Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Ανησυχία για το νέο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας στο ελαιόλαδο

Ανησυχούν οι ελαιοκομικοί φορείς καθώς λήγει ο χρόνος για τα νέα τριετή προγράμματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στο ελαιόλαδο, συνολικού ύψους 33 εκατ. ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να κατατεθούν από τους παραγωγικούς φορείς της χώρας μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Η εφαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων κρίνεται ζωτικής σημασίας για τον κλάδο προκειμένου να περιοριστούν οι παρενέργειες που δημιουργεί η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και να μην χαθούν περαιτέρω μερίδια αγοράς του προϊόντος.
Τα κονδύλια προέρχονται από την παρακράτηση του 2% των επιδοτήσεων στο ελαιόλαδο και ανέρχονται, χωρίς την εθνική και κοινοτική συμμετοχή, στο ποσό των 11,090 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τα περιθώρια στενεύουν, καθώς δεν έχουν υπογραφεί οι υπουργικές αποφάσεις, που θα καθορίζουν τις σχετικές λεπτομέρειες προκειμένου να ......

είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση οι προτάσεις που θα κατατεθούν.
Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία σε ελαιουργικούς φορείς και οργανώσεις παραγωγών, καθώς μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα πρέπει να προετοιμάσουν τους φακέλους υποψηφιότητας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν υπογράφηκε εγκαίρως από τον προηγούμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τώρα πρέπει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να «πέσουν» οι υπογραφές, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να μπουν αυστηρότερα κριτήρια και προϋποθέσεις για την ένταξη στα σχετικά προγράμματα, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν περιπτώσεις δικαιούχων που δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους, με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικά κονδύλια.

Ετσι, ένας από τους βασικούς όρους που θα θέτει η νέα ΚΥΑ είναι η προσκόμιση έγκυρης φορολογικής ενημερότητας, καθώς και οποιουδήποτε άλλου στοιχείου αποδεικνύει την υγιή οικονομική κατάσταση του υποψήφιου φορέα (π.χ ισολογισμοί κ.λπ.).
Μάλιστα, καίριας σημασίας για όλους τους ελαιοκομικούς φορείς αποτελεί η εδραίωση του τυποποιημένου ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά, που κατέχει μερίδιο μόλις 3%. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι ανταγωνίστριες ελαιοπαραγωγοί χώρες Ιταλία και Ισπανία οργανώνονται και κατακτούν διαρκώς νέα μερίδια στην παγκόσμια αγορά, ενώ την
ίδια ώρα η Ελλάδα αναζητά κανάλια διανομής για τη διείσδυση 150.000 τόννων.
Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζουν και την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης υγρών αποβλήτων, ιχνηλασιμότητας, καθώς τα ελαιοτριβεία, έτσι όπως λειτουργούν σήμερα, δεν μπορούν στην πλειονότητά τους να σηκώσουν το κόστος που απαιτείται και να εξελιχθούν, με αποτέλεσμα να πλήττεται η ποιότητα του προϊόντος.

Πηγή: Paseges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.