Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Τι σημαίνει η νίκη Τραμπ για την Ελλάδα

Η μονοσήμαντη στήριξη της υποψηφιότητας Κλίντον δημιουργεί κενό επικοινωνίας με την πλευρά Τράμπ αλλά και ανάγκη χάραξης νέας πορείας, αυτή τη φορά σε αχαρτογράφητα νερά. Μέχρι τώρα οι προθέσεις Τράμπ στα βασικά θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος είναι ......

άδηλες, ενώ μηδενική είναι η σχέση της αριστερής κυβέρνησης στην Αθήνα με το νέο πρόεδρο, ώστε να υπάρχει μια κάποια γνώμη.

Το μόνο που διαφαίνεται είναι μια διάθεση έντασης των σχέσεων με το Βερολίνο, εξομάλυνσης με τη Μόσχα και κτυπήματος του μουσουλμανικού τόξου. Ζητούμενο, έτσι, είναι τι θα κάνει με τον Ερντογάν με τον οποίο πολλά τον συνδέουν ( σε επίπεδο σημειολογίας και ύφους εξουσίας) αλλά και πολλά τον χωρίζουν, λόγω των μεγαλοϊδεατισμών του σουλτάνου. Πάντως η ομογένεια, που παρά τη στήριξη επωνύμων Ελληνο – αμερικανών στην Χίλαρι φαίνεται να κινήθηκε σε άλλη κατεύθυνση, αναμένεται να παίξει ρόλο γέφυρας. Εν τω μεταξύ Μαξίμου και Υπ. Εξωτερικών θα πρέπει να βρουν «άκρες» και βηματισμό.

Η σταθερή υποστήριξη της υπόθεσης του χρέους από τις ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα με ένταση πίεσης στο Βερολίνο, η προώθηση λύσης στο Κυπριακό, η αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ισραήλ – Ελλάδος, η Ρωσική ανάμειξη στην Ανατολική Ευρώπη και η ενεργειακή συνεργασία Μόσχας – ΕΕ, η διατλαντική εμπορική σχέση είναι θέματα που «καίνε» την Αθήνα και όπου η νέα ηγεσία δεν έχει δώσει σημεία γραφής. Η διάθεση συνεννόησης με τη Ρωσία, η προώθηση πολιτικών οικονομικού προστατευτισμού, η αντι – μουσουλμανική ρητορική μπορεί και να δώσουν σημεία συνάφειες με τις εθνικές επιδιώξεις της Ελλάδας, ωστόσο ερώτημα παραμένει αν θα επιβεβαιωθούν. Άλλωστε το κατεστημένο των ΗΠΑ δεν μετακινείται με μια εκλογή ενός αντισυστημικού προέδρου.

Πάντως, o νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει ευκαιρία για μια λογική αξιολόγηση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Μόσχας, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ο πρόεδρος του Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Σεργκέι Κατιρίν.

«Οι εκλογές τελείωσαν, και η ιδιαίτερα «λασπώδης» αμερικανική ρητορική κατά την προεκλογική εκστρατεία που υποκινήθηκε από τις αντιρωσικές κατηγορίες, τελείωσε. Νομίζω πως ο νέος πρόεδρος με ηρεμία και ψυχραιμία θα κοιτάξει τις σχέσεις μας, τόσο τις πολιτικές όσο και τις οικονομικές», σημείωσε.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Sputnik, ο πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής των Δημοκρατικών, Κάρτερ Πέιτζ, είπε πως οι εκλογές αυτές θα είναι η σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.

Το Βερολίνο από την πλευρά του παραμένει «παγωμένο» ώστε να δει πώς διαγράφονται εξελίξεις. Ενδεχόμενη υπαναχώρηση στα του οίκου των ΗΠΑ από την διοίκηση Τραμπ δίνει χώρο για το Βερολίνο να «παίξει» αποκλειστικά «μπάλα» μόνο του στην ΕΕ, χωρίς τις ενοχλητικές παρεμβάσεις νέο – κεϋνσιανού τύπου των αμερικανών. Ωστόσο κανείς δεν ξέρει αν ο άτυπος οικονομικός πόλεμος (VW, Deusche Bank) που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό θα συνεχιστεί.

Aftodioikisi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.