Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018

Μειώνονται τα ισπανικά αποθέματα ελαιολάδου, τραβάνε πάνω οι τιμές σε Ιταλία, Ελλάδα και Τυνησία

Αύξηση παρουσίασαν οι τιμές ελαιολάδου στην Ισπανία στα τέλη Ιουνίου του 2018, μετά από αρκετούς μήνες που είχαν πτωτική πορεία. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έφτασε στα 2,72 ευρώ το κιλό (από 2,61 που ήταν αρχές Ιουνίου).
Αυτό συμβαίνει ......

παρά τις αγορές ελαιολάδου από το εξωτερικό που έκαναν κατά το ίδιο διάστημα οι Ισπανοί μεταποιητές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA) της Ισπανίας εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση της ερχόμενης παραγωγής σε Ελλάδα και Ιταλία (2018/2019). Ακόμη αναφέρει ότι τον Ιούνιο υπήρξε ένας καλός ρυθμός απορρόφησης των ισπανικών αποθεμάτων, αφού τα ελαιοτριβεία πούλησαν 122.000 τόνους, που είναι μια αρκετά καλή ποσότητα για την εποχή.

Τα αποθέματα της Ισπανίας, στις 30 Ιουνίου 2018, έφταναν στους 489.951 τόνους, από τους οποίους οι 202.584 τόνοι είναι στα ελαιοτριβεία στη Jaén. Η καλή εικόνα της ισπανικής αγοράς ελαιολάδου τραβά προς τα πάνω τις τιμές σε Ιταλία και Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, οι τιμές στην Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ανοδικές τάσεις, φτάνοντας στα 4,21 ευρώ / κιλό στο τέλος του Ιουνίου.

Για τις τιμές στην Ελλάδα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου αναφέρει ότι από τα μέσα Ιουνίου βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από τα 2,58 ευρώ / κιλό. Την ανοδική πορεία δείχνουν και οι τιμές που έπιασαν οι πρόσφατες δημοπρασίες στην χώρα μας.

Στα 3,10 έφτασε η τιμή του ελαιολάδου σε δημοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Ηρακλείου στην Κρήτη και στα 3,11 ευρώ το κιλό έφτασε η τιμή του διαγωνισμού που προκήρυξε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τρικόρφου Μεσσηνίας. Σταθερά κινείται πάνω από 3,10 ευρώ στη Λακωνία και σύμφωνα με εκτιμήσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ο.Π. Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, το επόμενο δίμηνο η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμη υψηλότερα (3,20 μέχρι και 3,30).

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι η τιμή παραγωγού στην Τυνησία, από τα τέλη Ιουνίου, ξεπερνά τα 3,43 ευρώ το κιλό, που είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με την ελληνική, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Με αυτές τις τιμές είναι δύσκολο να αγοράσουν οι Ισπανοί μεταποιητές.

Αγροτύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.