Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Ευρυζωνική συνεργασία δήμων της Νοτιοδυτικής Ελλάδας

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της Διαδημοτικής Εταιρείας Ευρυζωνικών Δικτύων μεταξύ δήμων της Νοτιοδυτικής Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων και της Ηπείρου -στους οποίους περιλαμβάνονται η Καλαμάτα και η Μεσσήνη- έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Πάτρα, με την υπογραφή του σχετικού μνημονίου από εκπροσώπους συνολικά 24 δήμων της Δυτικής Ελλάδας.

Το μνημόνιο αποτέλεσε την τελευταία πράξη της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων -στον οποίον ανήκει η πατρότητα της πρότασης- και στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από τους δήμους που θα αποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα της εταιρείας.
Ειδικότερα, στη Διαδημοτική Εταιρεία θα συμμετέχουν οι Δήμοι Αγρινίου, Αιγίου, Αμαλιάδας, Αργοστολίου, Αργους, Αρτας, Ζακυνθίων, Ηγουμενίτσας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Καλαμάτας, Κερκυραίων, Κορινθίων, Λευκάδας, Μεσσήνης, Ναυπάκτου, Ναυπλίου, Ξυλοκάστρου, Οινιάδων, Πατρέων, Πρέβεζας, Πύργου, Σικυωνίων, Σπάρτης και Τρίπολης: ένα γεωγραφικό τμήμα της χώρας μας με συνολικό πληθυσμό που φθάνει τους 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Θεμελιώδες αντικείμενο αυτής της εταιρείας θα είναι η διασύνδεση όλων των .......

επιμέρους μητροπολιτικών δικτύων σ’ ένα ενιαίο διαδημοτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με την πρόταση, στην εταιρεία -που θα έχει σκοπό τη διαχείριση, εκμετάλλευση, συντήρηση και επέκταση των ευρυζωνικών υποδομών- θα συμμετέχουν επιπλέον τα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα που διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία.
Οπως έγινε γνωστό, ο Δήμος Πατρέων προτίθεται να αναλάβει, κατά τη φάση σχεδιασμού, το συντονισμό των δράσεων που αφορούν τη συνεργασία των μελών που υπογράφουν το μνημόνιο, όπως επίσης και τη χρηματοδότηση της μελέτης βιωσιμότητας του εγχειρήματος.
Μεταξύ των εισηγητών στην εκδήλωση -στον πολυχώρο «Πολιτεία»- ήταν ο Μεσσήνιος πανεπιστημιακός Χρήστος Μπούρας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη βιωσιμότητας για τη Διαδημοτική Εταιρεία.
Εισηγητές ήταν ακόμα, ο δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος που μίλησε για τις ψηφιακές πόλεις της κεντρικής Ελλάδας.
Ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου Μανόλης Αλεξάκης που μετέφερε τις εμπειρίες από το διαδημοτικό δίκτυο συνεργασίας Δήμων Κρήτης σε θέματα πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά και από τη Διαδημοτική Εταιρεία Ευρυζωνικών δικτύων Κρήτης.
Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της ΚΕΔΚΕ Γιάννης Καλογήρου και Θεόδωρος Καρούνος, που ανέπτυξαν το θέμα «Βιώσιμα Ευρυζωνικά Δίκτυα, Παράγοντας Τοπικής Ανάπτυξης».
Είχε προηγηθεί ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, που ανέπτυξε την πρότασή του για τη Διαδημοτική Εταιρία Ευρυζωνικών Δικτύων Νοτιοδυτικής Ελλάδος.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.