Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ο Homo Kakomirus της Μεταπολίτευσης…

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα έχει τον πανηγυρικό χαρακτήρα που ήθελε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η τραγωδία στο Μάτι δεν αφήνει πια κανένα περιθώριο.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε καλοκαιρινές φιέστες για την «καθαρή έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια. Αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων (έστω μονομερώς) και πλήθος δικαστικών διώξεων εις βάρος της «δεξιάς διαπλοκής». Η προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης ωστόσο μοιάζει με ανέκδοτο. Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δυστυχώς, δεν ......

αγοράζουν από εκεί που αγοράζει ο κ. Τσακαλώτος. Το κρίσιμο σημείο ήταν οι συντάξεις. Εάν αποσπούσαν από την ΕΕ μια έστω αναστολή του μέτρου, θα είχαμε τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019. Διαφορετικά, θα πηγαίναμε στις κάλπες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018. Τώρα όμως όλα αυτά ανατρέπονται.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαχειρίστηκε τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, με έναν άθλιο τρόπο κι αυτό το πληρώνει ήδη πολιτικά. Η κάτω των περιστάσεων λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και η έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών μεταξύ τους, τόσο κατά την κρίσιμη ώρα της φονικής πυρκαγιάς, όσο και των δύσκολων ωρών που ακολούθησαν, σόκαραν και θύμωσαν τους Έλληνες. Τα όσα επακολούθησαν με τις δηλώσεις των υπουργών που προσπάθησαν να εμφανίσουν ότι όλα έγιναν καλώς, εξόργισε ακόμη και τους υποστηριχτές τους. Το αποκορύφωμα της υπερφίαλης και αλαζονικής αυτοκριτικής των συμμετεχόντων στην συνέντευξη τύπου, αποσκοπούσε αποκλειστικά στην αποποίηση των ευθυνών τους. Παρακμιακοί μέσα στην αδυναμία, την δειλία παραδοχής των λαθών και των ευθυνών, μέσα στην θρασύτητα με την οποία ενοχοποιούσαν τους ίδιους του νεκρούς. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατηθήκαν, ούτε ο απαιτούμενος σεβασμός απέναντι στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδείχτηκε ανίκανη να διαχειριστεί κρίσιμες εθνικές υποθέσεις προς όφελος του πολίτη και να διοικήσει με ορθολογικό τρόπο την κρατική μηχανή. Η επιστροφή στην πραγματικότητα είναι συνήθως επώδυνη και τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από οργή και αγανάκτηση από το σύνολο των πολιτών.

Σε αυτό το σημείο βρίσκεται αυτή την στιγμή η σχέση της συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον ελληνικό λαό. Η τελευταία προσπάθεια τους αυτή τη στιγμή, είναι να κερδηθεί λίγος ακόμη πολιτικός χρόνος. Όχι ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στο ενδιάμεσο. Αλλά σε αυτή τη φάση, οι φιέστες μπορεί να εξαϋλώσουν και τα τελευταία ίχνη του πολιτικού κεφαλαίου που τυχόν βρίσκονται ακόμη στα αποθέματα της πιο ιδεοληπτικής, ανερμάτιστης και εθνικά επικίνδυνης κυβέρνησης που είχε ποτέ ο τόπος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αποφάσισε μετά από δύο εβδομάδες κοινωνικής κατακραυγής να «παραιτήσει» έναν υπουργό, δύο αρχηγούς σωμάτων ασφαλείας και έναν Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν και άλλοι που εμπλέκονται στην τραγωδία στο Μάτι αλλά προς στιγμήν, οι εντυπώσεις περιορίζονται σε αυτούς. Ο ανασχηματισμός είναι η απέλπιδα προσπάθεια να αντιστραφεί το βαρύ κλίμα και ίσως η μοναδική αντίδραση που μπορεί να βρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εκείνο που δεν μπορεί να κάνει σίγουρα, είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το σενάριο ενός γρήγορου εκλογικού αιφνιδιασμού, φαίνεται ότι έχει πλέον καεί. Το Μέγαρο Μαξίμου των άλλοτε πολλών επιλογών, βρίσκεται για πρώτη φορά ίσως εγκλωβισμένο σε μία δίνη προβλημάτων που δεν φαίνονται να έχουν εύκολη λύση. Το αντίθετο μάλιστα. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση. Με εκλογές στο άμεσο μέλλον η ήττα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη. Με μία μετατόπιση του χρόνου των εκλογών κατά μερικούς μήνες, η συντριβή τους απειλεί. Ένας ανασχηματισμός, θα τους δώσει λίγο ακόμη πολιτικό χρόνο.

Το σίγουρο είναι ότι ο κύκλος έκλεισε για αυτή την απίθανη κυβέρνηση αλαζόνων και κυνικών της εξουσίας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν διαθέτει ούτε ώριμη ηγεσία, ούτε ικανό στελεχιακό δυναμικό. Η αναξιοκρατία και η επιβολή των μετρίων έχει δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο ανθρώπου, ο οποίος όχι μόνο αποποιείται όλες τις ευθύνες του, αλλά ταυτόχρονα επιζητεί αξιώματα κοινωνικής καταξίωσης. Είναι ο Homo Kakomirus !!!

Δρ Παναγιώτης Ευαγγ. Τζαβάρας
Μέλος Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ΝΔ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.