Διαβεβαιώσεις ότι η χώρα μας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να αντιμετωπίσει τη γρίπη με το λιγότερο δυνατό κόστος, έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι η πρώτη από τις δύο μεγάλες δόσεις των πολυαναμενόμενων εμβολίων θα παραληφθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.
«Η παράδοση των εμβολίων θα αρχίσει στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως επιβεβαιώνει και σχετικό έγγραφο της εταιρείας Glaxo» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει πρώτα από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας αφορά τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων και αλλοδαπών και θα είναι δωρεάν.
Ο κ. Αβραμόπουλος αντέκρουσε τις αιτιάσεις της .........
αντιπολίτευσης περί έλλειψης σχεδίου για την αντιμετώπιση της γρίπης. Επισήμανε, μάλιστα, ότι έχει εκπονηθεί από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ονόματι Άρτεμις) το οποίο θα το έχει σήμερα ο ίδιος στα χέρια του προκειμένου να ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.
Ο υπουργός Υγείας άσκησε, πάντως, έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της καταλογίζοντάς της ότι δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση με την υπευθυνότητα που αρμόζει.
«Αυτό το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπεται να επενδύει κανείς στην αβεβαιότητα που υπάρχει για το θέμα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Κατηγόρησε, μάλιστα, προσωπικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου πως «σπέρνει τον πανικό» καθώς παρασύρεται από «κακούς συμβούλους».
Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν διατυπώσει και το αίτημα ακρόασης του υπουργού Υγείας στη Βουλή, επανέλαβαν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει ουσιαστικό σχέδιο για το συντονισμό των αρμόδιων επιστημονικών φορέων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών.
«Είναι δυνατόν να μην έχετε ενημερώσει ακόμη τους νομάρχες και να υποστηρίζει ο υπουργός Παιδείας ότι είναι ζήτημα νομαρχιών εάν θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης.
Ανετοιμότητα στην κυβέρνηση καταλόγισαν και οι βουλευτές των μικρότερων κομμάτων οι οποίοι όμως καταφέρθηκαν και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την ότι παίρνει μέρος στη «μικροκομματική αντιπαράθεση» για τη γρίπη.
Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
Ποιες οδηγίες πρέπει να ακολουθήσουν ξενοδοχεία και καταλύματα διακοπών
Κατάλογο οδηγιών για την προστασία από τη νέα γρίπη Η1Ν1 σε ξενοδοχεία και καταλύματα διακοπών, αλλά και για το χειρισμό επισκεπτών με συμπτώματα της νέας γρίπης, εξέδωσε χθες το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Στα γενικά μέτρα πρόληψης στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα αναφέρεται ότι:
* Πρέπει να υπάρχει καλός εξαερισμός σε όλους του χώρους, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
Όπως και στο σπίτι έτσι και στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, το πρώτο μέτρο προστασίας από τη νέα γρίπη είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών.
* Πέραν του συχνού πλυσίματος των χεριών με σαπούνι και νερό, αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (π.χ. οινόπνευμα 70οC). Στην προστασία από τη νέα γρίπη, η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
* Για το προσωπικό ισχύει ό,τι και στους υπόλοιπους χώρους. Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα, αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων, αποφυγή στενής επαφής (απόσταση 1-2 μέτρα) με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
* Εάν ένας επισκέπτης παρουσιάσει συμπτώματα νέας γρίπης κατά τη φιλοξενία, δηλαδή πυρετό με συμπτώματα-σημεία οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, δυσκολία στην αναπνοή), συνιστάται η λήψη των ακόλουθων μέτρων:
Ο ασθενής με νέα γρίπη πρέπει να παραμείνει στο δωμάτιό του με την πόρτα του δωματίου κλειστή. Το σύστημα κλιματισμού του δωματίου όπου βρίσκεται ο ασθενής με νέα γρίπη μπορεί να παραμένει ανοικτό.
* Σε ασθενή που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετό και βήχα ή δύσπνοια) χορηγούνται άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντιλα.
Αν ο συνοδός του επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει πρέπει -για να προστατευθεί από τη νέα γρίπη- να χορηγηθεί μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.
* Μετά το κρούσμα νέας γρίπης σε ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα, το προσωπικό πρέπει να αποφεύγει την είσοδο στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος.
Εάν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος του προσωπικού του ξενοδοχείου συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με τον ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται ο αριθμός των μελών προσωπικού, που εκτίθενται στο λοιμώδη παράγοντα.
* Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός για τη νέα γρίπη (μάσκα, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.
Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.
* Απαιτείται καλός καθαρισμός των επιφανειών, που αγγίζει συχνά ο ασθενής με νέα γρίπη, όπως πόμολα, επιφάνειες της τουαλέτας κ.λπ., ιδίως αν οι επιφάνειες είναι λερωμένες με βιολογικά υγρά.
Το προσωπικό καθαριότητας συνιστάται να χρησιμοποιεί μάσκα, γάντια και ποδιά μιας χρήσης. Για όσο χρόνο εργάζεται το προσωπικό καθαριότητας, δεν πρέπει να αγγίζει με τα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, να καπνίζει ή να τρώει.
* Μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Οι υφασμάτινες επιφάνειες (π.χ. ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία> 70°).
* Στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά κατάλυμα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρχει άμεσα προσβάσιμο επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων: Σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών, θερμόμετρα, χαρτομάντιλα, απλές χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης, σακούλες απορριμμάτων και υγρά καθαρισμού επιφανειών.
* Οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων ή τουριστικών καταλυμάτων πρέπει επίσης να συνεργάζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ (210 5212054, 210 5222339, 210 5212000 όλο το 24ωρο) και τους λοιπούς φορείς της δημόσιας υγείας (διευθύνσεις Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) για τις απαραίτητες ενέργειες και παροχή πληροφοριών σε περίπτωση κρούσματος.
Ελεγχοι στο μαιευτήριο «Ελενα»
Συστηματικοί έλεγχοι ξεκίνησαν χθες στο μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου» μετά την έντονη ανησυχία που προκάλεσε ο αιφνίδιος θάνατος μιας μαίας στις 15 Ιουλίου και τα αλλεπάλληλα αναπνευστικά-αλλεργιακά κρούσματα σε αρκετές νοσηλεύτριες του μαιευτηρίου.
Οι έλεγχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγονται σε τρία επίπεδα από τεχνικούς και γιατρούς εργασίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από αλλεργιολόγο δημόσιου νοσοκομείου.
Στο μεταξύ και χθες δύο εργαζόμενοι στο «Ελενα Βενιζέλου» ανέφεραν συμπτώματα ίδια με εκείνα που προχθές οδήγησαν στη διακομιδή 7 συναδέλφων τους στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Η πρόταση γιατρών του μαιευτηρίου να κλείσει για τρεις ημέρες το νοσοκομείο απορρίφθηκε από τον α΄ αντιπρόεδρο της ΔΥΠΕ, Νίκο Μπεχράκη.
Η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στο «Ελενα Βενιζέλου» ζητά με ανακοίνωσή της να επισπευστούν οι έλεγχοι από δημόσια επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας, ενώ παράλληλα δεν συμμερίζεται την πρόταση για κλείσιμο του νοσοκομείου, καθώς όπως υπογραμμίζει μια τέτοια απόφαση, εάν χρειαστεί, θα πρέπει να ληφθεί από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατόπιν αιτιολογημένης γνώμης.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.