Οι Γαργαλιάνοι έχουν καταστεί ή αναχθεί, όπως το αντιλαμβάνεται κανείς, στη μοναδική περιοχή της Τριφυλίας που ξαφνικά από το Σεπτέμβρη του 2014 (και ιδίως από το 2015 και δώθε) έπαψε να έχει προβλήματα ή, τουλάχιστον, οι κάτοικοι δεν τα βγάζουν «προς τα έξω» και δε δημοσιοποιούνται!
Όσο περίεργο κι ......
αν φαίνεται αυτό, είναι γεγονός! Πλέον στους Γαργαλιάνους σχεδόν κανείς δε μιλάει δημόσια, ανοιχτά και φωναχτά για κάποιο πρόβλημα. Για κανένα (σχεδόν) πρόβλημα! Σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, οπότε η τοπική κοινωνία ήταν «θορυβώδης», διεκδικητική, αντιδραστική για την προάσπιση των δικαιωμάτων της!
Είναι, επίσης, γεγονός ότι, παντού, σε όλο το Δήμο Τριφυλίας, σε κάθε Δημοτική Ενότητα, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε οικισμό και γειτονιά υπάρχουν προβλήματα. Προβλήματα, άλλα εκ των οποίων υπάρχουν χρόνια και άλλα που προκλήθηκαν, για διάφορους λόγους και αιτίες, τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Παντού, κάτοικοι, τοπικοί σύλλογοι, φορείς, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, κάτι κάνουν, κάτι λένε, κάποιο θέμα και πρόβλημα αναδεικνύουν. Κάποιες φορές, μάλιστα, κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις με ιδιαίτερη ένταση και όταν διαπιστώνουν πως οι παρεμβάσεις τους δεν εισακούγονται από τη Δημοτική Αρχή, θέτουν ξανά τα θέματα και προβλήματα, αντιδρούν, φωνάζουν και τα δημοσιοποιούν στα τοπικά ΜΜΕ!
Ανατρέχοντας στο αρχείο των ρεπορτάζ και τα θέματα της περιοχής, ελάχιστα είναι τα προβλήματα που οι ίδιοι οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων, οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής, οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, έχουν αναδείξει τα τελευταία χρόνια. Σκουπιδοεργοστάσιο, σκουπίδια, νερό, δρόμος Γαργαλιάνοι - Βάλτα, δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, αποζημιώσεις δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, μπάρες δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού και πλημμύρες - καταστροφές, ΒΙΟ.ΚΑ., είναι τα θέματα που, τουλάχιστον μέσα από ρεπορτάζ, έχουν αναδείξει αυτοδιοικητικοί, κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής των Γαργαλιάνων.
Ντόρος μεγάλος προκλήθηκε με την υποτιθέμενη, ως αποδείχθηκε, λειτουργία σκουπιδοεργοστασίου, όπως έλεγε και είχε αποφασίσει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας ότι «θα» έκανε σε υλοποίηση σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, για τα σημεία που η ίδια η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έλεγε, δεν μπορούσε να γίνει, επειδή πολύ απλά προσέκρουε στη νομοθεσία. Επίσης, ποτέ μα ποτέ δεν υπήρχε περίπτωση να διατεθούν τα εκατομμύρια που απαιτούνταν για σκουπιδοεργοστάσιο στην Τριφυλία από τη στιγμή που ήταν δεδομένο, με τον α’ ή τον β’ τρόπο, ότι θα προχωρούσε η ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ.
Ακόμα, όμως, και η ίδια η μελέτη του τοπικού σχεδίου διαχείρισης ΑΣΑ Δήμου Τριφυλίας απέκλειε και απέρριπτε το σκουπιδοεργοστάσιο. Άρα, πολύς ντόρος για το τίποτα, αλλά και κέρδος σε χρόνο για μη λύση του προβλήματος με το βλέμμα στη ΣΔΙΤ και την ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια της Τριφυλίας!
Τα, δε, σκουπίδια στον παράνομο σκουπιδότοπο που καίγονταν, σταμάτησαν να καίγονται, επειδή έπρεπε να γίνει παύση λειτουργίας και αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, με το σχεδιασμό να έχει πρώτον το ΧΑΔΑ των Γαργαλιάνων, επειδή εκεί – υποτίθεται – «θα» γινόταν το σκουπιδοεργοστάσιο, το οποίο, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ποτέ δε θα κατασκευαζόταν!
Το νερό στους Γαργαλιάνους έχει τη δική του ιστορία από τις πηγές στο Παλαιό Λουτρό (Αλικοντούζι) και το δίκτυο αμιαντοσωλήνων, τη μελέτη αντικατάστασης του οποίου έπρεπε να πληρώσει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, αλλά επειδή στο Δήμο Τριφυλίας είμαστε, ως φαίνεται, πολύ “large” οικονομικά, η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας ανέλαβε την πληρωμή της μελέτης όπως ήταν μέχρι τότε, τη συμπληρωματική μελέτη για να φτάνει η αντικατάσταση μέχρι τους Γαργαλιάνους και την περιβαλλοντική μελέτη.
Προβλήματα με το νερό υπήρχαν πολλά και φέτος το καλοκαίρι, ενώ είχαν τεθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά παραπέρα «χαλαρά» και με τη σταγόνα θα μιλούσε φωναχτά κανείς!
Για το δρόμο Γαργαλιάνοι – Βάλτα, που ενώ είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, απεντάχθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη, μόνο ο πρόεδρος της Βάλτας κι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας σήκωσαν τους τόνους. Και βεβαίως, κάτοικοι της Βάλτας. Άλλος κανείς. Σαν να μην έγινε τίποτα και καλώς το έργο απεντάχθηκε και καλώς ο δρόμος είναι, σε πολλά σημεία, σε κακό χάλι και άκρως επικίνδυνος!
Για το δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, τις αποζημιώσεις ιδιοκτησιών και τις μπάρες, όπως και τα προβλήματα που προκαλούνται από τα νερά του που καταστρέφουν περιουσίες και καλλιέργειες, μπροστάρης στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις ήταν και είναι ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, ενώ τα θέματα έχουν τεθεί και συζητηθεί κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Βιολογικός Καθαρισμός Γαργαλιάνων έχει κι αυτός τη δική του ιστορία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μέχρι πριν από λίγο καιρό κανένας δεν ήξερε, επειδή ποτέ δεν είχε λεχθεί και από κανέναν, πού θα γίνει η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και πού θα είναι ο αγωγός διάθεσης. Τελικά, μάθαμε. Στη «Νότσαινα», όπως αναφέρεται στη μελέτη. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του έργου, για το οποίο, όταν τελειώσει η διαδικασία έγκρισης και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα ζητηθεί χρηματοδότηση, δε νομίζω να έχει ειπωθεί δημόσια μέχρι σήμερα. Η ΜΠΕ εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους επόμενους μήνες αναμένεται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Όλες οι Δημοτικές Αρχές Γαργαλιάνων, από το 1990, η προηγούμενη στο Δήμο Τριφυλίας, όπως και η σημερινή, συνέβαλαν στην προοπτική του έργου!
Για το Τουριστικό των Γαργαλιάνων έχει ακούσει κανείς τίποτα δυόμισι χρόνια; Για το παλιό Γηροκομείο έχει πει κανένας τίποτα; Για τα Λουτρά του Βρωμονερίου; Για το «νέο» Γυμνάσιο – Λύκειο; Για τον περιφερειακό δακτύλιο; Για το κυκλοφοριακό; Για την έλλειψη χώρων στάθμευσης; Για τα πεζοδρόμια; Μήπως έχει πει κανείς κάτι για βοθρολύματα που εκβάλλουν είτε στο υπόγειο δίκτυο όμβριων είτε στα ρείθρα και στους δρόμους, ότι παντού τρέχουν νερά και το καλοκαίρι η κατάσταση γίνεται αφόρητη από τη δυσωδία που αναδύεται, όπως έχει καταγγείλει με άρθρο του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Τριφυλίας; Για την αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη και τις Τοπικές Κοινότητες, που δε γίνεται όσο συχνά θα έπρεπε, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2016, τις ντροπιαστικές εικόνες στη Μαραθόπολη και άλλες Τοπικές Κοινότητες και γειτονιές δίπλα στο κέντρο των Γαργαλιάνων, όπως και τον παραλιακό δρόμος Μαραθόπολης – Χρυσής Ακτής (Μάτι); Για δημοτική και αγροτική οδοποιία; Για τη ράμπα ΑμΕΑ στο δημοτικό κατάστημα, το οποίο όμως δε διαθέτει ασανσέρ; Για ράμπες ΑμΕΑ σε πεζοδρόμια; Για τον εμπαιγμό με τη «ράμπα» ΑμΕΑ στο Μάτι, που ξεκινούσε και κατέληγε στην άμμο και που κανείς δεν είδε για μέρες ολόκληρες το αμφίβιο αμαξίδιο; Για την εισφορά σε χρήμα της Costa Navarino, που ανέρχεται σε 1.620.458 ευρώ; Για τα αδέσποτα και την εγκληματική δράση με φόλες; Για την καθημερινότητα στην πόλη και την περιοχή;
Για όλα αυτά κανένας «επίσημος» δε μιλάει. Δε μιλάει ουσιαστικά. Κι επίσης, ιδίως για το Τουριστικό, για το παλιό Γηροκομείο, για τα Λουτρά του Βρωμονερίου, για τον περιφερειακό δακτύλιο, για νέο Γυμνάσιο – Λύκειο, δεν έχει γνωστοποιηθεί και κάποια εξέλιξη. Τα δε κτήρια του Τουριστικού και του Γηροκομείου είναι ρημαγμένα, όπως και στα Λουτρά Βρωμονερίου, όπου εξαιτίας της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής δεν αποκλείεται να περάσουν ιδιοκτησιακά, ή και να έχουν περάσει και να μην το γνωρίζουμε, στα χέρια του Δήμου Πειραιά που τα διεκδικεί!
Για όλα αυτά, όμως, δε μιλούν δημόσια, ανοιχτά, φωναχτά ούτε οι πολίτες, οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων και της Δ.Ε. Γαργαλιάνων! Άγνωστο γιατί! Ενδεχομένως να μην είναι αυτά θέματα και προβλήματα προτεραιότητας για την κοινωνία! Να είναι ήσσονος σημασίας! Πιθανόν η καθημερινότητα στην περιοχή να είναι μια χαρά! Μπορεί να απασχολούν τον κόσμο άλλα σοβαρότερα προβλήματα. Ίσως το γεγονός ότι ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, είναι Γαργαλιανιώτης να λειτουργεί αποτρεπτικά. Πάντως, γεγονός πραγματικό και αδιαμφισβήτητο είναι ότι με Κατσίβελα δήμαρχο, δυόμισι περίπου χρόνια, «εξαφανίστηκαν» τα προβλήματα από τους Γαργαλιάνους! Το βέβαιον, όμως, είναι ότι ο ομφαλός της γης δεν είναι ούτε στους Γαργαλιάνους, ούτε στα Φιλιατρά, ούτε στην Κυπαρισσία, ούτε στο Σιδηρόκαστρο, ούτε στο Κοπανάκι, ούτε στο Ραφτόπουλο (σ.σ. αναφέρονται οι έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων προς αποφυγή παρεξηγήσεων), ούτε και κάπου αλλού στην Τριφυλία! Προβλήματα παντού υπάρχουν και για τα προβλήματα υπάρχουν και ευθύνες, αλλά και λύσεις! Αρκεί να επισημαίνονται και να διεκδικούνται! Η σιωπή μπορεί να λέγεται ότι είναι χρυσός, αλλά «άμα δε σκούξει το παιδί, δεν του δίνει η μάνα γάλα», όπως λένε στα χωριά μας!
Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.