Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Επιταγές στη … σαλαμούρα

Βόμβα που απειλεί να τινάξει την ελληνική οικονομία στον αέρα αποτελούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές συνολικής αξίας άνω των 300 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό που ξεπερνά το ελληνικό ΑΕΠ!
Η αγορά κινείται με επιταγές που πληρώνονται έως κι 11 μήνες μετά ή με καθυστέρηση πληρωμών προς προμηθευτές και πελάτες που ξεπερνούν τις 150 ημέρες. Μεταχρονολογημένες επιταγές άνω των 120 δισ. ευρώ καταλήγουν στις τράπεζες, για να πληρωθούν νωρίτερα, έναντι εγγυήσεων κι επιτοκίου περίπου 8%. Αν αυξηθούν οι ακάλυπτες, τότε μπορεί να προκληθεί ντόμινο επισφαλειών και πτωχεύσεων.

Πρόκειται για ένα είδος δανεισμού μεταξύ επιχειρήσεων, πελατών και προμηθευτών, που δεν ανακαλύφθηκε σήμερα.
Όμως, με την πτώση του τζίρου λόγω της κρίσης και το κλείσιμο της ........

στρόφιγγας του δανεισμού από τις τράπεζες, το φαινόμενο έχει ενισχυθεί. Και η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω, καθώς οι τράπεζες φοβούνται τις επισφάλειες και σήμερα αποφεύγουν τη χρηματοδότηση μεταχρονολογημένων επιταγών ή το κάνουν με δυσκολία και με φειδώ. Ορισμένες φορές δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές.
Εκτιμάται πως οι ημέρες απαιτήσεων από 131 ημέρες το 2007 για τις ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί σήμερα σε περισσότερες από 150 ημέρες.
Δηλαδή, ένας πελάτης αγοράζει εμπόρευμα από την επιχείρηση και αυτή πληρώνεται ύστερα από 5 μήνες.
Η επιχείρηση, για να ξεπεράσει αυτό το κενό στη ρευστότητα, πληρώνει με καθυστέρηση άλλων 5 μηνών τους προμηθευτές της κ.ο.κ.
Στους ενδιάμεσους κρίκους της αλυσίδας βασικό ρόλο παίζουν οι μεταχρονολογημένες επιταγές και άλλα αξιόγραφα, όπως γραμμάτια κ.λπ.

Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί ως εξής: Μία επιχείρηση συγκεντρώνει τις επιταγές από διάφορους πελάτες, εκδόσεως διαφόρων τραπεζών. Τις καταθέτει στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεται.
Η τράπεζα τις κρατά ως εγγύηση μέχρι την ημερομηνία πληρωμής και δίνει στην επιχείρηση το 80% της αξίας με επιτόκιο 7 - 8%. Λόγω της κρίσης και του φόβου των επισφαλειών η χρηματοδότηση αυτή γίνεται τώρα πιο δύσκολα.
Πριν από την κρίση οι τράπεζες δέχονταν επιταγές με πληρωμή έως κι 11 μήνες μετά, ενώ τώρα μέχρι 6 με 9 μήνες. Πριν από την κρίση πλήρωναν το 90% της αξίας, ενώ τώρα το 80%. Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις δεν δέχονται καθόλου επιταγές για χρηματοδότηση.
Μόλις πληρωθεί η τράπεζα από τις επιταγές, καταβάλλει στην επιχείρηση το υπόλοιπο 20%, που της παρακράτησε στην αρχή.
Αν υπήρξε κάποια ακάλυπτη επιταγή, αφαιρείται από το υπόλοιπο 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.