Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Διαφωνία της ΔΕ Φιλιατρών για την απόφαση Ιερέων των Φιλιατρών να σταματήσει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην Θάλασσα ανήμερα των Θεοφανείων.

Για την ενημέρωση των πολιτών γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

Με Απόφαση των Ιερέων της Πόλεως των Φιλιατρών, η οποία κοινοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Δ.Κ. Φιλιατρών παύει η ......

κατάδυση του Τιμίου Σταυρού την ημέρα των Θεοφανείων εντός των υδάτων της θάλασσας, με εναλλαγή ανά έτος, στους οικισμούς Αγρίλη, Λιμενάρι και Αγία Κυριακή, όπως τα τελευταία χρόνια συνηθιζόταν με την ακόλουθη αιτιολόγηση:

«πρώτον διότι η πόλις δεν είναι παραθαλάσσια, δεύτερον η διπλή κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού θεωρείται πλεονασμός, τρίτον διότι η κατάδυσις του Σταυρού εις την θάλασσαν απετέλεσε καινοτομία των τελευταίων ετών και όχι έθιμον και τέλος διότι τα πάντα ευσχημόνως και κατά την τάξιν θα πρέπει να επιτελούνται».

Η Απόφαση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, το οποίο εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σε Συνεδρίαση του στις 24/11/2017, με τη λήψη της 54/2017 Αποφάσεως.

Απόσπασμα της Αποφάσεως του Συμβουλίου της Δ.Κ. Φιλιατρών αναφέρει:

«Η Απόφαση αυτή δεν είναι σύμφωνη με την επιθυμία των πολιτών μας, οι οποίοι χαίρονται τον Αγιασμό των υδάτων της θαλάσσης και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και στα τρία επίνεια της πόλης των Φιλιατρών, που έχουν μονίμους κατοίκους.
Οι κάτοικοι αυτοί έρχονται για εκκλησιασμό στα Φιλιατρά και είναι γι αυτούς μεγάλη τιμή η υποδοχή και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Συγχρόνως πολλοί είναι οι επισκέπτες που παρακολουθούν ευλαβικά την τελετή.
Τα έθιμα καθιερώνονται με την επαναλαμβανόμενη τήρησή τους στο χρόνο και την αποδοχή τους στον κόσμο.
Τούτο λοιπόν συμβαίνει στους τρεις μεγάλους παραθαλάσσιους οικισμούς των Φιλιατρών – Αγρίλη, Αγία Κυριακή, Λιμενάρι – τα τελευταία χρόνια με μεγάλη αποδοχή όχι μόνο από τους κατοίκους, αλλά και από τους πολίτες των Φιλιατρών και της ευρύτερης περιοχής.»


Τέλος το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας καλεί το Συμβούλιο των Ιερέων της Πόλεως μας να επανεξετάσει το θέμα και να μην αλλάξει ότι έστω αποτελεί καινοτομία των τελευταίων χρόνων, μιας που τείνει να γίνει έθιμο με αφοσίωση και ευλάβεια από το λαό.

Η Απόφαση αυτή απεστάλη στο Συμβούλιο των Ιερέων των Φιλιατρών και κοινοποιήθηκε προς ενημέρωση στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.