Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Βόλτα για τον ΑΜΚΑ με ...λονδρέζικο λεωφορείο

Επικεφαλής της ενημερωτικής εκστρατείας για τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) βρέθηκε χθες σε Καλαμάτα, Φιλιατρά και Κυπαρισσία η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου.
Ενα παλιό λονδρέζικο λεωφορείο συνόδευε την υφυπουργό με το οποίο ταξίδεψαν από την Αθήνα οι υπάλληλοι που θα μοίραζαν τα ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης και ενημέρωσης των πολιτών η κ. Καλαντζάκου έκανε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

“Ο ΑΜΚΑ είναι εδώ για να μείνει και θα είναι ο μοναδικός αριθμός ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους”, ανέφερε στις δηλώσεις της και χαρακτήρισε τον ΑΜΚΑ “σημαντική τομή μετά την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος”.
Ο στόχος όπως έχει τεθεί από το υπουργείο Απασχόλησης είναι “ο εξορθολογισμός του ........

συστήματος για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη” που επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής των σύγχρονων τεχνολογιών, είπε σε άλλο σημείο.

Σχετικά με την αναστάτωση που έχει προκληθεί με τις ουρές στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) η κ. Καλαντζάκου είπε ότι η μια λύση είναι η παράταση έως την 1η Οκτώβρη που έδωσε η υπουργός Φάνη Πάλλη - Πετραλιά πριν αρχίσει η χρήση του από τα ταμεία.
Για τις κάρτες με τον προσωπικό αριθμό κάθε ασφαλισμένου σημείωσε πως ήδη έχουν αποσταλεί 2,7 εκ. κάρτες σε συνταξιούχους, ενώ σε διαδικασία αποστολής βρίσκονται 2,5 εκ. Συνολικά όπως είπε η κ. Καλαντζάκου έχουν αποδοθεί 7 εκ. αριθμοί σε ασφαλισμένους, ενώ προέτρεψε τους πολίτες να ενημερώνονται με ένα κλικ στο δικτυακό τόπο www.amka.gr για το αν έχουν τον δικό τους αριθμό.
Επίσης λειτουργεί και ένα τηλεφωνικό νούμερο, το 111 31 για πληροφορίες.

“Τα ΚΕΠ είναι για αυτούς που δεν τους έχει αποδοθεί ο αριθμός και όχι για αυτούς που έχουν ήδη πάρει”, επισήμανε.
Οσο για τα προστατευόμενα μέλη και ειδικότερα για τα παιδιά κάτω των 12 ετών είπε ότι οι γονείς μπορούν να προσέρχονται στα ΚΕΠ με ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Κλείνοντας τις δηλώσεις της για τον ΑΜΚΑ η υφυπουργός τόνισε πως θα απλοποιήσει τη ζωή μας και συμπλήρωσε πως σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τον αριθμό και όχι να έχουμε στα χέρια μας την κάρτα.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Στην Κυπαρισσία βρέθηκε χθες το μεσημέρι κλιμάκιο με επικεφαλής την υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Σοφία Καλαντζάκου, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για το νέο Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ο οποίος είναι μοναδικός και υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες οι οποίοι και πρέπει να τον αποκτήσουν.
Πέρα από τους πολίτες η κ. Καλαντζάκου συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του ΚΕΠ της Νομαρχίας Τίμο Ψιλογαλάνη ο οποίος την ενημέρωσε για την προσέλευση του κόσμου.

Οπως τόνισε ο κ. Ψιλογαλάνης η κίνηση είναι αυξημένη τόσο για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για να αποκτήσουν τον ΑΜΚΑ όσο και για να γίνουν κάποιες διορθώσεις, ενώ παρατήρησε ότι οι περισσότεροι που έχουν παραλάβει τον αριθμό είναι συνταξιούχοι.
Η υφυπουργός από την πλευρά της σημείωσε ότι ήδη έχουν αποσταλεί 2,5 εκ. αριθμοί στους δικαιούχους και είναι στα ΕΛΤΑ για αποστολή άλλοι τόσοι.
Απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών -ορισμένοι από τους οποίους είχαν παραλάβει τον αριθμό τους- εξήγησε την σημασία του τονίζοντας ότι στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία, ενώ θα είναι δυνατός ο εντοπισμός του κάθε ασφαλισμένου ανά πάσα στιγμή όπου και θα διαπιστώνεται η ασφαλιστική του κατάσταση.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι περίπου το 95% των συνταξιούχων του ΟΓΑ ήδη έχουν παραλάβει τον ΑΜΚΑ, ενώ για να τον αποκτήσει κάποιος μέσω των ΚΕΠ αρκεί να προσκομίσει το βιβλιάριο υγείας, την ταυτότητά του και τον ΑΦΜ.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.