Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ελλάδα - Σλοβενία 57 - 56. Στην τρίτη θέση η Ελλάδα.

Μπράβο σας! Η εθνική μας ομάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας σπάζοντας την... κατάρα των μικρών τελικών και επικρατώντας με το συγκλονιστικό 57-56 της Σλοβενίας.
Σούπερ Σχορτσιανίτης με 23 πόντους και πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους διεθνείς του Γιόνας Καζλάουσκας.

Η ελληνική ομάδα έπαιξε εκπληκτική άμυνα και είχε το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, με τον Σοφο να είναι ανίκητος κοντά στα καλάθια.

Οι Σλοβένοι με τον Λάκοβιτς έκαναν το ........

ματς ντέρμπι στο φινάλε, αλλά οι σωστές επιλογές των παικτών του Γιόνας Καζλάουσκας στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα, ανέβασαν την Εθνική μας στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Η Ελλάδα είχε από τα ματς του πρώτου γύρου να κάνει ένα πραγματικό ξεκίνημα και ο μικρός τελικός ήταν το κατάλληλο ματς για να γίνει. Το γρήγορο 5-0 ήταν ιδανικό για την Εθνική μας, αλλά οι ισπανοί βρήκαν απάντηση με τον Νάχμπαρ (6-5), ενώ την ίδια στιγμή, μόλις στο δεύτερο λεπτό, ο Γιάννης Μπουρούσης φορτώθηκε με δεύτερο φάουλ.

Οι σλοβένοι το εκμεταλλεύθηκαν και είχαν μικρό προβάδισμα μέχρι το τελευταίο λεπτό της πρώτης περιόδου (13-11), αλλά η Ελλάδα με τους Καλάθη, Σχορτσανίτη`και Πρίντεζη έκανε ένα σερί 5-0 και προηγήθηκε με 16-13 στο 10`.

Η τριπλέτα, Καλάθη, Πρίντεζη και Σχορτσανίτη έκανε εξαιρετική δουλειά και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, όπου η Ελλάδα έπαιξε εξαιρετική άμυνα, βρήκε εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό και ξέφυγε με 10 (23-13, 12`).

Ο Εραζεμ Λόρμπεκ ήταν ο παίκτης που προσπάθησε να κρατήσει την Σλοβενία μέσα στο παιχνίδι, για να μην χαθεί από νωρίς η επαφή με το σκορ. Η Σλοβενία, όντως, κατάφερε να μειώσει στους πέντε, λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, αλλά η Ελλάδα είχε έναν εξαιρετικό Σχορτσανίτη, που την έστειλε προηγούμενη στα αποδυτήρια με 31-24.

Η εκπληκτική εμφάνιση του Σχορτσανίτη (νέο ατομικό ρεκόρ με την Εθνική) βοήθησε την Ελλάδα να επαναφέρει τη διαφορά στους 10 στο 23`. Λάκοβιτς και Σλόκαρ κράτησαν, όμως, ζωντανή την Σλοβενία, που μείωσε στους πέντε (33-38) και αυτή η διαφορά χώριζε τις δύο ομάδες με τη λήξη της τρίτης περιόδου (42-37, 30`).

Από τη στιγμή, που οι σλοβένοι έμειναν κοντά στο σκορ, η τελευταία περίοδος αναμενόταν να έχει δραματική εξέλιξη και όντως έτσι έγινε, καθώς η Ελλάδα δεν είχε άλλες λύσεις στην επίθεση -πλην του Sofo- και οι σλοβένοι με τον Ούντριχ μείωσαν στον πόντο (44-45, 33`). Η Ελλάδα, όμως, δεν έχασε ποτέ το προβάδισμα, ήταν προσεκτική στην άμυνα και στο τελευταίο τρίλεπτο κατάφερε να πάρει διαφορά πέντε πόντων (51-46). Ο Λάκοβιτς, όμως, με τρίποντο μείωσε στο καλάθι, δύο λεπτά πριν το τέλος και έβαλε φωτιά στο ματς (49-51).

Η Ελλάδα έκανε μια κακή επίθεση, αλλά ο Λόρμπεκ δεν μπόρεσε να φέρει το ματς στα ίσα και ο αρχηγός της Εθνικής, ο Αντώνης Φώτσης, μίλησε στο κρίσιμο σημείο. Πενήντα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε ο αρχηγός σούταρε από τα 6.25μ. και έδωσε μεγάλη ανάσα στην Εθνική, που ξέφυγε με 54-49.

Ο Γιάκα Λάκοβιτς, όμως, δεν ήθελε να πιστέψει στην ήττα και το πάλεψε μέχρι τέλους. Τα τελευταία δευτερόλεπτα κύλησαν με τον Λάκοβιτς να 'εκτελεί' και τους έλληνες παίκτες να πηγαίνουν στην γραμμή των ελευθέρων βολών. Παρότι ο Σπανούλης δεν ήταν απόλυτα εύστοχος η Εθνική μας πήρε τη νίκη με 57-56 και το χάλκινο μετάλλιο, καθώς το μακρινό τρίποντο του Νάχμπαρ δεν βρήκε καν στεφάνι.

Τα δεκάλεπτα:
16-13
31-24
42-37
57-56


Ελλάδα (Καζλάουσκας): Μπουρούσης 9, Ζήσης 6, Σπανούλης 3, Καλάθης 4, Φώτσης 5, Πρίντεζης 4, Περπέρογλου 3, Σχορτσανίτης 23.

Σλοβενία (Ζντοβτς): Σλόκαρ 9, Λάκοβιτς 16, Ούντριχ 5, Μπρέζετς 4, Κλόμπουτσαρ 1, Νάχμπαρ 9, Γιαγκόντνικ, Ντ. Λόρμπεκ, Γκόλεματς, Ε. Λόρμπεκ 12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.