Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ – ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Ξεκίνησε χθές και ολοκληρώνεται την Τρίτη η πληρωμή σε περίπου 35.000 δικαιούχους στην Μεσσηνία του 70% της Βασικής Ενίσχυσης, δηλαδή περίπου το 35% - 45% του συνόλου της Επιδότησης που δικαιούνται οι παραγωγοί από τον πρώτο πυλώνα αυτόν των Άμεσων ενισχύσεων. Το υπόλοιπο 30% της Βασικής .....

Ενίσχυσης μαζί με την ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον (πρασίνισμα) θα καταβληθούν στην εξόφληση του Δεκεμβρίου οπού τότε θα καταβληθεί και σε όσους είναι δικαιούχοι και η εξισωτική αποζημίωση καθώς και η ενίσχυση γεωργού μικρής ηλικίας.

Δυστυχώς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Μεσσηνίας πρώτοι από όλους το 2017 είχαμε εκφράσει δημόσια τους φόβους μας όταν και αναρτήθηκαν οι προς κύρωση Δασικοί χάρτες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ότι η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε απώλεια επιδοτήσεων τόσο από τις άμεσες ενισχύσεις όσο και από τον Πυλώνα ΙΙ που σχετίζεται με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (βιολογικά, νέοι αγρότες), ένα χρόνο μετά οι εξελίξεις δυστυχώς μας επιβεβαίωσαν μιας και όσοι παραγωγοί δεν προέβησαν σε διαδικασίες στα οικεία Δασαρχεία αλλά ακόμα και όσοι προέβησαν σε εξαγορές που δεν πρόλαβαν να καταχωρηθούν ή να εξεταστούν εξαιρέθηκαν της πληρωμής μερικώς ή εν όλω. Άρα έχουμε και επίσημα δυστυχώς τα πρώτα χαμένα χρήματα εξαιτίας του πρόχειρου δυστυχώς τρόπου με τον οποίο εφαρμόστηκε η διαδικασία κατάρτισης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών. Παράλληλα έχουμε και την πρωτοφανή διάκριση των παραγωγών σε πολίτες δυο κατηγοριών μιας και έχουμε αυτούς που τα αγροτεμάχια τους βρίσκονται σε περιοχές όπως ο Νομός μας που έχει μερικώς κυρωμένους δασικούς χάρτες και θα υποστούν περικοπές και αυτούς που διαμένουν σε Νομούς που υπάρχουν μόνο ανηρτημένοι δασικοί χάρτες ή αυτούς που οι εκτάσεις τους ανήκουν σε Νομούς που δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες και δεν θα υποστούν περικοπές.

Επιπροσθέτως μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όσους δυστυχώς έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ή τα Ασφαλιστικά ταμεία ή τις Τράπεζες μιας και οι λογαριασμοί τους ήταν δεσμευμένοι, όποτε ενώ η επιδότηση κατατέθηκε, δεσμεύθηκε εκ των υστέρων. Την στιγμή που οι παραγωγοί βιώνουν το αυξημένο καλλιεργητικό κόστος, την έλλειψη κινήτρων (πχ μειωμένο ρεύμα ή πετρέλαιο), το αυξημένο κόστος ζωής ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, τις αντιξοότητες και την αβεβαιότητα των φυσικών φαινομένων (δάκος, ασθένειες, κυκλώνες) με την μειωμένη παραγωγή και τις καθυστερήσεις και αδικίες στην καταβολή των αποζημιώσεων τους, τις υψηλές ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις χάνουν και την πρόσβαση και σε κονδύλια που προορίζονται ακριβώς στο να αντισταθμίσουν τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις και αβεβαιότητες. Απαιτούμε άμεσα να θεσπιστεί τουλάχιστον ένας ακατάσχετος λογαριασμός με κριτήρια, όχι για να προστατευτούν οι τυχόν μπαταχτσήδες αλλά να προστατευτούν όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και είναι αρκετοί τα τελευταία χρόνια.

Ως εκ τούτου την ύστατη αυτή ώρα απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς όπως σταθούν αρωγοί στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας που βάλλεται με όλες τις πολιτικές των τελευταίων ετών, έρμαιο μικροπολιτικών συγκρούσεων και επιτέλους ας αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την θωράκιση του και την διασφάλιση και του τελευταίου ευρώ που σχετίζεται με τον αγροτικό τομέα, εκτός πια και αν ονειρεύονται τον ήδη χειμαζόμενο Έλληνα αγρότη ως παρία και την ελληνική ύπαιθρο παραδομένη και προδομένη δίνοντας της το τελειωτικό χτύπημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.