Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Με 3,90 ευρώ πουλήθηκε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, μετά τις 15 Γενάρη η όποια αύξηση

Παγιωμένη μοιάζει η κατάσταση σε σχέση με τις τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην χώρα μας. Η Λακωνία που έχει χαμηλές οξύτητες πιάνει .....

τιμές πέριξ των 4 ευρώ το κιλό, ενώ η Κρήτη παίζει στα 3 ευρώ, όπως και η πλειοψηφία των υπόλοιπων περιοχών της χώρας. Βέβαια, όπου οι ποιότητες δεν είναι καλές παρατηρούνται και πιο χαμηλές τιμές. Στην Ιταλία οι τιμές για τα αντίστοιχα με τα δικά μας καλά έξτρα παρθένα πιάνουν και 5 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας έκλεισε την Παρασκευή (7/12) μια ακόμα συμφωνία για την πώληση δυο βυτίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στην τιμή των 3,90 ευρώ το κιλό. Οι οξύτητες της συγκεκριμένης παρτίδας μάλιστα ήταν πολύ χάμηλες (0,3), με τους ανθρώπους της οργάνωσης να κάνουν λόγο για «ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στην Ελλαδα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας έχει πουλήσει, στις 22 Νοεμβρίου, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προς 4,10 ευρώ το κιλό. Όπως μας ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Παναγιώτης Μπατσάκης «τα καλά ελαιόλαδα είναι πολύ λίγα πανελλαδικά. Ως εκ τούτου εκτιμώ ότι θα διατηρηθεί η τιμή τους το επόμενο διάστημα σε αυτά τουλάχιστον τα επίπεδα και σε καμιά περίπτωση δεν θα πέσει. Τυχόν ανοδικές τάσεις θα υπάρξουν, αν υπάρξουν, θεωρώ, μετά τις 15 Ιανουαρίου, αφού μέσα στις γιορτές τα πράγματα παγώνουν. Εμείς ως συνεταιρισμός βγάλαμε 925 τόνους ελαιόλαδο, εκ των οποίων μόνον οι 6 είναι βιομηχανικό. Βέβαια, πρέπει να πω ότι οι τιμές στην Ιταλία, για τα αντίστοιχα κάλα με τα δικά μας έξτρα παρθένα αγοράζονται σε τιμές 5 ευρώ το κιλό». Ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων έχει ολοκληρώσει την ελαιοποίηση, ωστόσο σε άλλες περιοχές του νομού, αυτή προχωρά.

Σύμφωνα εξάλλου με όσα μας δήλωσε προ ημερών ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων, κ. Τάκης Ντανάκας «οι τιμές όσον αφορά στο νομό Λακωνίας κυμαίνονται για το προϊόν Αθηνοελιάς-Κορωνέικης στα επίπεδα των 3,90-4,10 ευρώ το κιλό και μέχρι 0,37 οξύτητες».

Μένοντας στην Πελοπόννησο, με τιμές έως 3 ευρώ το κιλό αγοράζεται το ελαιόλαδο έως 0,5 οξύτητα στην Κορινθία, 3,80 εξασφάλισε ο ΑΣ Θερμασία Δήμητρα στην Ερμιονίδα, ενώ πιο βόρεια, στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, η τιμή έχει σταθεροποιηθεί στα 3 ευρώ το κιλό. Ίδια περίπου είναι η κατάσταση και στην Κρήτη, όπου οι τιμές κινούνται για το ποιοτικό προϊόν, όχι πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό. Το θετικό βέβαια είναι ότι όσο προχωρά η ελαιοποίηση, οι οξύτητες μειώνονται.

Τραγική εν τω μεταξύ μοιάζει η χρονιά στη Λέσβο, μια περιοχή με μεγάλη παράδοση στην ελαιοκομία, καθώς εκτός από κάποιες ελάχιστες ποσότητες που ίσως παρήχθησαν στα νότια τμήματά της, το νησί δεν έχει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Για την ομολογουμένως δύσκολη αυτή κατάσταση, μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο διαχειριστής του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στύψης, κ. Στρατής Σλουμάτης.

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Στρατής Σλουμάτης, διαχειριστής του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στύψης, που ιδρύθηκε το 1925 και είναι σήμερα ο μόνος συνεταιριστικός πυλώνας, που τυποποιεί ελαιόλαδο στο νησί, «η κατάσταση φέτος είναι δραματική, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ξηρασίας. Τα φαινόμενα αυτά, έφεραν έξαρση του δάκου και των μυκητολογικών ασθενειών, όπου σε συνδυασμό με την έλλειψη ψεκασμών, κατέστρεψαν ή υποβάθμισαν εντελώς τον εναπομείναντα, στα δέντρα, ελαιόκαρπο.

Ως εκ τούτου, τα ελαιόλαδα που παράγονται φέτος στο νησί μας έχουν οξύτητες άνω του 0,9 και συνεπώς δεν υπάρχει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ίσως κάποιες ελάχιστες ποσότητες να υπάρχουν στα νότια τμήματα του νησιού».

Φέτος ο Συνεταιρισμός Στύψης αγοράζει ελαιόλαδο από τους παραγωγούς σε τιμές από 2,50 έως 2,70 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές αυτές παίζουν και γενικά στο νησί, χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.