Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Υπερ... πανσέληνος: Απόψε το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου!

Υπερθέαμα ο αποψινός ουρανός! Η νύκτα αυτή τα έχει όλα: είναι καλοκαιρινή, αυγουστιάτικη και στον ουρανό ανεβαίνει μια εκπληκτική "παράσταση".

Απόψε είναι η .....

περίφημη και χιλιοτραγουδισμένη πανσέληνος του Αυγούστου! Και απόψε αξίζει κάθε τραγούδι: η Σελήνη βρίσκεται στο λεγόμενο "περίγειο" δηλαδή στην πιο κοντινή απόσταση από τη Γη. Έτσι το αυγουστιάτικο φεγγάρι θα είναι μεγαλύτερο κατά 14% από το συνηθισμένο και 30% πιο λαμπρό!

Το φεγγάρι θα βρεθεί στο περίγειο στις 20.44 τη νύκτα της Κυριακής, σε απόσταση 357.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Και 26 λεπτά αργότερα, το φεγγάρι θα μπει επίσημα και στη φάση της πανσελήνου, δηλαδή θα "γεμίσει"!

Για αυτό, η αποψινή αποκαλείται και υπερπανσέληνος ή supermoon!

Και όχι μόνον όλα αυτά τα εκπληκτικά αλλά απόψε, το υπερθέαμα του φεγγαριού θα πλαισιώσουν πεφταστέρια, οι Περσείδες!

Από επιστημονικής απόψεως, το φεγγάρι μένει στη φάση της πανσελήνου μόνο για ένα λεπτό! Στο ανθρώπινο μάτι, όμως, ο σεληνιακός δίσκος φαίνεται γεμάτος για μια μέρα πριν και μια μέρα μετά από αυτή τη στιγμή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την πανσέληνο δεν ασχολούνται μόνον οι αστρονόμοι αλλά και οι ψυχολόγοι: ακόμη δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν απόλυτα γιατί ο σεληνιακός δίσκος μοιάζει σε εμάς να διογκώνεται όταν βρίσκεται πάνω από κτίρια ή δέντρα, για τα οποία μπορούμε να εκτιμήσουμε την απόσταση.

Το φεγγάρι έχει ήδη ανατείλει σε άλλες χώρες...

www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.