Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Χωρίς διάλογο το debate των έξι

Την Τρίτη στις 22 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου.

Την προηγούμενη μέρα, στις 20:00, αλλά χωρίς να περιλαμβάνει διάλογο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, θα πραγματοποιηθεί τελικά το ντιμπέιτ των έξι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως αποφασίστηκε σήμερα στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα.

Όπως φαίνεται, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να υπάρχει απευθείας συζήτηση των ...........

δύο πολιτικών αρχηγών.

Η εκκρεμότητα έγκειται στο κατά πόσο θα τίθενται ερωτήσεις στους δύο πολιτικούς αρχηγούς από δημοσιογράφους, όπως επιθυμεί η ΝΔ, ή εάν θα υπάρχει μια αρχική ερώτηση ανά θεματική ενότητα και εν συνεχεία οι «2» θα μπορούν να αναπτύξουν ένα πιο ελεύθερο διάλογο, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων δήλωσαν αισιόδοξοι πως έως το τέλος της ημέρας οι λεπτομέρειες θα έχουν διευθετηθεί.

Το ντιμπέιτ των έξι

Το ντιμπέιτ των έξι θα περιλαμβάνει έξι ενότητες: οικονομία, περιβάλλον, δημόσια διοίκηση, εργασία και κοινωνική πολιτική, παιδεία, εξωτερική πολιτική. Θα υπάρχουν δύο κύκλοι ερωτήσεων με τρεις ενότητες ο καθένας, και οι δημοσιογράφοι -όλοι τηλεοπτικοί, όπως διευκρινίστηκε- θα χωριστούν σε τρεις κύκλους. Στο τέλος κάθε κύκλου, κάθε αρχηγός θα έχει δικαίωμα να υποβάλει ερώτημα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό επιθυμεί, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχολιάσει.

Για αποτελεσματικό συγκερασμό απόψεων έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ανακοινώνοντας την ημερομηνία διεξαγωγής του debate. Αναφερόμενος στην τηλεοπτική μονομαχία των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, ο κ. Αντώναρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στην ημέρα οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία επί των λεπτομερειών για την τηλεμαχία των δύο. Όσο περισσότερες συζητήσεις γίνονται, τόσο καλύτερο για τον τόπο, συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πάντως, πως η συμφωνία είναι για ένα debate.

ΠΑΣΟΚ: Να γίνει απευθείας συζήτηση των δύο

«Συμφωνήσαμε ότι θα γίνει το ντιμπέιτ», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως αυτά που συμφωνήθηκαν βελτιώνουν τη διαδικασία. «Όλα αυτά -είπε- βελτιώνουν μία ως γνωστόν, μη ικανοποιητική διαδικασία».

«Αυτά που συμφωνήθηκαν βελτιώνουν το ντιμπέιτ, κάνουν πιο ουσιαστική την αντιπαράθεση», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη «δυνατότητα των πολιτικών αρχηγών να κάνουν ερωτήσεις στους άλλους» και στη «διαφορετική διάταξη των δημοσιογράφων».

Σε ό,τι αφορά την τηλεμαχία Καραμανλή - Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σαφής: «Εμείς θέλουμε μία απευθείας συζήτηση των δυο αρχηγών χωρίς διαμεσολάβηση, με ένα συντονιστή σε τέσσερις θεματικές ενότητες».

«Το ντιμπέιτ -πρόσθεσε- θα γίνει στις 22 του μηνός, είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί κοινός τόπος».

ΚΚΕ: «Μία από τα ίδια»

«Δυστυχώς οι προτάσεις του ΚΚΕ απορρίφθηκαν και θα έχουμε μία από τα ίδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Διακομματική, Μάκης Μαΐλης, για το ντιμπέιτ των έξι.

Συμμετέχουμε μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμή σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις, πρόσθεσε ο κ. Μαΐλης και παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένας διάλογος, υπάρχει μία παρωδία, μια γελοιοποίηση...».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.