Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Μόνο Standard Definition κανάλια ως την 2η Ψηφιακή Μετάβαση!

Το φάσμα δεν φθάνει.

Η δήλωση γίνεται πλέον ανοιχτά από τους εκπροσώπους των παρόχων δικτύου ενόψει των ετοιμασιών για τη 2η Ψηφιακή Μετάβαση, αλλά και ως απάντηση στο ερώτημα γιατί ένα χρόνο μετά τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών δεν υπάρχει εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια. Η υποχρέωση για την ταυτόχρονη εκπομπή των τηλεοπτικών σημάτων σε SD και HD σύμφωνα με το νόμο της .....

τηλεοπτικής αδειοδότησης (4339/2015) δεν μπορεί να ισχύσει με την ισχύουσα τεχνολογία DVB-T, γιατί απλά δεν επαρκεί το φάσμα για την παράλληλη εκπομπή όλων των τηλεοπτικών προγραμμάτων που λειτουργούν.
Ούτε για την ΕΡΤ, ούτε για τη Digea.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο ιδιώτης πάροχος δικτύου κατέθεσε αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να γίνει σχετική τροποποίηση στο νόμο. Το αίτημα είναι απλό, να εκπέμπει ο πάροχος δικτύου στα 4 multiplex που διαθέτει μόνο standard definition προγράμματα, μέχρι τουλάχιστον να εκδοθούν οι κανονιστικές πράξεις για το πέρασμα στο DVB-T2 που θα αυξήσει τη χωρητικότητα.

Και πάλι δεν θα υπάρχει επαρκής χώρος όμως για την ταυτόχρονη μετάδοση σε SD και HD. Κι αυτό γιατί παράλληλα θα πρέπει να αρχίσει η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση, κατά την οποία η ελεύθερη τηλεόραση θα απωλέσει το φάσμα των 700MHz. Άρα με το νέο τρόπο κωδικοποίησης απλώς θα χωρέσουν τα υφιστάμενα τηλεοπτικά προγράμματα σε μικρότερο φάσμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο αίτημα της Digea συναινεί και ο κρατικός πάροχος δικτύου.

Η ΕΡΤ αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, καθώς στους δυο πολυπλέκτες που έχει, δεν χωράνε τα 5 τηλεοπτικά της προγράμματα για ταυτόχρονη μετάδοση σε standard και high definition.

ΣΧΟΛΙΟ Φιλιατρά News
Aυτό σημαίνει πως θα κάνουμε πολύ καιρό ακόμα να δούμε σε HD τα κανάλια.
Τυχεροί είναι όσοι μπορούν να λάβουν τα κανάλια Υψηλής ευκρίνειας από τα λίγα κέντρα Εκπομπής που υπάρχουν.
Στην δική μας περιοχή, το μοναδικό κέντρο από το οποίο εκπέμπονται τα κανάλια και σε High Definitin είναι από το Πεταλίδι (Λυκόδημο). Ομως.....
Το κέντρο εκπομπής του Πεταλιδίου Μεσσηνίας (Καλαμάτα) Επισήμως ΔΕΝ καλύπτει την περιοχή των Φιλιατρών. Επίσημα δηλαδή είμαστε ΕΚΤΟΣ ΚΑΛΥΨΗΣ.
Ωστόσο υπάρχουν σημεία εντός Φιλιατρών όπου μπορεί να γίνει λήψη από αυτό το κέντρο εκπομπής. Χρειάζεται στροφή της κεραίας και να βλέπει στους Γαργαλιάνους.
Δεν είναι εγγυημένο ότι θα πιάσετε καθότι είναι λίγα τα σημεία των Φιλιατρών που έχουν φουλ σήμα.

Οι συχνότητες από το Πεταλίδι είναι εδώ

Για παράδειγμα στην περιοχή της Παναγίας (Φιλιατρά) είναι εφικτή η λήψη από το Πεταλίδι αρκεί η κεραία βλέπει Γαργαλιάνους.
Δείτε ενα δειγμα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.