Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Διεξαγωγή 2ης ημερίδας για την ελιά στη Mεσσηνία

Ενημερωτική ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστούν οι βασικές ενέργειες του έργου oLIVECLIMA, που αφορά την εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην Ελαιοκομία με στόχο το μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, διοργανώνει το Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών, του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με την Δνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και με τον Σύλλογο Γεωπόνων Τριφυλίας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 6:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο Αλέκου Παπαδόπουλου, Κυπαρίσσια.

Βασικός στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση του ελαιοδάσους της χώρας μας σαν εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η καλύτερη προσαρμογή των ελαιώνων στις νέες κλιματικές συνθήκες.
Συγκεκριμένα οι πρακτικές που θα εφαρμοστούν είναι: ανακύκλωση των γεωργικών υπολειμμάτων των κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοβελτίωσης και θρέψης, αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείου ως υλικό λίπανσης με εφαρμογή στο έδαφος είτε απευθείας είτε μετά από κομποστοποίηση, τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας και του κλαδέματος για αύξηση της δέσμευσης CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης, ακαλλιέργεια του εδάφους για περιορισμό της διάβρωσης και της καταστροφής της οργανικής ουσίας.

Το έργο υλοποιείται με συγχρηματοδότηση 50% από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ και 50% από ιδίους πόρους των εταίρων και έχει διάρκεια πέντε έτη (2012 έως 2017). Συμμετέχουν 10 εταίροι και συγκεκριμένα: η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε (συντονιστής του έργου), δύο Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ το Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Εδαφοϋδατικών Πόρων με τα τμήματα του: Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλονίκης και Εδαφολογίας Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Basilicata της Ιταλίας, η ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ ΕΠΕ, η εταιρεία «Εκδόσεις Αγρότυπος ΑΕ», καθώς και τρεις ομάδες ελαιοπαραγωγών: η ΕΑΣ Πεζών του Ν. Ηρακλείου, η ΕΑΣ Μεραμβέλου του Ν. Λασηθίου, και η ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ, Χώρα Μεσσηνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών, Δρ Καββαδία Βίκτωρ στο τηλ. 210-2816974, ή στο e – mail: vkavvadias.kal@nagref.gr.





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017
18:00 - 18:30
Προσέλευση συμμετεχόντων 
18:30 – 18:40
Παρουσίαση  του έργου  Oliveclima
Καββαδίας Βίκτωρ
18:40-18:50
Πρακτικές αειφορικής διαχείρισης εδαφικού συστήματος    
Βαβουλίδου Ευαγγελία
18:50-19.00
Η διάβρωση των εδαφών στους  ελαιώνες
Θεοχαρόπουλος Σίδερης
19.00-19.10
Παραγωγή οργανικού λιπάσματος-κομπόστ χρησιμοποιώντας υπολείμματα και απόβλητα της ελαιοκομίας και ελαιουργίας
Καββαδίας Βίκτωρ
19.10 – 19.20
Καλλιεργητικές πρακτικές στα αγροτεμάχια της Ο.Π. Νηλέα.
Κόκκινος Γιώργος
19.20 – 19.40
Εχθροί και ασθένειες της ελαιοκαλλιέργειας (με έμφαση σε Δάκο, Γλοιοσπόριο, Κερκόσπορα)
Παρασκευόπουλος Αντώνης
19.40-19.50
Περιβαλλοντική πιστοποίηση (PEF) του ελαιολάδου με βάση τις πρακτικές του οLIVE CLIMA - Μια νέα παγκόσμια μοναδικότητα της ελιάς.
Μιχαλόπουλος Γιώργος
19.50-20.00
Ερωτήσεις-Τοποθετήσεις-Συζήτηση

Ελαφρύ γεύμα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.