Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων μαγειρεύει η κυβέρνηση

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων με διαδικασίες εξπρές ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, με την αντιπολίτευση να σφυρίζει αδιάφορα.

Ρύθμιση που επιτρέπει τη συγχώνευση ή και την και κατάργηση ......

διασυνδεόμενων νοσοκομείων με συνοπτικές διαδικασίες περιέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις». Την ίδια ώρα νοσοκομειακά ιδρύματα μόλις και μετά βίας καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 124 του νομοσχεδίου προβλέπεται: «Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4052/12 (Α 41) όπως αντικαταστάθηκε με την υποπαράγραφο ΙΖ3 της παρ. ΙΖ του άρθρου πρώτου του ν. 4254/14 (Α΄ 85) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Οι εν λόγω οργανικές μονάδες (αποκεντρωμένες/ έδρα) είναι δυνατόν να μετατρέπονται, να συγχωνεύονται ή να καταργούνται με τους οργανισμούς των Νοσοκομείων».

Ταυτόχρονα στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ξεπερνιέται ο περιορισμός που έθετε σχετική απόφαση του ΝΣΚ και πλέον είναι δυνατόν οι «οργανικές μονάδες που προέκυψαν κατά την εφαρμογή των ανωτέρω θα πρέπει να μπορούν να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας κατά την τροποποίηση του οργανισμού του ενιαίου ΝΠΔΔ και να μπορούν να καταργηθούν/μετατραπούν όπως οποιαδήποτε μονάδα του νοσοκομείου», όπως αναφέρεται.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με μία υπουργική απόφαση που απαιτείται για την τροποποίηση ή έκδοση ενός νέου οργανισμού, θα είναι δυνατόν να μετατρέπονται, να συγχωνεύονται, ακόμα και να καταργούνται διασυνδεόμενα νοσοκομεία.

Η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες στη Βουλή, αλλά ερωτηματικά προκαλεί η σιωπή της αντιπολίτευσης γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Σημειωτέον ότι από το εν λόγω πολυνομοσχέδιο, το οποίο συζητείται τουλάχιστον εδώ και εννέα ημέρες, ο Τύπος έχει αναδείξει μόνο κάποιες πλευρές του, που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση ανάπτυξης και λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών και με την εποπτευόμενη χρήση ναρκωτικών και την αντικατάσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ από άλλον οργανισμό.

Μόλις προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, αλλά για τις επικείμενες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν είπε κουβέντα.

Δείτε το νομοσχέδιο

Αναγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.