία προσπάθεια να εξηγήσουν τους λόγους αντίστασης των πολιτών στο πανδημικό εμβόλιο πραγματοποίησαν έρευνα και κατέληξαν πως η στάση αμφισβήτησης που τηρούν οι ίδιοι οι γιατροί αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί προγραμματίζουν καμπάνιες με αποδέκτες τους γιατρούς όλης της χώρας, όπου μεταξύ άλλων θα τους ενημερώσουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Έμφαση θα δώσουν και στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες αλλά και οι υγιείς πολίτες. Όπως λένε, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας, καθώς ακόμη και μετά την ύφεση του πανδημικού κύματος η νέα γρίπη δεν θα εξαφανιστεί και είναι πιθανό να σημειωθεί νέα έξαρση την άνοιξη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.