Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Προσλήψεις μεταναστών στην ΕΛ.ΑΣ. μελετά το υπουργείο Εσωτερικών

Την πρόσληψη μεταναστών στην ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο τον περιορισμό της εγκληματικότητας με δράστες ή θύματα αλλοδαπούς. Υπέρ του μέτρου δηλώνει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος. Ο Θανάσης Κούρκουλας από την οργάνωση «Απελάστε το Ρατσισμό», ωστόσο, κάνει λόγο για απόπειρα δημιουργίας σώματος χαφιέδων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι συνεργάτες του υφυπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη επιβεβαίωσαν ότι το θέμα εξετάζεται σοβαρά από τους επιτελείς ενώ παρόμοια πρόταση είχε γίνει και στο παρελθόν από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Κώστα Μπίτσιο. Σχετική εισήγηση φαίνεται να έχει κάνει και το κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ που μετέβη στην Αθήνα προκειμένου να δώσει τα φώτα της στην ελληνική αστυνομία και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, δήλωσε στο tvxs.gr ότι το θέμα βρίσκει σύμφωνους τους αστυνομικούς καθώς αποτελεί πρόταση της Ομοσπονδίας από το 2005... Το θέμα είχε θίξει σε ημερίδα ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Κυριαζίδης, δηλώνοντας πως «πρόκειται για ένα θέμα ταμπού για την ΕΛ.ΑΣ., το οποίο έχει τεθεί και υπηρεσιακά, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Σε άλλες αστυνομίες υπάρχει η δυνατότητα ένταξης και αλλοδαπών στα αστυνομικά τμήματα, με διάφορες αρμοδιότητες. Εδώ πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αμέσως σε αστυνομικά καθήκοντα πολίτες τρίτων χωρών, διότι τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας και αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να τα αποκλείσει από τις πανελλήνιες εξετάσεις και να απαγορεύσει έτσι την πρόσληψή τους στην Αστυνομία».
Διαφορετική άποψη όμως έχουν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών. Ο Θανάσης Κούρκουλας, από την οργάνωση «Απελάστε το Ρατσισμό», δήλωσε στο TV Χωρίς Σύνορα ότι «η ΕΛ.ΑΣ. επιδιώκει να φτιάξει σώμα χαφιέδων, αντί να λύσει τα πραγματικά προβλήματα των μεταναστών και της κοινωνίας. Πληροφοριοδότες θέλουνε, οι οποίοι να μπορούν να εισχωρούν πιο εύκολα στους χώρους που κινούνται και ζουν οι μετανάστες. Αυτό είναι το οποίο καταλαβαίνουμε εμείς από τα σχετικά δημοσιεύματα. Αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της ενίσχυσης της καταστολής και των πρόσθετων αστυνομικών μέτρων σε γειτονιές που η ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής και κοινωνικών δαπανών έχει οδηγήσει σε υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Χώρια απ’ όλα τ’ άλλα προσκρούει στην αντισυνταγματικότητα πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων που δεν είναι Έλληνες ή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι, για άλλη μία φορά, ελαστικές σχέσεις εργασίας και συμβάσεις ομηρίας άλλης μιας κοινωνικής ομάδας που ήδη έχει πολλά προβλήματα. Αν θέλει να λύσει τα προβλήματα των μεταναστών και της κοινωνίας η κυβέρνηση, αν θέλει να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα, αντί να ξεκινάει από προσλήψεις στην ΕΛΑΣ ας δώσει νομιμοποιητικά έγγραφα στους μετανάστες, άσυλο στους πρόσφυγες, λεφτά για κοινωνικό κράτος και όχι για στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνοριοφύλακες και χαφιέδες».
Σχετική εισήγηση φαίνεται να έχει κάνει και το κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ που επισκέφθηκε την Αθήνα πρόσφατα. Μάλιστα, ο πρώην αρχηγός της Βρετανικής Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Ιαν Μπλερ, σε εκδήλωση στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, είχε επισημάνει τα οφέλη από την αξιοποίηση των μεταναστών στις δυνάμεις της αστυνομίας: «Το 2001-02 κάτι παραπάνω από το 5% των καταταγέντων στο Σώμα προέρχονταν από μειονότητες. Το 2007-08 το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 21%. Στην πραγματικότητα, είμαστε τώρα ο μεγαλύτερος εργοδότης μειονοτήτων στο Λονδίνο… Το φυλετικό έγκλημα και το έγκλημα μίσους μειώθηκαν κατά 14% πέρσι στο Λονδίνο».
Το μέτρο φαίνεται να υιοθετεί και η αυστριακή κυβέρνηση που πρόσφατα δήλωνε ότι πρέπει να υπάρχει «τουλάχιστον ένας αλλοδαπός αστυνομικός σε κάθε αστυνομικό τμήμα» της Βιέννης. Στις ΗΠΑ, το 6% των μελών της αστυνομίας έχουν γεννηθεί εκτός συνόρων. Μάλιστα στη Νέα Υόρκη το 1/3 των αστυνομικών είναι αλλοδαποί.
Ωστόσο, επιφυλάξεις εκφράζουν κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Εσωτερικών καθώς υπάρχουν νομικά εμπόδια για την υλοποίηση του σχεδίου, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στις τάξεις των μεταναστών άτομα με την ελληνική υπηκοότητα προκειμένου να είναι εφικτή η πρόσληψή τους από την ΕΛ.ΑΣ.




-

3 σχόλια:

  1. Η κυβέρνηση είναι η πιο τραγική, η πιο επικίνδυνη που υπήρξε ποτέ.
    Δηλαδή για να καταλάβω. ΠΡΟΣΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και δεν υπάρχει Ελληνας άνεργος ούτε για δείγμα και θα προσλάβουν ξένους;;;

    Τι μαλακίες λένε οι υπουργοί μας;;;
    Είμαι Νεοδημοκράτης. Να μου κοπεί το χέρι αν θα ξαναψηφίσω ΠΟΤΕ την Νεα Δημοκρατία.
    Απο μαλακία σε μαλακία πάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας παρακαλώ να μου πείτε, αν θα σας άρεσε ή μάλλον πως θα αντιδρούσατε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αγγλία, έβγαζαν απόφαση να μην προσλαμβάνοντε Έλληνες μετανάστες στα Σώματα Ασφαλείας των χωρών αυτων.

    Τα παιδιά "νομίμων" μεταναστών έχουν το δικαίωμα να φοιτούν σε Ελληνικά Σχολεία και Πανεπιστήμια. Από την στιγμή που πληρούν απαραίτητα κριτήρια όσον αφορά μόρφωση, χαρακτήρα, σεβασμό προς την Πατρίδα μας και παράλληλα έχουν "άψογο ποινικό μητρώο", δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα αυτών που αντιδρούν στην ένταξη "νομίμων μεταναστων" στην Ελληνική Αστυνομία.

    Συμφωνώ με την πρόταση, καθώς πιστεύω ότι στην εποχή που ζούμε περισσότερο "σεβασμό" θα δείχνουν προς την Αστυνομία οι αλλοδαποί όταν έχουν και "τα δικά τους παιδιά" στην ΕΛ.ΑΣ.

    Και για να επανέλθω, ας βγει κάποιος να μας πει αν η πρόσληψη "Ελλήνων" και άλλων μεταναστών στα σώματα ασφαλείας των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου είχε καποιο "αρνητικό" αποτέλεσμα. Σαν Ελληνίδα ομογενής της Αμερικής αισθανομαι περήφανη που στα σώματα ασφαλείας της χώρας που με φιλοξενεί υπηρετούν "Ελληνες", οι περισσότεροι των οποίων ως αξιωματικοί καριερρας.

    Ευχαριστώ που με ακούσατε. Χαιρετισματα στην πανεμορφη Μεσσηνίας μας, "Γη Μακαρία - Τόπος Ευλογημένος" !... :-)))

    Zήτω η Ελλάδα μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ πολύ για το εξαιρετικά κόσμιο σχόλιο σας.

    Κυρία μου μπορεί να αισθάνεστε υπερήφανη όπως λέτε που Έλληνες κάνουν καριέρα στα σώματα ασφαλείας της χώρας που σας Φιλοξενεί όμως δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες.
    Στο Δημόσιο Τομέα προσλαμβάνονται Έλληνες πολίτες (έχουν Ελληνική Υπηκοότητα και Ιθαγένεια) βάση του συντάγματος της Ελλάδος.

    Και πολύ περισσότερο στα Σώματα ασφαλείας.
    Προσωπικά είμαι αντίθετος στο ενδεχόμενο αυτό διότι ως Έλληνας Πολίτης, προτιμώ να πιάσει δουλειά και να ζήσει την οικογένεια του έναν Έλληνας παρά ένας Ξένος.

    Άλλωστε είμαστε μια χώρα με πάρα πολλούς ΕΛΛΗΝΕΣ ανέργους. Γιατί να μην υποστηριχθούν οι Έλληνες και να υποστηριχθούν Ξένοι???

    Δουλειά στους Έλληνες και ΜΟΝΟ.
    Αυτοί είναι τα παιδιά της Ελλάδας.
    Αυτοί είναι η συνέχεια της Ελλάδας.
    Αυτοί πρέπει να έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τους Έλληνες.
    Αν προσλάβουν το σύνολο των Ελλήνων ανέργων και δεν υπάρχει άλλος Έλληνας άνεργος στην χώρα τότε και μόνο τότε θα μπορούσα να πω ας πάρουν και ξένο. Αλλά όχι μόνιμο.

    Για σκεφτείτε λίγο Κυρία μου να προσλάβουν Ξένους στα υπουργείο Εθνικής Άμυνας ας πούμε.
    ΠΟΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ???
    Κρατικά μυστικά, Ένα ολόκληρο σύστημα άμυνας στον αέρα και με πιθανές διαρροές προς χώρες εχθρικές προς την Ελλάδα.
    Σκεφτείτε λίγο να διαρρεύσουν τα μέρη παράταξης του στρατού μας απο έναν Αλλοδαπό προς την Τουρκία για παράδειγμα.
    Ο αλλοδαπός θα το κάνει ελαφρά την καρδία. Γιατί πολύ απλά δεν είναι Έλληνας. Και αυτό δεν θα αλλάξει ΠΟΤΕ.

    Διαφωνώ λοιπόν κάθετα με την πρόσληψη αλλοδαπών στις δημόσιες υπηρεσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.