Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Παρέμβαση Άγγελου Χρονά για κατάσταση με ασθενοφόρα στη Μεσσηνία

Η Κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ αποδεικνύονται ανεπαρκείς

Επικίνδυνη, επιεικώς χαρακτηριζόμενη, για να μην πούμε εγκληματική, μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την κατάσταση με τα ασθενοφόρα και στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Μία περιοχή που αυτόν τον καιρό είναι πλημμυρισμένη από επισκέπτες και οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Δημοσιεύματα του τοπικού τύπου μεταφέρουν την εικόνα που επικρατεί, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, ως γιατρός και ως μέλος του ......

Τομέα Υγείας της ΝΔ, σε επαφές μου με κατοίκους, κυρίως των περιοχών της Δυτικής Μάνης, της Πυλίας και της Τριφυλίας , διαπιστώνω τις δυσκολίες που υπάρχουν για την διακομιδή των ασθενών.

Ασθενοφόρα δεν υπάρχουν αλλά και κάποια από αυτά που υπάρχουν , όπως αυτό στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Μάνης, δεν είναι ικανά να μετακινηθούν λόγω βλάβης.

Τα περιστατικά καλύπτονται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, με ασθενοφόρα από την Καλαμάτα ή από εθελοντικές ομάδες, όπως η ΓΑΙΑ.

Μία τουριστική περιοχή, όπως η Μεσσηνία, έχει αφεθεί από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και κατ’ επέκταση την Κυβέρνηση, που έχει την όλη αρμοδιότητα για τα ασθενοφόρα, στην τύχη της και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύεται και εδώ ανεπαρκής και αδιάφορη.

Κάθε Καλοκαίρι υπάρχουν τα ίδια προβλήματα και παρά τις όποιες αναφορές έχουν γίνει από πολλές πλευρές και τις όποιες επισημάνσεις, το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την κάλυψη του στόλου του ΕΚΑΒ με νέα ασθενοφόρα.

Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους, όταν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τα 620 ασθενοφόρα που υπάρχουν πανελλαδικά τα 130 βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών.

Οι ασθενείς ελπίζουν μόνο στην καλή τύχη και στο Θεό για την μεταφορά τους στο νοσοκομείο ή σε κάποιο Κέντρο Υγείας. Οι οδηγίες που δίνονται πλέον από τους υπεύθυνους είναι η μεταφορά να γίνεται με ιδιωτικό όχημα και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, σε δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ζωή του ασθενούς.

Και στις περιπτώσεις που δίνονται κάποιες λύσεις αυτές είναι ημίμετρα και δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες ούτε αντιμετωπίζουν ριζικά το θέμα.

Οφείλει λοιπόν το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ να μην κωφεύουν αλλά να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανάγκες της περιοχής και να σεβαστούν την ανθρώπινη ζωή.

Οφείλουν να λύσουν πάραυτα και ουσιαστικά το πρόβλημα που έχει ανακύψει και στη Μεσσηνία αλλά και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου με την έλλειψη ασθενοφόρων.


Άγγελος Χρονάς

Γενικός Χειρουργός
Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Γ.Ν.Α ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Μέλος Τομέα Υγείας και μέλος Μητρώου Στελεχών ΝΔ
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας στην ΠΕ Μεσσηνίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.