Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Πραξικόπημα στην Τουρκία. Ο Στρατός Aναλάβαμε την εξουσία - Φωτιές στην 'Αγκυρα

«Για να διατηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα» όπως ανακοίνωσε - Στρατιωτικός νόμος και απαγόρευση κυκλοφορίας - Ο στρατός έχει καταλάβει και το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης- Όμηρος ο αρχηγός του στρατού στο στρατηγείο στην Άγκυρα
Την κατάληψη της ....

εξουσίας στη χώρα ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός, λίγη μόλις ώρα μετά την είδηση ότι στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο στρατός είπε ότι έχει αναλάβει την εξουσία στη χώρα, για να διατηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να προστατευθύν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, ο στρατός διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Ο στρατός έκλεισε την κρατική τηλεόραση, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter και YouTube).

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο στρατός έχει καταλάβει το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, ενώ δύο γέφυρες στον Βόσπορο έχουν κλείσει και τανκς έχουν βγει στους δρόμους των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.

Ταυτόχρονα, στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις.

Ακόμη, υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στο προεδρικό παλάτι, αλλά και για έκρηξη σε συνοικία της Άγκυρας.

Το Sky News, που επικαλείται τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρει ότι στρατιώτες έχουν εισέλθει στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και ζητούν από τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας κηρύχθηκε σε ολόκληρη τη χώρα από τον τουρκικό στρατό, καθώς και η επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Δημοσιεύματα επικαλούνται ευρωπαϊκή πηγή που δεν κατονομάζεται και αναφέρει πως ο στρατός έχει αναλάβει τον έλεγχο αεροδρομίων και στρατηγικών σημείων στην Κωνσταντινούπολη.

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος δεν γίνεται «μόνο από κάποιους συνταγματάρχες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτήν συμμετέχει όλος ο στρατός.

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε πως θα γίνουν τα πάντα για να διατηρηθεί η τάξη στη χώρα ακόμη και αν αυτό σημαίνει νεκρούς.

Πληροφορίες για ομηρία στο στρατηγείο του στρατού

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ακόμη ότι υπάρχει σε εξέλιξη ομηρία στο στρατηγείο του στρατού στην Άγκυρα. Μεταξύ των ομήρων φέρεται, σύμφωνα με το CNN Turk, να βρίσκεται και ο αρχηγός του στρατού.

Πιο αναλυτικά, τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μεταδίδει την πληροφορία ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ κρατείται όμηρος από ομάδα αξιωματικών στο γενικό επιτελείο.

Αξζει ακόμη να σημειωθεί πως όλες οι πτήσεις από και προς το «Ατατούρκ» έχουν ματαιωθεί.

Αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και στρατού στην Κωνσταντινούπολη

Την ίδια ώρα, Βρετανός δημοσιογράφος που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη κάνει λόγο για συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και στρατού.

«Υπάρχουν τανκς στους δρόμους. Υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και του στρατού», είπε ο Ντόριαν Τζόουνς μιλώντας στο Sky News, προσθέτοντας πως λέγεται ότι η αστυνομία που περιφρουρεί το προεδρικό παλάτι έχει αφοπλιστεί.

«Έχω μιλήσει με φίλους σε ολόκληρη την πόλη και κάποιοι αναφέρουν ότι ακούγονται πυροβολισμοί στους δρόμους», συμπλήρωσε ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.