Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Σύγκρουση στη Βουλή για την έκτακτη εισφορά. Αυξάνονται συνεχώς οι προσφυγές πολιτών στη Δικαιοσύνη για την εισφορά.

Αυξάνονται συνεχώς οι προσφυγές πολιτών στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης της κυβέρνησης για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα του 2007.

Και ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης της έκτακτης εισφοράς, τα Πρωτοδικεία εκδίδουν αντιφατικές αποφάσεις. Χαρακτηριστικά στην Αθήνα και τον Πειραιά οι αποφάσεις είναι υπέρ των πολιτών που προσέφυγαν, στη Θεσσαλονίκη οι αποφάσεις δικαιώνουν το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Αισιόδοξος για τη δικαστική έκβαση των προσφυγών εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου.
Ο κ. Παπαθανασίου επέκρινε όσους .......

σπεύδουν να προβλέψουν ότι τινάσσεται στον αέρα η σχετική ρύθμιση επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια απλή αναστολή εκτέλεσης, η οποία δεν εισήλθε καν στην ουσία της προσφυγής και δεν αποτελεί πρόκριμα ούτε καν της σχετικής αίτησης αναστολής που θα εκδικαστεί αργότερα.

Φρόντισε μάλιστα να υπενθυμίσει ότι εφάπαξ έκτακτες εισφορές έχουν επιβληθεί και στο παρελθόν και έχουν κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως συνταγματικές.

Με κριτήριο
Επεσήμανε επίσης ότι δεν πρόκειται περί επαναφορολόγησης ήδη φορολογημένων εισοδημάτων, όπως εμφανίζεται από ορισμένους, αλλά περί μιας έκτακτης εισφοράς με κριτήριο το εισόδημα, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, ανεξάρτητα αν έχει φορολογηθεί ή απαλλάσσεται.

«Το ζήτημα δεν είναι απλά νομικό είναι θέμα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε με έμφαση ο υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια κρίση που έχει τεράστιο κόστος για την οικονομία και τη χώρα και το κόστος αυτό δεν μπορεί να το σηκώνουν μόνον μερικοί και κάποιοι άλλοι, που μάλιστα έχουν και μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, να προσπαθούν να μείνουν απέξω.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής προέβλεψε ότι η επιβολή της έκτακτης εισφοράς θα καταπέσει και θα κληθεί η επόμενη κυβέρνηση να επιστρέψει και μάλιστα εντόκως όσα επείγεται να εισπράξει σήμερα η κυβέρνηση για να κλείσει τις τρύπες των ελλειμμάτων.

«Είστε καταφανώς εκτός του Συντάγματος... Σε περίπτωση που καταδικαστεί το κράτος, τότε θα υποχρεωθεί να επιστρέψει εντόκως όσα εισέπραξε. Αλλά βεβαίως τότε η ΝΔ θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης και θα παρακολουθεί με ησυχία...Αλλοι θα κυβερνούν τη χώρα και θα πρέπει να βρουν τους πόρους για να μπορούν να επιστρέψουν αυτά τα οποία εισπράττετε σήμερα εσείς για το θεαθήναι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εισοδήματα
Απαντώντας ο Γιάννης Παπαθανασίου σημείωσε ότι δεν μπορεί η αντιπολίτευση από τη μια να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ευνοεί υψηλά εισοδήματα και από την άλλη να παίρνει τη θέση που παίρνει για τα σκάφη αναψυχής ή να μιλάει για φορολογική καταιγίδα, επειδή φορολογούνται αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού ή επιβάλλεται έκτακτη εισφορά.

«Φορολογική καταιγίδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ότι θα φορολογήσει τα πάντα και μάλιστα θα τα εντάξει στην ίδια φορολογική κλίμακα» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Ι. Παπαθανασίου, και υπογράμμισε ότι η φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ είναι η φορολόγηση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης, ώστε να συντηρεί τις κρατικές δαπάνες σε μεγάλο ύψος και ένα μηχανισμό στον οποίο να μπορεί να βολεύει το δικό του κομματικό στρατό. Η πρόβλεψη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής προέβλεψε ότι η επιβολή της έκτακτης εισφοράς θα καταπέσει και θα κληθεί η επόμενη κυβέρνηση να επιστρέψει και μάλιστα εντόκως όσα επείγεται να εισπράξει σήμερα η κυβέρνηση.

Η απάντηση
Ο Γ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι δεν μπορεί η αντιπολίτευση από τη μια να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ευνοεί υψηλά εισοδήματα και από την άλλη να παίρνει τη θέση που παίρνει για τα σκάφη αναψυχής ή να μιλάει για φορολογική καταιγίδα.

Η συμβουλή
Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας τονίζει ότι εφόσον ο φορολογούμενος σκοπεύει να ασκήσει προσφυγή, «κρίνεται σκόπιμο, ταυτόχρονα με την καταβολή του συνολικού ποσού, ή της πρώτης δόσης, να συνυποβάλλει και δήλωση ρητής επιφύλαξης». Τι προτείνει στους φορολογούμενους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, εφόσον ο φορολογούμενος σκοπεύει να ασκήσει προσφυγή, «κρίνεται σκόπιμο, ταυτόχρονα με την καταβολή του συνολικού ποσού, ή της πρώτης δόσης, να συνυποβάλλει και δήλωση ρητής επιφύλαξης» με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι «η επιβληθείσα σε βάρος μου έκτακτη εισφορά αρ. 18 Ν. 3758/09 δεν είναι σύννομη, διότι η διάταξη αυτή δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθεί, αντιβαίνουσα σε ρητές συνταγματικές διατάξεις».

Τέσσερα σημεία
Ειδικότερα, στη δήλωση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:


1. Επιδιώκεται το 2009 η επιβολή φορολογικής επιβάρυνσης για ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα του έτους 2007, έτους σαφώς εκτεινόμενου πέρα από το προηγούμενο εκείνου από το οποίο επιβλήθηκε η εν λόγω εισφορά. Συνεπώς η επιβληθείσα εισφορά αντίκειται στη διάταξη της παρ. 2 αρ. 78 του Συντάγματος.

2. Η καθιερούμενη στην άνω διάταξη κλίμακα προσκρούει στην κατοχυρωθείσα διά της παρ. 5 αρ. 4 του Συντάγματος αρχής της αναλογικότητας, κατά την οποία «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Και τούτο διότι ο φορολογούμενος που δήλωσε καθαρό εισόδημα 60 εκατ. ευρώ δεν επιβαρύνεται με την εν λόγω εισφορά, ενώ ο δηλώσας εισόδημα κατά 1 μόλις ευρώ μεγαλύτερο (60.001 ευρώ) υπόκειται σε εισφορά ποσού 1.000 ευρώ.

3. Η εν λόγω εισφορά καταλαμβάνει και έσοδα απαλλασσόμενα της φορολογίας επ' ονόματι των φυσικών προσώπων ή αυτοτελώς φορολογηθέντα με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (π.χ. μερίσματα, τόκοι κ.λπ.), τα οποία εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου φορολογουμένου εάν θα περιληφθούν στην υποβαλλόμενη υπ' αυτού δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αντίστοιχου έτους.

4. Παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας αποτελεί ασφαλώς και η υπό της άνω διατάξεως επιβολή της εισφοράς μόνο σε φυσικά πρόσωπα, ενώ τα νομικά πρόσωπα, τα οποία κατά τεκμήριο έχουν ασυγκρίτως μεγαλύτερα φοροδοτική ικανότητα, δεν υπάγονται στην άνω εισφορά, εξαιρούμενα οιασδήποτε συμμετοχής στο εκτάκτως επιβαλλόμενο φορολογικό βάρος.

Πηγή: Ημερησία

ΣΧΟΛΙΟ
Παπαθανασίου.... Λίγα είναι ακόμα τα ψωμιά της άθλιας φορομπηχτικής κυβέρνησής σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.