Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

Στα 3,10 η τιμή του ελαιολάδου στo Ηράκλειο – Αποθηκευμένο το λάδι στη Σητεία

Σε απόγνωση οι αγρότες της Σητείας

Τιμή-ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής, σε επίπεδο Κρήτης, κατάφερε να εξασφαλίσει μέσω του σχετικού διαγωνισμού πώλησης που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες και ολοκλήρωσε την .....

Παρασκευή 6 Ιουλίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου Ηρακλείου.
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Εμπάρου κ. Γιώργος Περογιαννάκης «είχαμε βγάλει προς πώληση συνολική ποσότητα 125 τόνων ελαιολάδου οξύτητας <0,2 και καταφέραμε να δώσουμε τη μισή ποσότητα. Πρόκειται για μια πολύ καλή τιμή για τα δεδομένα της εποχής».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αγοραστής είναι Κρητική τυποποιητική εταιρεία που έσπευσε να κάνει το deal, για να καλύψει τις ανάγκες της.

Ο κ. Περογιαννάκης εκτιμά ότι υπάρχουν κι άλλες προοπτικές για το ελαιόλαδο και την τιμή του, η οποία κατέγραψε «κοιλιά», τους προηγούμενους μήνες, αλλά ανακάμπτει και πάλι, δεδομένων και των προβλέψεων μειωμένης σοδειάς, τουλάχιστον σε επίπεδο Κρήτης, όσον αφορά στη νέα σεζόν.

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι αγρότες στη Σητεία
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Σητείας, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ «το λάδι της προηγούμενης χρονιάς παραμένει απούλητο και με μηδενική προοπτική παραγωγής την επόμενη χρονιά». Την ίδια ώρα καλούν σε κινητοποιήσεις.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν:

«Είμαστε αντιμέτωποι με τον αγώνα της επιβίωσης, ενώ καλούμαστε να πληρώσουμε αυξημένα ασφάλιστρα ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρους, δάνεια, χωρίς να έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Οι αγρότες είναι θύματα της πολιτικής της λεγόμενης “ελεύθερης αγοράς”, της κυβέρνησης, της Ε.Ε (Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που αφήνει ασύδοτους τους μεγαλοκαρχαρίες – μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα του μεγαλύτερου κέρδους να παίζουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των παραγωγών. Δεν δίστασαν να κάνουν εισαγωγή λαδιού από την Τυνησία, ενώ το δικό μας είναι στις δεξαμενές απούλητο, για να εκβιάσουν χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.

Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε των μνημονίων που με βαρείς φόρους , φαρμακερά ασφάλιστρα στον ΟΓΑ, ακριβά γεωργικά εφόδια, αλλά με χαμηλές στα παραγόμενα προϊόντα μας δεν μας αφήνουν να ζήσουμε στον τόπο μας. Μας σπρώχνουν να εγκαταλείψουμε τη γη μας για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΖΗΤΑΜΕ
1. Κατώτατη εγγυημένη τιμή 3,60 ευρώ ανά κιλό λαδιού, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας,
Να σταματήσει η πολιτική της “ελεύθερης αγοράς” της Ε .Ε. που είναι ελεύθερη μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Να απαγορευτεί η εισαγωγή ελαιολάδου και άλλων προϊόντων που παράγονται με επάρκεια στην Ελλάδα.
2. Αποζημίωση από ΕΛΓΑ, που τον χρυσοπληρώνουμε της καταστροφής της παραγωγής μας που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και την Αφρικανική σκόνη την περίοδο καρπόδεσης. Να αλλάξει ο νόμος για τις αποζημιώσεις και να συμπεριλάβει τις υψηλές θερμοκρασίες, την Αφρικανική σκόνη την περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης και την παρατεταμένη ανομβρία.
3. Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα και νερό
4. Καμιά κατάσχεση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού. Καμιά κατάσχεση λογαριασμού κάτω των 5οοο ευρώ
5. Αφορολόγητο στα 12000 ευρώ με προσαύξηση 3000 ευρώ για κάθε παιδί.
6. Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρουγκαλου. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ
7. Να μην ισχύσουν οι περικοπές επιδοτήσεων που προβλέπονται από την ΚΑΠ 2014-2020.
Αγρότες Αγρότισσες

Ο αγώνας για την επιβίωση μας βρίσκεται στα χέρια μας.
Κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Εχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στη γη μας

Σας καλούμε
Σε συσκέψεις το επόμενο διάστημα για συζήτηση πάνω στα αιτήματα μας και τον συντονισμό κινητοποιήσεων».

Πηγές agrotypos.gr | goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.