Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Πάρκινγκ με “ξυστό” και μισό ευρώ την ώρα

Ομοφώνως η Δημαρχιακή Επιτροπή αποφάσισε χθες να εφαρμοστεί στην Καλαμάτα η ελεγχόμενη στάθμευση με ξυστές κάρτες, στα πάρκινγκ του Νέδοντα και στις οδούς Κεφάλα, Σιδηροδρομικού Σταθμού και στο τμήμα από την Κεφάλα έως την Κροντήρη (στο ύψος του ΟΤΕ).
Σημειώνεται ότι δε θα εφαρμοστεί ελεγχόμενη στάθμευση στην Αριστομένους και τη Φραντζή.
Η ελεγχόμενη στάθμευση θα εφαρμόζεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Επίσης, το Σάββατο από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Το τέλος στάθμευσης ορίστηκε στο 0,5 ευρώ ανά ώρα.
Αρα ένας εργαζόμενος η επιχειρηματίας που χρησιμοποιεί καθημερινά το ......

αυτοκίνητό του για να πάει στο κέντρο θα πληρώνει 5,5 ευρώ από κάθε μέρα Δευτέρα με Παρασκευή και άλλα 4 ευρώ το Σάββατο. Με άλλα λόγια, θα πληρώνει συνολικά την εβδομάδα 31,5 ευρώ και το μήνα... 126 ευρώ.
Σημειώνεται ότι σε αυτή την φάση εφαρμογής του μέτρου δεν θα εκδοθεί μηνιαία κάρτα στάθμευσης, και έτσι οι οδηγοί θα χρησιμοποιούν μόνο τις ξυστές κάρτες αξίας μισού, ενός και 2 ευρώ.
Στο νότιο πάρκινγκ και στο τμήμα της Νέδοντος, μεταξύ των οδών Κεφάλα και Ιατροπούλου, θα σταθμεύουν μόνο αυτοκίνητα των κατοίκων του κέντρου της Καλαμάτας.
Ο δήμος τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει μέσω ποιας διαδικασίας οι κάτοικοι του κέντρου θα αποκτήσουν την ειδική κάρτα που θα τους επιτρέπει να παρκάρουν στο νότιο πάρκινγκ και στη Νέδοντος.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Ο εκπρόσωπος τη μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι ο συνδυασμός είχε στο προεκλογικό πρόγραμμά του πρόταση για την ελεγχόμενη στάθμευση, ψήφισε την εισήγηση.
Είπε ότι η τιμολογιακή πολιτική πρέπει να αποτρέπει την πολύωρη στάθμευση, και για αυτό πρότεινε τις 2 πρώτες ώρες το τέλος στάθμευσης να είναι 0,5 ευρώ ανά ώρα και τις επόμενες ώρες 2 ευρώ ανά ώρα.
Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε επίσης ότι η Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να ελέγχει αυστηρά την εφαρμογή του μέτρου - διαφορετικά το μέτρο θα αποτύχει παταγωδώς.
Κατηγόρησε δε παράλληλα τη δημοτική αρχή ότι δεν δίνει εντολή στη Δημοτική Αστυνομία να ελέγξει το διπλοπαρκάρισμα.
Πρότεινε, τέλος, τα χρήματα που θα εισπράττονται να πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης.

Ο επικεφαλής της “Ανθρώπινης και Ομορφης Πόλης“ Βασίλης Κοσμόπουλος δήλωσε ότι η πρόταση της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι ουσιαστικά πρόταση διαχείρισης των πάρκινγκ του Νέδοντα.
Σημείωσε δε ότι το πρώτο 3ωρο στάθμευσης θα κοστίζει φθηνότερα από το εισιτήριο που πλήρωναν οι δημότες στην “Παντεχνική“ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο δήμος θα εισπράττει περισσότερα χρήματα από όσα εισέπραττε από την Παντεχνική“.
Τέλος, ο κ. Κοσμόπουλος είπε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί αν μπορεί να εκδοθεί μηναία κάρτα στάθμευσης για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στο κέντρο.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά και ότι αν διαπιστωθεί πως χρειάζεται να γίνουν τροποποιήσεις, θα γίνουν άμεσα.
Την εισήγηση για την ελεγχόμενη στάθμευση έκανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σπίνος.

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Ο κανονισμός εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης, που εγκρίθηκε από τη Δημαρχιακή Επιτροπή Καλαμάτας, προβλέπει συγκεκριμένα τα εξής:

Ζώνη Ελεγχόμενης Στάθμευσης

Ως περιοχή εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης έχουν καθοριστεί:
1. Οι χώροι στάθμευσης του Νέδοντα από την οδό Κεφάλα έως την οδό Κροντήρη και από τη Σταδίου έως τη Λεΐκων.
2. Επί της Νέδοντος, από την Κεφάλα έως την Κροντήρη, στην ανατολική πλευρά και στο αντίστοιχο παράλληλα τμήμα της οδού που διέρχεται μπροστά από την είσοδο - έξοδο του χώρου στάθμευσης του Νέδοντα (υπερυψωμένο τμήμα της Νέδοντος), στην ανατολική πλευρά.
3. Επί της Σιδηροδρομικού Σταθμού, από τη Φραντζή έως τη Γιατράκου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και από τη Γιατράκου έως την οδό Κροντήρη στη δυτική πλευρά.
Σημείωση: Τμήματα των πιο πάνω οδών που θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης οχημάτων ατόμων με ειδικές ανάγκες ή τροφοδοσίας ή για μηχανάκια κ.λ.π., εξαιρούνται.

Ημέρες - ώρες εφαρμογής

1. Η ελεγχόμενη στάθμευση θα εφαρμόζεται κατά τις ημέρες Δευτέρα ως και Παρασκευή κατά τις ώρες 08:00 έως 15:00 και 17:00 έως 21:00 και το Σάββατο από 08:00 έως 16:00.
2. Η ελεγχόμενη στάθμευση δε θα εφαρμόζεται κατά τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες.

Τέλη στάθμευσης

1. Το τέλος στάθμευσης ορίζεται σε πενήντα λεπτά (0,50) €
2. Το τέλος στάθμευσης θα καταβάλλεται με το σύστημα των ξυστών καρτών στάθμευσης ως εξής:
α) Κάρτες με τιμή 0,50 €
β) Κάρτες με τιμή 1€
γ) Κάρτες με τιμή 2 €

3. Οι κάρτες θα διατίθενται από το ΚΕΠ του Δήμου.

4. Οι κάρτες θα πωλούνται από περίπτερα και άλλα καταστήματα.
Η προμήθεια των καταστημάτων για την πώληση των καρτών στάθμευσης ορίζεται σε 10%.

Παραβάσεις

Παράβαση θεωρείται:

1. Στάθμευση χωρίς αγορά και εμφανή τοποθέτηση κάρτας.
2. Στάθμευση με αγορά και εμφανή τοποθέτηση κάρτας αλλά χωρίς διαγραφή (ξύσιμο) των στοιχείων.
3. Στάθμευση με αγορά κάρτας αλλά χωρίς εμφανή τοποθέτηση της για έλεγχο.
4. Στάθμευση μεγαλύτερης διάρκειας από το κόστος της κάρτας για πάνω από 5 λεπτά της ώρας.
5. Στάθμευση εκτός των ορίων της διαγραμμισμένης θέσης, καταλαμβάνοντας και δεύτερη.
6. Στάθμευση σε ειδικές θέσεις, μη πληρώντας τις συγκεκριμένες προδιαγραφές.
7. Στάθμευση κάθε άλλου είδους αυτοκινήτου εκτός από επιβατικά, μικρά αγροτικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα, άνω των 2 τόννων.

Καθορισμός προστίμου

Το πρόστιμο για μη πληρωμή του τέλους στάθμευσης ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Χρήση κατοίκων

Ο τομέας Α του πάρκινγκ (σ.σ. νότιο πάρκινγκ) και η οδός Νέδοντος (σ.σ. από Κεφάλα έως Ιατροπούλου) θα είναι για αποκλειστική χρήση των μόνιμων κατοίκων.
Θέσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες Στη χωροθέτηση των θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης, προσδιορίζονται θέσεις στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες ως εξής:
1. Στην ανατολική πλευρά της Νέδοντος μια θέση, μεταξύ των οδών Κεφάλα και Ιατροπούλου.
2. Στην ανατολική πλευρά της Σιδηροδρομικού Σταθμού δύο θέσεις, μεταξύ των οδών Μητροπέτροβα και Γιατράκου.
3. Στους χώρους στάθμευσης του Νέδοντα και συγκεκριμένα 1 θέση στο νότιο τμήμα (τομέας Α), 2 θέσεις στο κεντρικό τμήμα (τομέας Β, Γ) και 1 στο βόρειο τμήμα (τομέας Ε).
Τα οχήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να φέρουν το ειδικό σήμα προκειμένου να τύχουν του ευεργετήματος της δωρεάν στάθμευσης στις συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης.

Ειδικές θέσεις

1. α) Προσδιορίζονται στην Σιδ. Σταθμού στην δυτική πλευρά, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου 5 θέσεις στάσης για τροφοδοσία καταστημάτων, χρηματαποστολών και ΑμεΑ για τις ώρες λειτουργίας των τραπεζών.
Οι θέσεις αυτές σημαίνονται με πινακίδα Ρ-40 «Απαγορεύεται η στάθμευση και η στάση».
β) Επίσης 1 θέση στάσης μπροστά σε τράπεζες για την εξυπηρέτηση των χρηματαποστολών και για λόγους ασφαλείας γενικότερα και 1 θέση τροφοδοσίας καταστημάτων και γενικά για επιβίβαση/αποβίβαση πολιτών. Οι θέσεις αυτές σημαίνονται με πινακίδα Ρ-40 «Απαγορεύεται η στάθμευση και η στάση».
2. Παραμένουν όπως έχουν ορισθεί οι στάσεις των λεωφορείων του ΚΤΕΛ και σημαίνονται με πινακίδα Ρ-40 «Απαγορεύεται η στάθμευση και η στάση».
3. Για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων που προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτοκίνητα (ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων, συνεργεία, βαφεία αυτοκινήτων κ.λπ.) ή για την εξυπηρέτηση αποθηκευτικών χώρων στους οποίους εισέρχονται ή προσεγγίζουν αυτοκίνητα, μπορούν να δεσμεύονται θέσεις σταθμεύσεις για αποκλειστική χρήση, ακριβώς μπροστά από τα καταστήματα. Για τη δέσμευση των θέσεων αυτών απαιτείται σχετική απόφαση του δημάρχου, η οποία εκδίδεται μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής εξέτασης ενστάσεων - παρακολούθησης του έργου.

Δεν απαιτείται έκδοση απόφασης δημάρχου για εισόδους ιδιωτικών ή δημόσιας χρήσης γκαράζ καθώς και για εισόδους/εξόδους πρατηρίων βενζίνης.

Θέσεις δικύκλων
1. Επί της Σιδ. Σταθμού και επί της δυτικής πλευράς αυτής, από τη Φραντζή μέχρι την Ιατροπούλου, 24 θέσεις.
2. Επί της Σιδ. Σταθμού και επί της δυτικής πλευράς αυτής από την Αντωνοπούλου και μετά την θέση τροφοδοσίας - ΑμεΑ για τράπεζα, 15 θέσεις.
3. Επί των χώρων στάθμευσης του τμήματος Β και Γ (σ.σ. στο κεντρικό πάρκινγκ του Νέδοντα), 20 θέσεις.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.