Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών για να μη χαθεί το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Μια ξεχωριστή συγκέντρωση υπογραφών βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες, ξεχωριστή για την περιοχή μας, αφού αφορά στην Προστασία της Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας».
Το κείμενο που συνοδεύει την ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών έχει ως εξής:......

Η ονομασία «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» είναι ελληνική
Ναι, στην αξιοποίησή της! Όχι, στην κατάργηση της προστασίας της!

Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ είναι η πιο παλιά και πιο φημισμένη σε παγκόσμια κλίμακα επιτραπέζια ελληνική ελιά. Ενώ ο τρόπος επεξεργασίας της είναι προϊόν και πνευματική ιδιοκτησία της Μεσσηνιακή γης, η ονομασία της καθιερώθηκε με την επιλογή της Καλαμάτας ως πρωτεύουσας του Νομού Μεσσηνίας από τον Καποδίστρια . Από το λιμάνι της οποίας εξαγότανε σε όλη τη Δύση.

Παρότι η ονομασία είναι κατοχυρωμένη στην Ε.Ε. από το 1996, πρώτα οι προχειρότητες της Ελληνικής Πολιτείας και, δεύτερον, η υποτίμηση της αξίας της καταχώρησης, η έλλειψη κάθε ελέγχου στη διακίνηση του προϊόντος στις ελληνικές και ξένες αγορές, η ελληνική αναρχική αντίληψη των συστημάτων ποιότητας, επέτρεψαν μια γιγαντιαία κατάχρηση της ονομασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έτσι η γνωστότατη αυτή ονομασία σημειώνει σήμερα ένα από τα πιο χαμηλά επίπεδα εμπορικής αξιοποίησης σε σχέση με τις δυνατότητές της.
Αποτελεί εθνικό συμφέρον η πλήρης αξιοποίηση της ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Η αρνητική συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα το επιβάλλει!

Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η επικαιροποίηση των προδιαγραφών παραγωγής της και η διεύρυνση της γεωγραφικής ζώνης προέλευσης στις περιοχές που διεκδικούν ιστορικούς δεσμούς με το προϊόν, κατά τους ισχύοντας κανονισμούς της Ε.Ε.

Είναι αρκετά χρόνια που οι Μεσσήνιοι ζητούν την τροποποίηση των προδιαγραφών με κατεύθυνση τον προηγούμενο στόχο.
Κάτω από την πίεση των καταχραστών της ονομασίας ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ (ΠΟΠ), οι οποίοι ζητούν την αντικατάσταση, για το προϊόν μη ΠΟΠ, της καθιερωμένης ονομασίας Ελιά Καλαμών με την προστατευόμενη ονομασία Καλαμάτα--που σημαίνει στην πράξη κατάργηση της ΠΟΠ και απώλεια της ελληνικότητας του προϊόντος--, το υπουργείο, εδώ και 5 χρόνια, χρονοτριβεί. Δεν ανοίγει τη σχετική διαβούλευση και δεν προωθείται ο κατάλληλος φάκελος στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή για την ανάλογη έγκριση.

Ζητάμε από το υπουργείο να εγκαταλείψει τους ενδοιασμούς, να εφαρμόσει τους κανονισμούς και να εκκινήσει τη διαδικασία τροποποίησης των προδιαγραφών για την πλήρη αξιοποίηση του προϊόντος ΠΟΠ.
Από εσάς ζητάμε τη συμπαράστασή σας στο πιο πάνω αίτημά μας.

Όσοι θέλουν να υπογράψουν για το παραπάνω ζήτημα, μπορούν να το κάνουν εδώ

ΘΑΡΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. να θυμουνται ομως ολοι το πουλημα του ποπ κατω απο το τραπεζι στο υπουργειο αγροτικης αναπτυξης απο τον κοζομπολη και το δρακο,οι αμμεσα υπευθυνοι για οτι εχη γινη με τα ποπ.ο οπος που πρεπει να μπει απαραιτητα ειναι παραγωγη συσκευασια τυποποιηση μονο στο νομο μεσσηνιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.